Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Σε ύφεση το επόμενο 12μηνο, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία

Nomura: Σε ύφεση το επόμενο 12μηνο, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία

Η Nomura επισημαίνει ότι οι πολλές από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου θα βυθιστούν σε ύφεση καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της πολιτικής

Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι πολλές κορυφαίες οικονομίες του κόσμου θα πέσουν ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κινούνται επιθετικά προς την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού, εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura, Rob Subbaraman.
«Αυτή τη στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ως μοναδικό στόχο τη μείωση του πληθωρισμού. Η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να χαθεί. Επομένως, θα είναι πολύ επιθετικές» δήλωσε ο Rob Subbaraman από τη Nomura μιλώντας στο CNBC.
«Αυτό σημαίνει εμπροσθοβαρείς αυξήσεις επιτοκίων. Έχουμε επισημάνει εδώ και πολλούς μήνες σχετικά με τους κινδύνους μιας ύφεσης. Και τώρα έχουμε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες που στην πραγματικότητα βρίσκονται σε ύφεση» συμπλήρωσε.
Εκτός από τις ΗΠΑ, η Nomura αναμένει ύφεση στην ευρωζώνη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα και στον Καναδά το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τον Subbaraman, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο διατήρησαν τη «σούπερ χαλαρή νομισματική πολιτική» για πάρα πολύ καιρό, ελπίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα ήταν παροδικός. Τώρα, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση για να καλύψουν τη διαφορά και να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αφηγήματος για τον πληθωρισμό.
«Ένα άλλο στοιχείο που σημειώνω είναι πως όταν έχεις τόσες πολλές οικονομίες αδύναμες, δεν μπορείς να βασίζεσαι στις εξαγωγές για ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι αυτός ο κίνδυνος της ύφεσης είναι πραγματικός και πιθανότατα θα συμβεί» είπε ο Subbaraman.
Η Nomura βλέπει πάντως τις οικονομίες τόσο των ΗΠΑ όσο και της ευρωζώνης να συρρικνώνονται κατά 1% το 2023. Ειδικά για τις ΗΠΑ προβλέπει ήπια αλλά μακρά ύφεση πέντε τριμήνων, που θα αρχίσει από το τελευταίο τρίμηνο φέτος, ενώ η ύφεση στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι βαθύτερη εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου.

Ο κίνδυνος για τις μεσαίου μεγέθους οικονομίες

Στο ενημερωτικό σημείωμα, η Nomura αναφέρεται σε πολλές μεσαίου μεγέθους οικονομίες (μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα) όπου καταγράφηκε αύξηση της αγοράς κατοικιών λόγω του χρέους. Αυτές οι οικονομίες αντιμετωπίζουν κίνδυνο για ύφεση μεγαλύτερη των προβλέψεων εάν οι αυξήσεις επιτοκίων πυροδοτήσουν μείωση της αγοράς κατοικιών και απομόχλευση.
«Περίεργη περίπτωση αποτελεί η Κίνα, που ανακάμπτει από την ύφεση καθώς η οικονομία βγαίνει από το lockdown εν μέσω διευκολυντικών πολιτικών, αν και κινδυνεύει για νέα lockdowns και ακόμα μία ύφεση, όσο το Πεκίνο επιμένει στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού» αναφέρεται στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα.
Ο Subbaraman προειδοποίησε πως «εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν προχωρήσουν σε σύσφιξη πολιτικής για μείωση του πληθωρισμού, ο πόνος για την μετάβαση της οικονομίας σε καθεστώς υψηλού πληθωρισμού» και της παραμονής της σε αυτό, θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης