Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ηellas Fin: Το φοβερό α’ εξάμηνο του 2022

tags :
Ηellas Fin: Το φοβερό α’ εξάμηνο του 2022
Την συνέχιση της καθοδικής πορείας των αγορών, θα μπορούσαν να ενισχύσουν οι επικείμενες ανακοινώσεις της εταιρικής κερδοφορίας β’ τριμήνου
Στο τέλος του α’ εξαμήνου του τρομερού, από άποψη αποδόσεων, έτους (annus horribilis) 2022, ξαφνικά ο κόσμος σταμάτησε να ανησυχεί για τον πληθωρισμό και η σκυτάλη παραδόθηκε στον φόβο μιας επερχόμενης ύφεσης.
Ελάχιστοι δείκτες περιουσιακών στοιχείων κατάφεραν να μείνουν θετικοί ή αλώβητοι στην διάρκεια του εξαμήνου, σύμφωνα με την ΗellasFin.
Η πλειονότητα αυτών έχουν υποστεί τρομερές υποχωρήσεις και μάλιστα ιστορικών διαστάσεων. Η κατρακύλα του S&P 500 κατά 19,9%, ήταν η μεγαλύτερη από το 1970 και μεταπολεμικά η τέταρτη χειρότερη. Η απώλεια της τάξης του 10% που υπέστησαν τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι η μεγαλύτερη από το 1788.
Ο καλπασμός των τιμών των μετοχών των προηγούμενων χρόνων, πριμοδοτούμενος από τις μηδαμινές σχεδόν τοκοφόρες χρηματοροές των τίτλων σταθερής απόδοσης, έχει περιοριστεί από τον πρόσφατο διπλασιασμό των αποδόσεων των ομολόγων και την προσφορά πλέον δελεαστικών εναλλακτικών εισοδήματος.
Μετά την συνεδρίαση Ιουνίου της FED και την απόφαση της για επιθετικότερες αυξήσεις των παρεμβατικών της επιτοκίων, με ρυθμούς ταχύτερους των προσδοκώμενων από τους επενδυτές, επισκιάστηκαν οι ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για τον πληθωρισμό και ήρθαν στο προσκήνιο οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση.
Στα πλαίσια αυτά συντελέστηκε και η επιθετική αντιστροφή της ανοδικής πορείας των τιμών πολλών εμπορευμάτων.
Θεωρούμε ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι αποτυπωμένο σε μάλλον υπερθετικό βαθμό, ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα ανησυχιών σχετικά με την παγκόσμια οικονομία.
Την απαισιόδοξη τροπή των αγορών μπορούν να μεταστρέψουν, μια σειρά δεδομένων σχετικά με την εξέλιξη της ισχυρής αγοράς εργασίας, των εταιρικών αγορών ιδίων μετοχών και οι ενδεχόμενες ενισχυμένες μερισματικές αποδόσεις.
Την συνέχιση της καθοδικής πορείας των αγορών, θα μπορούσαν να ενισχύσουν οι επικείμενες ανακοινώσεις της εταιρικής κερδοφορίας β’ τριμήνου, αν αποδειχθούν χειρότερες από τις εκτιμήσεις, οι οποίες με κανένα τρόπο δεν ανταποκρίνονται στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης