Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καυστική η UniCredit για την ΕΚΤ - Μπορείς πραγματικά να αυξήσεις τα επιτόκια σε ύφεση ακόμα κι αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός;

Καυστική η UniCredit για την ΕΚΤ - Μπορείς πραγματικά να αυξήσεις τα επιτόκια σε ύφεση ακόμα κι αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός;
Οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο να κατανοήσουν τι θα κάνει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους κατακερματισμού στην περιοχή
Σχετικά Άρθρα
«Μπορείς πραγματικά να αυξήσεις τα επιτόκια όταν η οικονομία είναι σε ύφεση ακόμα κι αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός;
Αυτό θα ήταν ασυνήθιστο», δήλωσε ο Erik Nielsen, ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, σε ένα καυστικό σχόλιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράεπζα, καθώς οι ανησυχίες για το μείγμα της πολιτικής της αυξάνονται.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα.
Η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, αλλά οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο να κατανοήσουν τι θα κάνει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους κατακερματισμού στην περιοχή.
Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε για τα λεγόμενα περιφερειακά ευρωπαϊκά έθνη.
Όπως ανακοίνωσε θα αναπτύξει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων — ωστόσο, οι αγορές αναρωτιούνται ακόμη πότε θα εφαρμοστεί το εργαλείο και πόσο μακριά θα φτάσει.

Επιδεινώνονται οι συνθήκες

Αυτές οι ανησυχίες έρχονται σε μια στιγμή που υπάρχει εκτεταμένες εκτιμήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης.
Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται.
Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε στις αρχές Ιουνίου την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια ξανά μετά το καλοκαίρι.
Αυτό πιθανότατα θα επαναφέρει το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ εκτός αρνητικού εδάφους και θα σηματοδοτήσει μια τεράστια στιγμή για την κεντρική τράπεζα, η οποία έχει διατηρήσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν από το 2014.
Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η Lagarde θα συνεχίσει με πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων, την ώρα που προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής επιδεινώνονται.
Η ΕΚΤ τον Ιούνιο προέβλεψε την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,8% για την ευρωζώνη φέτος, αλλά οι οικονομολόγοι αρχίζουν να μιλούν για την προοπτική ύφεσης προς το τέλος του έτους λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο που έχει στην παγκόσμια οικονομία.

Δραματική παραδοχή Lane

Ανάμεσα σε συμπληγάδες φαίνεται ότι βρίσκεται η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση τους επόμενους μήνες με την προοπτική του πληθωρισμού να αυξάνεται συνεχώς μαζί με τον κίνδυνο επιβράδυνσης της περιοχής.
«Με την αβεβαιότητα, πρέπει να διαχειριστούμε τους δύο κινδύνους», είπε ο Lane, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.
«Από τη μία πλευρά, έχουμε τις δυνάμεις που διατηρούν τον πληθωρισμό υψηλότερο από το αναμενόμενο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας, η οποία θα μειώσει την πληθωριστική πίεση», πρόσθεσε.
«Έτσι, είναι πολύ σαφές το διακύβευμα για τις επόμενες δύο συναντήσεις, έχοντας έναν προσανατολισμό να απομακρυνθούμε από τα πολύ χαμηλά επιτόκια που είχαμε εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά και να σεβόμαστε πλήρως τη σημασία της εξάρτησης από τα δεδομένα.
Και να διατηρήσουμε την προαιρετική ανταπόκριση σε αυτό που βλέπουμε, τους επόμενους μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης