Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Διατήρησε σε BBB- την Κύπρο - Αναβάθμιση του outlook σε θετικό από σταθερό

Scope: Διατήρησε σε BBB- την Κύπρο - Αναβάθμιση του outlook σε θετικό από σταθερό
Σε «ΒΒB-» διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Kύπρου o γερμανικός Scope Ratings

Σε «ΒΒΒ-» διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eλλάδος o γερμανικός οίκος Scope Ratings, μεταβάλλοντας τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) από σταθερές σε θετικές. 
Η απόφαση του Scope να αναθεωρήσει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές αντανακλά τις: i) σταθερές προοπτικές ανάπτυξης, που υποστηρίζονται από μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό σε σημαντικούς τομείς καθώς και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
ii) εύρωστη δημοσιονομική τροχιά, υποστηριζόμενη από το καλό ιστορικό εξυγίανσης της Κύπρου, την ανανεωμένη δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία και τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.
iii) ενίσχυση του τραπεζικού τομέα μέσω σημαντικής προόδου στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
iii) υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους σε συνδυασμό με μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες. 
Η χώρα αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους λόγω Covid-19 και των οικονομικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού και της σχετικής σύσφιξης των νομισματικών πολιτικών παγκοσμίως.
Η Κύπρος εξαρτάται από το εμπόριο με τη Ρωσία καθώς οι εξαγωγές στη χώρα αντιπροσωπεύουν το 8,4% του ΑΕΠ - κυρίως μέσω του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών.
Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές για την Κύπρο έχουν αποδυναμωθεί κάπως, αλλά η Scope αναμένει ότι η χώρα θα συνεχίσει την ισχυρή της ανάκαμψη με ανάπτυξη 2% το 2022 ακολουθούμενη από 2,7% κατά μέσο όρο την περίοδο 2023-26.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο οίκος εκτιμά ότι θα παραμείνει γενικά αμετάβλητο, στο 2% περίπου του ΑΕΠ το 2022.
Η Scope επίσης αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2024 και θα φτάσει το 75% του ΑΕΠ έως το 2027, μια από τις ισχυρότερες μειώσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Ο δείκτης NPE έφτασε στο 11% τον Δεκέμβριο του 2021, από 27% τον Μάρτιο του 2020 και από το ανώτατο όριο του 2014 στο 49%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης