Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, έκρηξη τιμών, δελτίο στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη και μια ιστορική κρίση ντίζελ

Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, έκρηξη τιμών, δελτίο στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη και μια ιστορική κρίση ντίζελ
Δεκαετίες ολόκληρες παραμέλησης και αποφάσεων δίχως δεύτερη σκέψη έχουν φέρει τους καταναλώτες στην άκρη του γκρεμού και σίγουρα πολλοί θα μείνουμε έκπληκτοι από αυτά που θα ενδεχομένως θα συμβούν τους επόμενους μήνες.
Σχετικά Άρθρα

Ζούμε τη χρονική αυτή περίοδο που σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Όμως οι περισσότεροι υποθέτουν ότι αυτή η κρίση τελικά θα εκλείψει επειδή, πολύ απλά, οι κυβερνήσεις δηλώνουν πως έχουν τα πάντα υπό έλεγχο.
Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.
Η συγκεκριμένη κρίση έχει αιφνιδιάσει τους κυβερνώντες και πολλοί από αυτούς έχουν φτάσει σε κατάσταση πανικού επειδή, απλά, συνειδητοποιούν ότι δεν θα υπάρξουν εύκολες λύσεις για να λυθεί το πρόβλημα.
Διότι δεκαετίες ολόκληρες παραμέλησης και αποφάσεων δίχως δεύτερη σκέψη μας έχουν φέρει στην άκρη του γκρεμού και σίγουρα πολλοί θα μείνουμε έκπληκτοι από αυτά που θα ενδεχομένως θα συμβούν τους επόμενους μήνες.

Στις ΗΠΑ δεν ασχολούνται με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν παραμελήσει τις επενδύσεις στα δίκτυά ηλεκτρικής ενέργειας και τώρα βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Υπάρχουν προειδοποιήσεις για εκτεταμένες «κυλιόμενες διακοπές ρεύματος» αυτό το καλοκαίρι και στις μεσοδυτικές πολιτείες όπως το Μίσιγκαν τα πράγματα είναι δύσκολα.
Η MISO (ρυθμιστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Μίσιγκαν) θα πρέπει να έχει σημαντικά αποθέματα σε περίπτωση που εντοπίσει ελλείψεις στην ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής, λόγω του καύσωνα.
Το Lansing Board of Water and Light, ή BWL, προειδοποίησε, επίσης, ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για πιθανές «κυλιόμενες διακοπές» αυτό το καλοκαίρι.

Η τιμή της βενζίνης είναι πιθανό να συνεχίσει να ανεβαίνει

Εδώ και αρκετό καιρό, η ποσότητα πετρελαίου που αντλείται καθημερινά παγκοσμίως ήταν χαμηλότερη από την ποσότητα πετρελαίου που χρησιμοποιείται , με αποτέλεσμα τα αποθέματα να μειώνονται.
Η ζήτηση πετρελαίου πιστεύεται ότι είναι περίπου 103 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 1% ετησίως, συν τον αυξημένο πλούτο.
Και η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό.
Αλλά οι ποσότητες άντλησης δεν συμβαδίζουν με την ζήτηση.
Αυτή τη στιγμή παράγονται περίπου 100,6 εκατομμύρια βαρέλια (με την απώλεια περίπου ενός εκατομμυρίου βαρελιών από τη Ρωσία) και η άνοδος των τιμών που προκύπτει περιορίζει ήδη τη ζήτηση σε περίπου 101 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τον Majcher.
Οπότε που καταλήγουμε;
Στο ότι όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, είτε οι τιμές ανεβαίνουν είτε τελικά υπάρχουν ελλείψεις.
Και μερικές φορές συμβαίνουν και τα δύο.

Bank of America

Η Bank of America μας λέει ότι τα αποθέματα πετρελαίου έχουν φτάσει σε ένα «επικίνδυνα χαμηλό σημείο» και μέχρι να αλλάξει αυτό οι τιμές είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι ήδη 14% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, σημειώνει η BofA, ενώ τα αποστάγματα (όπως το ντίζελ) είναι 22% χαμηλότερα
Το αποτέλεσμα είναι μια αγορά που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι ανεπαρκής σε προσφορά, και ως αποτέλεσμα μειώνονται τα αποθέματα.

Πως θα πρέπει να προετοιμάζονται οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντέξουν έως και πέντε χρόνια σε αναταράξεις στις αγορές πετρελαίου, δήλωσε την Τρίτη 21 Ιουνίου ο επικεφαλής της ExxonMobil, επικαλούμενος τις ελλιπείς επενδύσεις και την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο ρόλος του πολέμου στην Ουκρανία

Οι αγορές ενέργειας έχουν αναστατωθεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία μείωσε ορισμένες εξαγωγές της και αντιμετώπισε κυρώσεις, ενώ η Ευρώπη ανακοίνωσε σχέδια να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα τα επόμενα χρόνια.
Μιλώντας για πόλεμο, στην Ευρώπη μια διαφαινόμενη έλλειψη φυσικού αερίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι πιθανό να προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα τους επόμενους μήνες.
Τώρα που η Ρωσία μείωσε σημαντικά τη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία, φαίνεται ότι οι Γερμανοί θα αναγκαστούν σύντομα να το μοιράσουν με δελτίο και η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι οι αρχές αναμένουν «έλλειψη φυσικού αερίου μέχρι τον Δεκέμβριο».

Τα τρία βήματα του Βερολίνου

Το Βερολίνο ξεκίνησε το δεύτερο από το σχέδιο των «τριών βημάτων» του για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φυσικού αερίου, αφού ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου της χώρας, εμπόδισε την παράδοση μέσω του αγωγού Nordstream κατά περίπου 60%.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι στο 58% της χωρητικότητας και η κυβέρνηση αναμένει τώρα έλλειψη φυσικού αερίου μέχρι τον Δεκέμβριο εάν δεν αυξηθούν οι προμήθειες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.
Επίσης υπογράμμισε πως οι προμηθευτές ενέργειας συσσωρεύουν απώλειες αναγκαζόμενοι να καλύπτουν όγκους φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές και υπάρχει κίνδυνος δευτερογενούς επίδρασης για τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Ο Habeck αύξησε το επίπεδο κινδύνου φυσικού αερίου της χώρας στο δεύτερη υψηλότερη φάση «συναγερμού»

Συγκρίσεις με την κατάρρευση της Lehman Brothers

Οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη πέσει στην Ευρώπη και ένας Γερμανός αξιωματούχος συγκρίνει αυτή την κρίση με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η κρίση δεν περιορίζεται μόνο στη Γερμανία

Η κρίση έχει ξεφύγει πέραν της Γερμανίας, με 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επηρεάζονται και 10 ακόμη κράτη να εκδίδουν έγκαιρη προειδοποίηση βάσει του κανονισμού για την ασφάλεια του φυσικού αερίου, δήλωσε ο France Timmermans επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής του αερίου είναι τώρα πιο πραγματικός από ποτέ», είπε.
«Όλα αυτά είναι μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας να υπονομεύσει την ενότητά μας».
Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά, αυτό θα βοηθούσε πολύ τα πράγματα.
Αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.

Συμπίεση και στις τιμές του ντίζελ

Οι παγκόσμιες προμήθειες ντίζελ συμπιέζονται όλο και περισσότερο καθημερινά.
Η τιμή του, είναι 75 % υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει προειδοποίηση ότι το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας «εξαντλείται από ντίζελ».
Η ανοδική πίεση στις τιμές του ντίζελ και των καυσίμων αεροσκαφών ειδικότερα τραβάει την προσοχή στον Λευκό Οίκο, δήλωσε στο Squawk Box η Amrita Sen of Energy Aspects.
Η διαφορά μεταξύ των τιμών του ντίζελ και της βενζίνης έχει επίσης διευρυνθεί σημαντικά και το κόστος αυτό δημιουργεί τεράστιες πιέσεις στους οδηγούς φορτηγών και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πρόβλημα και στα λιπαντικά των κινητήρων ντίζελ

Όσον αφορά τα λιπαντικά των κινητήρων ντίζελ, υπάρχουν βασικά πρόσθετα που είναι σε έλλειψη αυτή τη στιγμή λόγω σημαντικών προβλημάτων σε αρκετούς κατασκευαστές.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση που δεν πρόκειται να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον.
Εν κατακλείδι, οι προμήθειες καυσίμου ντίζελ θα είναι πολύ περιορισμένες και μπορεί να υπάρξουν στιγμές όπου τα υγρά καυσαερίων ντίζελ, όπως και το λάδι του κινητήρα ντίζελ δεν θα είναι διαθέσιμα.
Οπότε εάν ξαφνικά δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα πετρελαιοκίνητά οχήματα, όλες οι αλυσίδες εφοδιασμού θα κατέρρεαν και η οικονομία δεν θα ήταν λειτουργική.
Ας ελπίζουμε λοιπόν οι ηγέτες να εργάζονται πολύ σκληρά για να βρουν κάποιες λύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης