Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guelph University: Βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο του πληθωρισμού, στο τρίτο η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά

Guelph University: Βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο του πληθωρισμού, στο τρίτο η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά
Economist: Η Αμερική πρόκειται να εισέλθει στο επόμενο στάδιο του πληθωρισμού, το οποίο θα είναι πολύ χειρότερο
Σχετικά Άρθρα
H κρίση πληθωρισμού στις ΗΠΑ πρόκειται να εισέλθει σε ένα νέο στάδιο και η οικονομία θα γίνει ακόμη πιο επισφαλής, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη σε υψηλό ρεκόρ 40 ετών , σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Υπουργείου Εργασίας για τον Μάιο.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen προειδοποιεί ήδη ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει για το υπόλοιπο του έτος, εξέλιξη η οποία θα συνδυαστεί με επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας.
Ο Ross McKitrick, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο του Καναδά, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός συνήθως έρχεται σε διάφορα στάδια – και το επόμενο θα κάνει τη ζωή πολύ χειρότερη για τους Αμερικανούς πολίτες.
Το πρώτο στάδιο, σύμφωνα με τον McKitrick, συμβαίνει όταν όλο και περισσότερο νεοτυπωμένο χρήμα εισέρχεται στην οικονομία.
«Είναι σε εκείνο το πρώτο στάδιο όπου έχεις την ψευδαίσθηση του χρήματος, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν περισσότερα χρήματα από ό,τι έχουν», εξήγησε ο McKitrick, σημειώνοντας ότι αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να ξοδεύουν περισσότερα.
Αυτή η πλημμύρα νέων χρημάτων στην αγορά δημιουργεί μια πολύ σύντομη άνθηση στην οικονομία.
«Αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν περισσότερα χρήματα από όταν ξεκίνησαν», πρόσθεσε.
«Αυτό που έχουν είναι μια μείωση της προσφοράς χρήματος».

Το δεύτερο στάδιο του πληθωρισμού

Το δεύτερο στάδιο είναι όταν αυτή η οικονομική έκρηξη επιβραδύνεται και οι τιμές αρχίζουν να ανεβαίνουν λόγω της αυξημένης ζήτησης που δημιουργείται από το πρώτο στάδιο.
Οι άνθρωποι αρχίζουν να ελπίζουν ότι η πληθωριστική περίοδος είναι μόνο βραχυπρόθεσμη.
«Οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά πράγματα προσωρινά. Εάν σκεφτείτε, «Εντάξει, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε και θα είναι υψηλή για έναν ή δύο μήνες, και μετά θα επιστρέψει στο φυσιολογικό», κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά του ως απάντηση σε αυτό», εξήγησε ο McKitrick.
Αυτό, σημείωσε ο McKitrick, είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Αμερική.
Οι άνθρωποι αρχίζουν να χαλαρώνουν τις προηγούμενες συνήθειες δαπανών τους, αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται.

Μεγάλη αναταραχή στο τρίτο στάδιο

Το τρίτο στάδιο εμφανίζεται όταν οι αγορές εργασίας αρχίζουν να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα.
Οι εργαζόμενοι υφίστανται ουσιαστικά μια τεράστια μείωση μισθών λόγω του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αρχίσουν να πηγαίνουν στους εργοδότες τους ζητώντας ελαφρύνσεις με τη μορφή υψηλότερων μισθών.
Οι εργοδότες με τη σειρά τους, θα αντισταθούν στις απαιτήσεις για υψηλότερους μισθούς επισημαίνοντας ότι τα λειτουργικά τους έξοδα έχουν επίσης αυξηθεί και οι προϋπολογισμοί τους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να παράσχουν υψηλότερους μισθούς στους εργαζομένους τους ακόμα κι αν το ήθελαν.
«Και και οι δύο πλευρές έχουν στην πραγματικότητα μια πραγματική υπόθεση να ισχυριστούν ότι δεν πρόκειται για νέα χρήματα, δεν πρόκειται για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους – οι εργαζόμενοι έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη».
Καθώς τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες παραμένουν σε αυτό το αδιέξοδο, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα θα αρχίσουν να απειλούν τα αφεντικά τους με απεργίες και θα λάβουν πολύ σκληρές θέσεις κατά τη διάρκεια των προσπαθειών διαπραγμάτευσης.
]
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης