Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μειώνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Στο επενδυτικό περιθώριο λόγω διεθνούς ρίσκου

Μειώνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Στο επενδυτικό περιθώριο λόγω διεθνούς ρίσκου
Μειώνει η Deutsche Bank την εκτίμησή της για το RoTE το 2023 στο 7-8%
Σχετικά Άρθρα
Σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Deutsche Bank, καθώς διαπιστώνει ότι παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις, οι μετοχές τους βρίσκονται στο περιθώριο λόγω της αποστροφής κινδύνου στις αγορές.
Ειδικότερα, μειώνει την τιμή στόχο για την Alpha Bank από το 1,55 ευρώ πριν στο 1,45 ευρώ, για την Πειραιώς από το 1,55 ευρώ στο 1,35 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα από τα 4,5 ευρώ στα 4,4 ευρώ, και για την Eurobank αυξάνει την τιμή στόχο στο 1,2 ευρώ από 1,15 ευρώ.
Στιγμιότυπο_2022-06-24_11.42.31_πμ.png
Επιβεβαίωση των συνολικών τάσεων, με τα επιτόκια να είναι μια πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού

Τα ζητήματα "κληρονομιάς" (από την κρίση) των ελληνικών τραπεζών γίνονται λιγότερο ανησυχητικά, ειδικά στο μέτωπο της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, και οι ανησυχίες για τα κεφάλαια έχουν πλέον ξεθωριάσει σε μεγάλο βαθμό (εκτός από την Πειραιώς), αναφέρει η Deutsche Bank.
Το νέο οικονομικό περιβάλλον οδηγεί σε ορισμένες βεβαιότητες (υψηλότερα επιτόκια, που σημαίνει ότι τα επιτοκιακά έσοδα θα μπορούσαν να ανακάμψουν ταχύτερα από το αναμενόμενο), αλλά από την άλλη πλευρά, ορισμένες αβεβαιότητες (κυρίως από πιθανή επιβράδυνση λόγω εκκαθάρισης και κόστους NPE) παραμένουν.
Σε κάθε περίπτωση, η Deutsche Bank πιστεύει ότι τα θετικά από τα επιτόκια υπεραντιστάθμισαν τα αρνητικά, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να απολαμβάνουν την αξιοσημείωτη ευαισθησία τους στις αυξήσεις και την ταχεία απορρόφηση.
Αναμένει επίσης ανάλογες επιδόσεις μεταξύ τους, οδηγώντας σε πάνω από 15% βελτίωση του NII για την πρώτη αύξηση 100 μ.β..

Στιγμιότυπο_2022-06-24_11.42.50_πμ.png

Υπάρχει ανησυχία για το υψηλότερο κόστος και τις προβλέψεις;

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι τα επιτόκια αυξάνονται απότομα για τον λάθος λόγο: τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να πιέσει σημαντικά το κόστος.
Από αυτή την άποψη, οι ελληνικές τράπεζες προστατεύονται σχετικά καλά, δεδομένης της διαδικασίας αναδιάρθρωσής τους και ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι οι αυξήσεις των μισθών θα περιοριστούν σε σωρευτική αύξηση 5,5% για την επόμενη τριετία.
Στιγμιότυπο_2022-06-24_11.43.40_πμ.png
Το άλλο βασικό ζήτημα θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων από την οικονομική επιδείνωση και τη μείωση της οικονομικής βιωσιμότητας.
Έτσι, η Deutsche Bank αναμένει μόνο ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις: καθυστερημένες ανακτήσεις αλλά μια σχετικά ασήμαντη αλλαγή στο κόστος ρίσκου (CoR), ο οποίος σταδιακά μειώνεται σε περίπου 60 μονάδες βάσης έως το 2024.
Ως αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις της για το RoTE για το 2023 είναι τώρα στο 7-8%, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Στιγμιότυπο_2022-06-24_11.43.54_πμ.png
Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές αλλά όχι στο επίκεντρο


Παρά τον αντίκτυπο από τα spreads του δημοσίου (τώρα πιο ελεγχόμενα από ό,τι στις περισσότερες χώρες), τα επίπεδα κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι άνετα (ΕΤΕ, Eurobank) ή σχετικά άνετα (Alpha Bank), με την Πειραιώς να έχει κάποια υστέρηση – ειδικά δεδομένου ότι είναι σημαντικά χαμηλότερα τα επίπεδα κάλυψης.
Αυτό, σε συνδυασμό με καλύτερες αποδόσεις και ελκυστικά πολλαπλάσια, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες γίνονται ένα καλό trade μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Deutsche Bank πιστεύει ότι το να είναι κανείς φθηνός δεν αρκεί όταν οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου, αφήνοντας τις ελληνικές τράπεζες στο περιθώριο.
Κατά τη γνώμη της, μόνο η ισχυρή απόδοση και η σταθερή αύξηση κεφαλαίου μπορούν να τις επαναφέρουν στα ραντάρ των επενδυτών.
Εν τω μεταξύ, προτιμά τις πιο σταθερές επιλογές σε λογικές τιμές: κατά την άποψή της, η Εθνική είναι η κορυφαία επιλογή της με σύσταση αγορά, όπως και η Alpha Bank.
Θετική είναι και η στάση της για τη Eurobank, αλλά βρίσκει την αποτίμησή της λιγότερο ελκυστική, γι' αυτό και συστήνει Hold, ενώ η Πειραιώς φαίνεται σαν υπερβολική επιλογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης