Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Διολίσθηση -20% στον S&P 500 ως το τέλος του 2022 - Ποιες οι προκλήσεις στις αγορές και οι στρατηγικές

UBS: Διολίσθηση -20% στον S&P 500 ως το τέλος του 2022 - Ποιες οι προκλήσεις στις αγορές και οι στρατηγικές
Εντείνονται οι κίνδυνοι στις αγορές, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS

Αύξηση της μεταβλητότητας σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές που μπορεί να επηρεάσει με επώδυνο τρόπο τους επενδυτές διαπιστώνει σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η UBS.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελβετική τράπεζα επιχειρεί να δώσει έναν χάρτη, καταθέτοντας τέσσερα πιθανά σενάρια (στασιμοπληθωρισμός ή ύφεση, ήπια προσγείωση ή αναπληθωρισμός-αναθέρμανση), προς ναυτιλλομένους ενόψει των επερχόμενων αντίθετων ανέμων που απειλούν την οικονομική δραστηριότητα…
Σημειώνεται, ωστόσο, πως προτάσσεται η αρνητική πρόβλεψη… παρά τις πιθανότητες!

Στασιμοπληθωρισμός…

Στο δυσμενές αλλά μάλλον βασικό σενάριο του στασιμοπληθωρισμού (20% πιθανότητα), η UBS «βλέπει» πτώση τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα…
Ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει μέχρι το τέλος του έτους πτώση -20% από τα τρέχοντα επίπεδα, ήτοι στις 3.767 μονάδες…
Ο φόβος ότι η Federal Reserves είναι πίσω από την καμπύλη, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα, θα κυριαρχήσει στην αγορά…
Ως γνωστόν, λέει η UBS, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, οι μετοχές γίνονται λιγότερο ελκυστικές και οι αποτιμήσεις τους μειώνονται…
Σε αυτή την περίπτωση, η ελβετική τράπεζα προτείνει τη διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου «ρευστότητας», ώστε να καλύπτονται ταμειακές ροές 3-5 χρόνων, ήτοι έναν συνδυασμό μετρητών, ομολόγων και δομημένων επενδύσεων.
Η διαφοροποίηση μέσω hedge fund λειτουργεί…
Σε περιόδους υψηλής συσχέτισης της αγοράς μετοχών και της αγοράς ομολόγων, τα hedge funds μπορούν να βοηθήσουν.
Ορισμένες στρατηγικές αμοιβαίων έχουν σχεδιαστεί για να αποδίδουν καλά σε σενάρια ύφεσης. 
2_322.JPG
Ύφεση…

Στο σενάριο της ύφεσης, η πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο και η άνοδος στην απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς θα είναι παρόμοια… (-20% ο S&P 500)
Ειρήσθω εν παρόδω, η UBS δίνει 30% πιθανότητα σε αυτό το σενάριο…
Σε κάθε περίπτωση, μια σημαντική πτώση στη ζήτηση θα σημάνει απότομη πτώση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν σημαντική πτώση στα εταιρικά κέρδη, γεγονός το οποίο θα πλήξει τις αγορές μετοχών.
Εν προκειμένω, η Fed θα εξετάσει περικοπές επιτοκίων, υποστηρίζοντας ομόλογα.
Σε ό,τι αφορά το κατάλληλο trading για αυτό το σενάριο, η UBS συστήνει βελτίωση της ανθεκτικότητας των χαρτοφυλακίων μετοχών, με την επένδυση σε αμυντικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη.
3_225.JPG
Συνιστάται επίσης κάλυψη του χάσματος στις κατανομές σταθερού εισοδήματος, με ανθεκτική πίστωση.
«Οι επενδυτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν επ’ ωφελεία τους την αστάθεια.»
Οι στρατηγικές που προστατεύονται από κεφάλαιο ενδέχεται να επιτρέψουν στους επενδυτές να χρησιμοποιήσουν τη μεταβλητότητα να λειτουργήσει υπέρ τους.
Η υψηλή αστάθεια παρουσιάζει επίσης ευκαιρίες σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις στις αγορές συναλλάγματος, εμπορευμάτων και μετοχών» αναφέρει η ελβετική τράπεζα. 

Ομαλή προσγείωση…

Στο σενάριο της «ομαλής προσγείωσης», στο οποίο η UBS δίνει πιθανότητα 40%, η ελβετική τράπεζα «βλέπει» το αμερικανικό δεκαετές στο 3,25%... και τον S&P στις 3.900 μονάδες…
Εν προκειμένω συστήνεται η επένδυση σε μετοχές Αξίας… που υπολογίζεται πως λόγω πληθωρισμού θα προσφέρουν αποδόσεις ώς 3%.
Η Ενέργεια, το cybersecurity και ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα έχουν την τιμητική τους, ενώ το βρετανικό tilt είναι μια καλή επιλογή. 
4_181.JPG
Αναπληθωρισμός

Στο τελευταίο σενάριο της αναθέρμανσης της οικονομίας (αναπληθωρισμός), η UBS προσδοκά ισχυρό ράλι στις αγορές μετοχών.
Ο στόχος για τον δείκτη S&P 500 τίθεται στις 4.500 μονάδες και η απόδοση στο 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ στο 3%.
Το σενάριο αυτό, όμως, έχει πιθανότητα μόλις 10%.
Εν προκειμένω, η UBS προτείνει να επενδύσουν οι πελάτες της στοχεύοντας σε μετοχές ανάπτυξης, και συγκεκριμένα στους κλάδους της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής και στην αγορά της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης