Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DZ Bank: Χώρα αυξημένου κινδύνου η Ελλάδα, εξαιρετικά εύθραυστη σε επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος

DZ Bank: Χώρα αυξημένου κινδύνου η Ελλάδα, εξαιρετικά εύθραυστη σε επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος
Η DZ Bank αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 5% για το 2022
Σχετικά Άρθρα

Χώρα αυξημένου κινδύνου χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η DZ Bank, που παρότι εκτιμά για τη χώρα μας ρωμαλέα ανάπτυξη +4,2% το 2022, θεωρεί πως είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και λιγότερη ανθεκτική σε σχέση με άλλες χώρες στην πιθανότητα χειροτέρευσης των οικονομικών συνθηκών…
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η γερμανική τράπεζα, στα τέλη Απριλίου 2022, η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε BB+, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται τώρα ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον στόχο της, ήτοι να κατακτήσει εκ νέου την επενδυτική βαθμίδας στα μέσα του 2023.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, λέει η DZ Bank, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η χώρα φέτος θα παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η DZ Bank αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα 5% για το 2022, με τα πρωτογενή πλεονάσματα να επιστρέφουν στην ημερήσια διάταξη αρχής γενομένης από το 2023, με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και έλλειμμα της τάξης του 2%.
Εν προκειμένω, σημειώνεται πως η Ελλάδα αποπλήρωσε πλήρως το χρέος της στο ΔΝΤ στα τέλη Μαρτίου.
Επιπλέον, έχει αρχίσει να αποπληρώνει μέρος των διμερών δανειακών διευκολύνσεων που της παρασχέθηκαν από το 2010.
Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών της ΟΝΕ έδωσαν πρόσφατα το «πράσινο φως» για την επιτυχή λήξη του Ενισχυμένου Μηχανισμού Εποπτείας που συμφωνήθηκε με την ΕΕ το 2018.
Με άλλα λόγια, λέει η DZ Bank, βήμα βήμα, η χώρα ξεπερνά την κρίση χρέους… - παρότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ είναι στο 190%, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μία από τις πλέον χρεωμένες χώρες του κόσμου.

Οικονομία: Μεν ανάπτυξη λίγο πάνω από το 8% το 2021, η επέκταση είναι πιθανό να συνεχιστεί φέτος παρά τους αντίθετους ανέμους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η DZ Bank εκτιμά μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ κατά περίπου 4%.
Ωστόσο, η αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας αυξάνει τον πληθωρισμό και οι υψηλότερες τιμές μειώνουν την κατανάλωση.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε πρόσφατα διάφορα μέτρα για να αποτρέψει την πτώση της εγχώριας ζήτησης.
Οι πρόσφατες αυξήσεις του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο (+2%) και τον Μάιο (+7,5%) θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης.
Η επενδυτική δραστηριότητα, η οποία υποστηρίζεται από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, και οι εξαγωγές, ιδίως ο τουριστικός τομέας, θα συμβάλουν επίσης θετικά στην ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι κυριαρχούν, καθώς η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο ανθεκτική και εξαιρετικά ευάλωτη από αυτή των άλλων χωρών της ΟΝΕ, έναντι της επιδείνωσης του γενικού οικονομικού περιβάλλοντος.
hkh.JPG
Ομόλογα: Οι ελληνικοί τίτλοι χρέους παρουσιάζουν τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των ομολόγων της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη βαθμολόγηση σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση.
Το spread των ελληνικών δεκαετών έναντι των ιταλικών ανέρχεται επί του παρόντος σε σχεδόν 60 μονάδες βάσης, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν με την κορύφωση της πανδημίας.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ο κύριος ανταγωνιστής των ιταλικών.
Σύμφωνα με την DZ Bank, τα spreads θα παραμείνουν αυξημένα τους επόμενους μήνες και μάλιστα μπορεί να διευρυνθούν.
Αν και το αποτέλεσμα της ανακοίνωσης του νέου μέσου κατά του κατακερματισμού της ΕΚΤ θα μπορούσε να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, δεν πρόκειται για μια βιώσιμη λύση.
Στην πραγματικότητα, το spreads μεταξύ του γερμανικού και ελληνικού δεκαετούς αναμένεται να αυξηθούν από τις 220 μ.β. στις 300 μ.β.
Επισημαίνεται πως η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει πράσινο ομόλογο το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
«Δεδομένης της επενδυτικής βαθμίδας, του υψηλότερου δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και του ασταθούς spread, αξιολογούμε την Ελλάδα ως χώρα αυξημένου κινδύνου. (ER)» καταλήγει η DZ Bank.
αδα_14.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης