Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EBRD: Μεταξύ των πρώτων και με διαφορά η Ελλάδα στα «κόκκινα δάνεια» σε κεντρική και ΝΑ Ευρώπη - Κίνδυνος για νέο κύμα

EBRD: Μεταξύ των πρώτων και με διαφορά η Ελλάδα στα «κόκκινα δάνεια» σε κεντρική και ΝΑ Ευρώπη - Κίνδυνος για νέο κύμα
Στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια συγκαταλάγεται η Ελλάδα...

Mεταξύ των χωρών της κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης με τον υψηλότερο δείκτη NPL βρίσκεται η Ελλάδα, με ποσοστό 9,2%, με προπορευόμενες την Ουκρανία, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, και την Κύπρο, με 31,7% και 12,9% αντίστοιχα.
Παράλληλα, στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ο δείκτης NPL στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκε στο 2,8%, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Ο δείκτης κάλυψης NPLs είναι σχετικά ισχυρός, στο 64,6%.
1_376.JPG

Ο αντίκτυπος λοιπόν της πανδημίας στον πιστωτικό κίνδυνο τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΧΚΑΕ) έχει μετριαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα κρατικής στήριξης που εφαρμόζουν οι περισσότερες χώρες.
Ως αποτέλεσμα, οι αρχικοί φόβοι για ταχεία επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων δεν έχουν υλοποιηθεί και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) έχουν επιστρέψει στην πτωτική τροχιά που είχαν πριν από την πανδημία.
Ωστόσο, ενώ ο αντίκτυπος στην ευρωστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών στην περιοχή φαίνεται διαχειρίσιμος μέχρι στιγμής, οι πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού αυξάνονται.
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα αστάθειας, όπως επίσης και ο πληθωρισμός.
Σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, το ποσοστό των NPLs και των δανείων σταδίου 2 είναι πιθανό να αυξηθεί, κάτι που εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Στις κύριες προκλήσεις για τις τράπεζες θα είναι να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που σχετίζονται με τις δευτερογενείς ή τρίτες επιπτώσεις από τον πόλεμο.
Συνεπώς, θα πρέπει να δοθεί βάρος όχι μόνο στον πληθωρισμό και στις ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και στις πιθανές συνέπειες σε όλους τους κλάδους λόγω του αυξανόμενου κόστους (σε ναυτιλία και πρώτες ύλες) και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι κίνδυνοι της λιανικής τραπεζικής προκαλούν επίσης ανησυχία καθώς η κατάσταση επιμένει, ιδίως όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια που έχουν λάβει ευάλωτοι δανειολήπτες.
Ως εκ τούτου, οι ρυθμιστικές αρχές και οι τράπεζες πρέπει να δράσουν έγκαιρα και να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουν νέα συσσώρευση NPLs.
Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμες να ενεργήσουν γρήγορα σε τυχόν νέες εισροές κόκκινων δανείων, έχοντας προνοήσει τα απαραίτητα «εργαλεία» για να επιτρέψουν την έγκαιρη παρέμβαση για τη στήριξη βιώσιμων και συνεργατικών δανειοληπτών όπου χρειάζεται. 

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η ανάπτυξη στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβραδύνεται το 2022 μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021, σημειώνει η EBRD.
Ο καλπάζων πληθωρισμός προκαλεί ανησυχία στρέφοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
Στην Ελλάδα, όπου η τουριστική βιομηχανία είναι μεγάλη, ο Τουρισμός ανέκαμψε μερικών το 2021 και πλέον οι κυβερνώντες ευελπιστούν πως το 2022 η χώρα θα αγγίξει τα επίπεδα του 2019.
Όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και η αύξηση των τιμών της ενέργειας αποτελεί σημαντική πρόκληση. 
Oι όγκοι των NPLs στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ (66,8%) κατά την ως άνω περίοδο, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων Hercules (HAPS).
Σημειώνεται πως η ΕΒRD εκτιμά ανάπτυξη 2,9% το 2022 και 3,5% το 2023...
sds_1.JPG
Η ΕΤΕπ υπέγραψε εγγυήσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, που μεταφράζονται σε χρηματοδότηση 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες σε όλη την Ελλάδα που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Παρ' όλα αυτά, η χώρα μας παρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες NPLs...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης