Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παραδέχεται το λάθος της η Capital Economics: Οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, πτώση από το 2023

Παραδέχεται το λάθος της η Capital Economics: Οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, πτώση από το 2023
Τα spreads της ευρωζώνης θα διευρυνθούν φέτος, πριν υποχωρήσουν το 2023 και το 2024
Οι αποδόσεις των κρατικών 10ετών ομολόγων σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με την Capital Economics, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν με πιο επιθετικό ρυθμό τη σύσφιξη της πολιτικής τους.
Η Capital Economics παραδέχεται ότι η προηγούμενη εκτίμησή της για τις αποδόσεις των ομολόγων ήταν λάθος, καθώς ανέμενε να κορυφωθούν στα μέσα του 2023.
Μέρος αυτής της εκτίμησης έχει αποδειχθεί σωστό.
Πράγματι, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ των αναπτυγμένων αγορών κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά η ταχύτητα του sell-off στις αγορές ομολόγων την εξέπληξε.
Αν και οι αποδόσεις των 10ετών παραμένουν γενικά κάτω από τα επίπεδα στα οποία η Capital Economics περίμενε να κορυφωθούν, είναι πάνω από τους στόχους της στο τέλος του 2022 σε πολλά μέρη.

Οι 5 επισημάνσεις

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένων των πρόσφατων κινήσεων στις αγορές ομολόγων, η Capital Economics πραγματοποίησε ορισμένες αναθεωρήσεις στις προβλέψεις της για τα ομόλογα.
Πέντε σημεία αξίζει να επισημανθούν:
Πρώτον, πιστεύει ότι το ξεπούλημα των ομολόγων θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Τα στοιχεία από προηγούμενους κύκλους σύσφιξης των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις εκεί τείνουν να κορυφώνονται γύρω στο χρόνο της τελευταίας αύξησης των επιτοκίων και αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες γενικά θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τους επόμενους έξι μήνες.
Δεύτερον, αναμένει ότι οι αποδόσεις 10ετών θα κορυφωθούν γύρω στο τέλος του τρέχοντος έτους, αντί στα μέσα του 2023.
Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι τώρα αναμένεται ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα τελειώσει στις αρχές του 2023 ή ακόμη και αργά 2022.
Αντίθετα, προηγουμένως η Capital Economics ανέμενε ότι οι κύκλοι σύσφιξης θα τελείωναν μόνο στα μέσα του 2023.
Τρίτον, σε ορισμένα μέρη, τώρα η Capital Economics αναμένει επίσης ότι οι αποδόσεις θα κορυφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα, αντανακλώντας την προσδοκία της ότι τα επιτόκια πολιτικής θα αυξηθούν περισσότερο από ό,τι πίστευε προηγουμένως.
Για παράδειγμα, οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις της για τα επιτόκια πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ σημαίνουν ότι τώρα προβλέπει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ και των 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης θα κορυφωθούν στο 4% και 2,25%, αντίστοιχα.
Αντίθετα, εξακολουθεί να προβλέπει ότι η απόδοση των βρετανικών 10 ετών θα κορυφωθεί στο 3%, καθώς δεν έχουμε αλλάξει την πρόβλεψή της για την Τράπεζα της Αγγλίας.
Τέταρτον, προβλέπει ότι οι αποδόσεις 10ετών θα υποχωρήσουν το 2023 και το 2024, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αναμένουν νομισματική χαλάρωση.
Πιστεύει ότι οι αρχικές μειώσεις στις αποδόσεις θα είναι αρκετά μέτριες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη, καθώς αναμένει ότι οι κύκλοι χαλάρωσης εκεί δεν θα ξεκινήσουν το 2024 το νωρίτερο
Πέμπτον, οι νέες της προβλέψεις εξακολουθούν να υποδεικνύουν ότι τα spreads της ευρωζώνης θα διευρυνθούν φέτος, πριν υποχωρήσουν το 2023 και το 2024.
Ομολογουμένως, την περασμένη εβδομάδα περίπου, αυτές οι διαφορές μειώθηκαν καθώς η ΕΚΤ έχει φανεί πιο πρόθυμη να παρέμβει για να αποφευχθεί ο «κατακερματισμός».
Ωστόσο, πιστεύει ότι η προοπτική νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ και η επιδείνωση της διάθεσης για «επικίνδυνα» περιουσιακά στοιχεία γενικά θα ασκήσουν σημαντική ανοδική πίεση στα περιφερειακά spreads φέτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποψιάζεται ότι μόνο μια αρκετά απεριόριστη δέσμευση της ΕΚΤ να αγοράσει περιφερειακά ομόλογα θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει μια νέα άνοδο των spread.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->