Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι νέοι φόροι για τα κέρδη των εταιρειών κοινής ωφελείας θα δοκιμάσουν τα όρια των αξιολογήσεων - Τι θα συμβεί στη ΔΕΗ;

Fitch: Οι νέοι φόροι για τα κέρδη των εταιρειών κοινής ωφελείας θα δοκιμάσουν τα όρια των αξιολογήσεων - Τι θα συμβεί στη ΔΕΗ;
Ο οίκος Fitch δεν αναμένει πτωτική πίεση αξιολόγησης, εφόσον οι παρεμβάσεις στοχεύουν μόνο στο επιπλέον δυναμικό
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν επαρκή περιθώρια αξιολόγησης και αποθέματα ρευστότητας για να αντέξουν μια απροσδόκητη φορολογική αναπροσαρμογή.
Αυτό αναφέρει ο οίκος Fitch Rating, συνεκτιμώντας ότι είναι πιθανές περαιτέρω ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αλλά δεν αναμένει πτωτική πίεση αξιολόγησης, εφόσον οι παρεμβάσεις στοχεύουν μόνο στο επιπλέον δυναμικό.
Οι συντηρητικές παραδοχές για τις τιμές, οι οποίες δεν εξαρτώνται από επιπλέον πλεονεκτήματα λόγω υψηλότερων τιμών, και οι πολιτικές αντιστάθμισης κινδύνου που χρησιμοποιούνται από παραγωγούς σε καλά ανεπτυγμένες ενεργειακές αγορές θα τους βοηθήσουν να αντισταθμίσουν τις απροσδόκητες φορολογικές επιπτώσεις, αναφέρει ο οίκος.
Τα αποτελέσματα για το 2022 θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο σύμφωνα με τις προσδοκίες του, με ουσιαστικά μικρότερη ανοδική πορεία από ό,τι θα μπορούσε εύλογα να αναμενόταν ελλείψει κυβερνητικών μέτρων και αντιστάθμισης κινδύνου.

Οι περιπτώσεις ανά χώρα

Στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα εισήχθη ένας νέος φόρος στους ομίλους κοινής ωφελείας που κερδίζουν από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Επίσης, ο ίδιος φόρος εξετάζεται ενεργά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η προσέγγιση της Γερμανίας ήταν μέχρι στιγμής από τις πιο ευνοϊκές στην ΕΕ για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Η Electricite De France (EDF, BBB+/Negative) αντιμετώπισε την πιο αυστηρή προσέγγιση σε όλες τις εταιρείες παραγωγής της ΕΕ.
Η παράταση των απροσδόκητων φόρων έως το 2023 δεν θα δημιουργήσει σημαντικούς αρνητικούς κινδύνους για τις αξιολογήσεις.
Ωστόσο, ο οίκος δεν αποκλείει οι κυβερνήσεις να προτείνουν πιο αυστηρές ρυθμίσεις χωρίς επαρκή αποζημίωση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης