Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Διαβρώνεται το πολιτικό κεφάλαιο του Macron - Capital Economics: Ισχυροποιούνται τα «ακραία» κόμματα στη Γαλλία

Citigroup: Διαβρώνεται το πολιτικό κεφάλαιο του Macron - Capital Economics: Ισχυροποιούνται τα «ακραία» κόμματα στη Γαλλία

Ο Macron αντιμετωπίζει 5 δύσκολα χρόνια

 

Σχετικά Άρθρα

Για δύσκολη πενταετία, αλλά και "εκπτώσεις" στο πρόγραμμα του βλέπουν οι αναλυτές για τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 19ης Ιουνίου 2022.
Η Capital Economics, από τη μεριά βλέπει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι μια πρόκληση για τη Γαλλία, καθώς έχει δημιουργηθεί σημαντική δυναμική των ακραίων κομμάτων, ενώ η Citigroup βλέπει τη Γαλλία να χάνει τον ηγετικό της ρόλο στην Ευρώπη, δεδομένου του πόσο αδύναμος είναι πλέον ο Emmanuel Macron.

Capital Economics: Ο Macron αντιμετωπίζει 5 δύσκολα χρόνια - Ισχυροποιούνται τα «ακραία» κόμματα

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αντιμετωπίζει πέντε δύσκολα χρόνια αφού έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.
Αυτό σχολιάζει σήμερα η Capital Economics μετά και τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, τονίζοντας ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και των επιδομάτων, θα αποδυναμωθούν αν γίνουν.
Επίσης, το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι τα «ακραία» κόμματα θα είναι ακόμη ισχυρότερα στις εκλογές του 2027, καθώς το κόμμα Ensemble του Macron δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον τελευταίο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.
Μάλιστα, κέρδισε μόλις 245 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για την πλειοψηφία.

Τα 5 βασικά σημεία

Υπάρχουν πέντε βασικά σημεία που αξίζει να αναφερθούν σε αυτό το αρχικό στάδιο, σύμφωνα με την Capital Economics.
Πρώτον, θα μπορούσε να ήταν χειρότερο.
Το Ensemble παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, επομένως ο Macron δεν θα έχει να αντιμετωπίσει πρωθυπουργό τον ακροαριστερό ηγέτη του NUPES, τον Jean-Luc Mélenchon.
Δεύτερον, αυτό το αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να αφήνει τον Macron ουσιαστικά αποδυναμωμένο.
Αυτός και η κυβέρνησή του δεν θα μπορούν πλέον να βασίζονται σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προωθήσουν τη νομοθεσία που θέλουν.
Αν και μπορεί να καταφύγει σε ορισμένες συνταγματικές εξουσίες για να επιβάλει τη νομοθεσία (ρήτρα 49.3), όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μειοψηφίας τη δεκαετία του 1980, υπάρχουν τώρα πολύ περισσότεροι περιορισμοί στη χρήση του.
Η ρήτρα 49.3 μπορεί πλέον να επικαλεστεί από την κυβέρνηση μόνο για τους νόμους του προϋπολογισμού, τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης και για ένα άλλο νομοσχέδιο ανά έτος.
Θα έπρεπε λοιπόν να διαλέξει και να επιλέξει προσεκτικά για ποιον σκοπό το χρησιμοποιεί.
Τρίτον, και ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να κλείσουν συμφωνίες με άλλα πολιτικά κόμματα.
Οι πιο προφανείς υποψήφιοι για μια τέτοια συμφωνία είναι οι δεξιοί Les Républicains (LR), για τους οποίους υπάρχει ένα αξιοπρεπές κοινό οικονομικό έδαφος.
Μέχρι στιγμής, οι ηγέτες του LR έχουν απορρίψει οποιαδήποτε επίσημη συμφωνία με το Ensemble, επομένως φαίνεται πιθανό ότι η κυβέρνηση του Macron θα πρέπει να αναζητήσει υποστήριξη σε ad hoc βάση είτε από την αριστερά είτε από τη δεξιά, δημιουργώντας μια πολύ αβέβαιη κατάσταση ακριβώς σε μια εποχή που ξεκάθαρη πολιτική απαιτείται κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του στασιμοπληθωρισμού.
Επιπλέον, τόσο το Ensemble όσο και το NUPES βασίζονται σε συμμαχίες που σχηματίστηκαν πρόσφατα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτές θα διαρκέσουν για πέντε χρόνια.
Τέταρτον, η εκπληκτική άνοδος της ακροδεξιάς.
Ενώ η Marine Le Pen μπορεί να έχασε τις προεδρικές εκλογές, το κόμμα της Rassemblement National (RN) τα πήγε πολύ καλύτερα από ποτέ.
Τώρα έχει 89 βουλευτές και σε περιοχές όπου προηγουμένως είχε μικρή παρουσία.
Η απόδοση του RN σημαίνει ότι θα μπορεί πλέον να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα, δίνοντάς του περισσότερο χρόνο ομιλίας και θέσεις στις επιτροπές.
Πέμπτον, η δύναμη του ευρωσκεπτικισμού ενισχύεται άσχημα για τις μελλοντικές εκλογές.
Μια σημαντική μειοψηφία εδρών κατέχονται από ανοιχτά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, από το NUPES έως το RN.
Ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να διοικείται από φιλοευρωπαίους πολιτικούς, η δυναμική είναι με αυτούς που επιθυμούν μια λιγότερο ισχυρή ΕΕ.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι εκλογές του 2027 θα είναι κρίσιμες.

Citigroup: Διαβρώνεται το πολιτικό κεφάλαιο του Macron

Αδύναμος στο εσωτερικό, αδύναμος και στο εξωτερικό.
Με αυτό το μότο σχολιάζει η Citigroup το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον πρόεδρο Emmanuel Macron.
Σύμφωνα με τη Citigroup, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαίνει
(1) Σημαντική διάβρωση του πολιτικού κεφαλαίου του Γάλλου προέδρου και της κυβέρνησης, καθιστώντας τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις λιγότερο πιθανές τα επόμενα χρόνια.
(2) Μετατόπιση της πολιτικής επιρροής προς τη συντηρητική πλευρά του πολιτικού φάσματος, καθώς το δεξιό κόμμα LR είναι ο μόνος πιθανός εταίρος με τον οποίο ο πρόεδρος μπορεί να δημιουργήσει έναν λειτουργικό συνασπισμό (ή, ίσως ακριβέστερα, μια «κατανόηση»)
(3) Μια μετάφραση της διάβρωσης του πολιτικού κεφαλαίου του προέδρου και της κυβέρνησης στη διεθνή σκηνή, όπου μια εύθραυστη πολιτική ισορροπία στο εσωτερικό μπορεί να περιορίσει την ικανότητα της Γαλλίας να ηγηθεί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Οι βουλευτικές εκλογές ήταν πάντα οι βασικές εκλογές

Σύμφωνα με τη Citigroup, εδώ και πολύ καιρό είχε υπογραμμίσει ότι οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2022 ήταν ίσως πιο συνεπείς και σίγουρα πιο αβέβαιες από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2022.
Παρά τη γενικά πολύ συγκεντρωτική φύση των γαλλικών κυβερνήσεων, ένα χαρακτηριστικό που ενισχύθηκε υπό την ηγεσία του Emmanuel Macron είναι τελικά ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι που καθορίζουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Γιατί καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την εμπιστοσύνη και τη συνεχή υποστήριξη της κάτω βουλής του κοινοβουλίου.
Στη Γαλλία, οι βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν τη μορφή μεμονωμένων αναμετρήσεων σε 577 εκλογικές περιφέρειες, σε δύο γύρους.
Στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο και οποιοσδήποτε επιπλέον υποψήφιος του οποίου η καταμέτρηση ψήφων ήταν τουλάχιστον 12,5% του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Αυτό έκανε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια.
Το γαλλικό εκλογικό σώμα είναι λίγο-πολύ ομοιόμορφα κατανεμημένο μεταξύ τριών πολύ διαφορετικών πόλων (άκρο αριστερό, κέντρο και ακροδεξιό), αλλά ένα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής – πολύ κάτω από το 50% – σήμαινε ότι στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, μόνο δύο υποψήφιοι παρέμειναν στον δεύτερο γύρο.
Επομένως, το αποτέλεσμα κάθε μεμονωμένης κούρσας εξαρτιόταν ουσιαστικά από το εάν οι ψηφοφόροι των υποψηφίων που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο θα μετέφεραν τις ψήφους τους σε έναν από τους υπόλοιπους υποψηφίους (που γενικά θα ευνοούσαν τους μακρονιστές υποψηφίους, δεδομένης της πιο κεντρώας θέσης τους) ή θα απείχαν από την ψηφοφορία.
Επιπλέον, το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής από μόνο του θα μπορούσε να αναμενόταν να ευνοήσει τους μακρονιστές υποψηφίους (δεδομένης της μεγαλύτερης υποστήριξης για εκείνους τους υποψηφίους μεταξύ των ηλικιωμένων ψηφοφόρων των οποίων η τάση να ψηφίζουν είναι υψηλότερη), αλλά δημιούργησε επίσης έναν βαθμό αβεβαιότητας.

Γιατί οι πραγματικοί νικητές μπορεί να είναι το κόμμα που έχασε αναλογικά τις περισσότερες έδρες (LR)

Είναι επομένως πιο πιθανό ο Emmanuel Macron να χρειαστεί να επιδιώξει μια πιο επίσημη συνεννόηση με έναν άλλο πολιτικό σχηματισμό, με σκοπό να εξασφαλίσει μια λειτουργική πλειοψηφία.
Έτσι, η Citigroup βλέπει το συντηρητικό κόμμα LR ως εύλογο υποψήφιο για μια τέτοια ρύθμιση.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να επιδιώκει ο Emmanuel Macron μια συμμαχία με την αριστερά, καθώς θα ήταν αντίθετη με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία είχε κάνει ακρογωνιαίο λίθο της δεύτερης θητείας του.
Φυσικά, αποκλείονται οι πιθανότητες να συνάψει κάποια συμφωνία με την ακροδεξιά.
Έτσι, η Citigroup επαναλαμβάνει το συμπέρασμα που είχε εκφράσει στον απόηχο του πρώτου γύρου, ότι παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των βουλευτών τους μειώθηκε σχεδόν στο μισό, η πολιτική επιρροή των συντηρητικών στην πραγματικότητα ενισχύεται πολύ, επειδή κατέχουν το κλειδί για το αν μπορεί να λειτουργήσει μια κυβέρνηση με σταθερό τρόπο.

Πιο αδύναμος στο εσωτερικό, πιο αδύναμος στο εξωτερικό

Ένας πιο αδύναμος πρόεδρος θα πρέπει επίσης να έχει ως αποτέλεσμα μια ασθενέστερη ικανότητα της Γαλλίας να ηγείται ουσιαστικά στην Ευρώπη και, για παράδειγμα, να μεταφράσει την πρόσφατη ομιλία του Emmanuel Macron στο Στρασβούργο (στην οποία ζήτησε τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης ΕΕ) σε πολιτική.
Το πολιτικό κεφάλαιο στην Ευρώπη δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα του καθενός, αλλά και (1) στη στάση κάποιου στα ευρωπαϊκά ζητήματα που του επιτρέπει να κερδίσει ψήφους και εκλογές στο εσωτερικό· και (2) στην ικανότητα κάποιου να επικυρώνει στο εγχώριο κοινοβούλιο ή τη χώρα του εύκολα οποιαδήποτε θεσμική μεταρρύθμιση συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η υποαπόδοση του Emmanuel Macron στις βουλευτικές εκλογές σημαίνει ότι καμία προοπτική δεν φαίνεται πολύ πειστική.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη Citigroup, το αποτέλεσμα πιθανότατα θα δυσκολέψει τη Γαλλία να ασκήσει αποφασιστικό ρόλο στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης