Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bespoke Investment: Η αιτία του κραχ στη Wall Street έχει ονοματεπώνυμο - Jerome Powell

Bespoke Investment: Η αιτία του κραχ στη Wall Street έχει ονοματεπώνυμο - Jerome Powell
Οι δηλώσεις Jerome Powell «είναι συγκεχυμένες και στερούμενες εμπιστοσύνης, ενώ αυξάνουν τους κινδύνους μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας»
Η επιμονή του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell ότι η κεντρική τράπεζα δεν προσπαθεί σκόπιμα να προκαλέσει ύφεση και ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταθερή βάση είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς να πει στη θέση του.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι η Fed είναι πιθανό να προκαλέσε ύφεση ούτως ή άλλως, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία απέχει πολύ από τη σταθερότητα.
Ως εκ τούτου, οι αγορές κατέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ανησυχίες εντείνονται σχετικά με την επίδραση που θα έχουν τα υψηλότερα επιτόκια και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική σε μια εύθραυστη οικονομία.
«Αυτό για το οποίο ανησυχεί η αγορά, ακόμη και πριν φτάσει η οικονομία σε ύφεση, είναι ένα λάθος πολιτικής, ότι η Fed "σπάει" κάτι», δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της LPL Financial.
«Η αγορά αμφισβητεί επίσης το σχόλιό του Powell ότι η οικονομία είναι ισχυρή».
Πιο συγκεκριμένα, δύο σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της Fed ξεχωρίζουν από τη συνέντευξη Τύπου: Πρώτον, ότι η Fed δεν προσπαθεί να «προκαλέσει ύφεση τώρα». Επίσης: «Δεν υπάρχει σημάδι ευρύτερης επιβράδυνσης που μπορώ να δω στην οικονομία».

Επιβραδύνεται η ανάπτυξη

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μυριάδες σημάδια επιβράδυνσης.
Μόνο τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών για τον Μάιο έδειξαν μηνιαία επιβράδυνση 14,4% σε μια περίοδο που υπάρχει χρόνια έλλειψη κατοικιών.
Μια μέτρηση παραγωγής της Fed έδειξε συνεχιζόμενη συρρίκνωση στην περιοχή της Φιλαδέλφειας ενώ οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας ήταν επίσης υψηλότερες από το αναμενόμενο.
Αυτά τα δεδομένα συσσωρεύονται σε άλλα πρόσφατα: Ο πληθωρισμός στα υψηλά 41 ετών, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε ιστορικά χαμηλά και οι δαπάνες λιανικής πέφτουν εν μέσω δραματικά υψηλότερων τιμών.
«Τουλάχιστον, η ανάπτυξη επρόκειτο να επιβραδυνθεί ακόμη και πριν η Fed αρχίσει να πιέζει για τα επιτόκια», δήλωσε ο Tom Porcelli, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην RBC Capital Markets.
«Τα στοιχεία για αυτό αυξάνονται σε αρκετά σταθερή βάση τώρα…» πρόσθεσε ο Porcelli.

Το πρόβλημα με τη λύση

Στον απόηχο της απόφασης της Fed να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων 28 ετών, η αντίδραση της Wall Street στην αύξηση, συν τα σχόλια του Powell, συγκεντρώθηκαν γύρω από μερικά κοινά θέματα.
Πρώτον, όπως είπε ο Krosby, «η αγορά πιστεύει ότι η Fed πρόκειται να εξαλείψει τις πληθωριστικές πιέσεις».
Ωστόσο, «αυτό είναι το πρόβλημα τώρα.
Υπάρχει μια αίσθηση στην αγορά ότι θα μπορούσε να μας οδηγήσει κατευθείαν στο ότι η Fed θα κάνει λάθος πολιτικής», πρόσθεσε.
Δεύτερον, υπήρχε μια γενική έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Θα αυξήσει η Fed το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης ή 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο;
Οι δηλώσεις του Powell έδειξαν ότι και τα δύο ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, αλλά τα φαινομενικά αισιόδοξα σχόλιά του για την οικονομία άφησαν περισσότερα περιθώρια κίνησης από ό,τι εκτιμούσαν οι αγορές.
Τέλος, ο πρόεδρος διέψευσε τον εαυτό του σε πολλές περιπτώσεις.
Σημείωσε ότι η Fed ελέγχει ελάχιστα τις εισροές του πληθωρισμού, όπως οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά είπε ότι η Fed θα συνεχίσει την σύσφιξη μέχρι να πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου.
Είπε επίσης ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι σταθερές, ενώ παραδέχτηκε ότι η αλλαγή πολιτικής από την αύξηση της μισής ποσοστιαίας μονάδας στην κίνηση της 15ης/6 επηρεάστηκε από μια ανοδική προοπτική για τον πληθωρισμό, όπως φαίνεται στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Και μετά υπήρχε το οικονομικό ερώτημα, με την προεδρία να επιμένει ότι η οικονομία είναι σε καλή θέση για να χειριστεί υψηλότερα επιτόκια, ενώ ένας μετρητής της Fed της Ατλάντα δείχνει σταθερή οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο μετά από πτώση 1,5% το πρώτο.

Ένας «μπερδεμένος» επικεφαλής της Fed

Συνολικά, τα σχόλια του Powell «εμφανίστηκαν ως συγκεχυμένα, στερούμενα εμπιστοσύνης και αυξάνοντας τους κινδύνους μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας», ανέφερε η Bespoke Investment Group.
Η εταιρεία συνέλαβε επίσης τον Powell να δίνει έμφαση στον πληθωρισμό των τροφίμων και των καυσίμων, που γενικά θεωρούνται εκτός των αρμοδιοτήτων της Fed.
«Η Fed όχι μόνο στοχεύει ρητά στη λάθος μεταβλητή και παραμερίζει τις μελλοντικές οδηγίες, αλλά φαίνεται επίσης να είναι υπερβολικά αισιόδοξη για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.
Η περιγραφή του Powell για τις καταναλωτικές δαπάνες ως «ισχυρές» εν μέσω «κανενός σημαδιού ευρύτερης επιβράδυνσης της οικονομίας» ενισχύει την ανησυχία μας ότι η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη και ως αποτέλεσμα οδεύει προς ένα λάθος πολιτικής», δήλωσε η Bespoke.
Ο Powell επιβεβαίωσε ότι αυτός και οι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα εγκλωβιστούν σε μια συγκεκριμένη πορεία δράσης, αλλά θα καθοδηγούνται από δεδομένα.
Ο Porcelli της RBC είπε ότι αυτοί οι αριθμοί πιθανότατα θα υποδεικνύουν ετήσιες αυξήσεις 9% για το υπόλοιπο καλοκαίρι, θέτοντας τη Fed σε ένα πιθανό πλαίσιο εάν χρησιμοποιήσει αυτά τα επίπεδα ως εναύσματα πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης