Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Fed και ΕΚΤ μάς οδήγησαν στο κατώφλι του πόνου - Στην γκιλοτίνα οικονομίες και αγορές από ερασιτέχνες

Rabobank: Fed και ΕΚΤ μάς οδήγησαν στο κατώφλι του πόνου - Στην γκιλοτίνα οικονομίες και αγορές από ερασιτέχνες
Η μόνη βεβαιότητα είναι… η αβεβαιότητα, λέει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Στην γκιλοτίνα οδήγησαν οικονομία και αγορές οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής τόσο της Federal Reserves στις ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η τράπεζα Rabobank...
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο, την Πέμπτη 16 Ιουνίου σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις τόσο σε επίπεδο ΕΚΤ όσο και στη Fed.
Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, διεφάνη… «ερασιτεχνικότητα».
Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου είπε ότι δεν χρειάζονται μέτρα και ότι δεν υπάρχει κίνδυνο κατακερματισμού σε σχέση με την αγορά ομολόγων στη ζώνη του ευρώ, μετά την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς, οι Ευρωπαίοι policy makers αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση για να παράσχουν στήριξη τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων έλαβαν… την ανιούσα.
Ωστόσο, το σχέδιό τους, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν παρά μια υπόσχεση πως θα… καταλήξουν σε σχέδιο, όπως υπογραμμίζει η Rabobank, «αφού είμαστε στο κατώφλι του πόνου, καθώς η μόνη βεβαιότητα είναι… η αβεβαιότητα.
Αναμένουμε περισσότερη σαφήνεια τον Ιούλιο, καθώς η αγορά δεν θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της ΕΚΤ πριν από την επισημοποίηση οποιουδήποτε εργαλείου».
Ωστόσο, μόλις γίνει γνωστό το όπλο κατά του κατακερματισμού και οι αγορές γνωρίσουν τους περιορισμούς του, οι traders αναμφισβήτητα θα έχουν βρει νέο στόχο για να στοχεύσουν – και θα το καταφέρουν.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η ΕΚΤ μπορεί να ενεργήσει.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει QE και αύξηση επιτοκίων ή δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό QT χωρίς επιτοκιακή αύξηση.
Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είναι πλέον νομισματοποίηση όσο και αμοιβαιοποίηση.
Οπότε, λογικά, έχουμε μια κεντρική τράπεζα που de facto «τυπώνει» χρήμα… και πολύ αναποτελεσματική για την πραγματική οικονομία.

Για Fed

Στην άλλη τώρα πλευρά του Ατλαντικού, όπως είπε ο διακεκριμένος οικονομολόγος El Erian, η Federal Reserves ομοιάζει με κεντρική τράπεζα αναδυόμενης χώρας.
Μάλιστα, την αντιπαρέβαλε με την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας, η οποία «ανέβασε» το επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης και δεν συνέβη τίποτε – σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η Wall Street είναι βυθισμένη στο κόκκινο.
Υπενθυμίζεται πως οι Αμερικανοί policy makers αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,75%, στο εύρος του 1,5%-1,75%, με την αγορά πρόσκαιρα να «ανεβαίνει», λόγω:

α)του ότι η Fed είχε διαρρεύσει το ύψος του επιτοκίου, επομένως δεν σόκαρε
β)του ότι ο Powell δεσμεύτηκε ότι δεν αυξήσει το επιτόκιο 75 μ.β. τον Ιούλιο
γ)του ότι το αφήγημα της ήπιας προσγείωσης υπερπροβάλλεται.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι τιμές στα βασικά εμπορεύματα είναι υπό έλεγχο, ενώ η Ρωσία μόλις μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία κατά 40% και προς την Ιταλία κατά 15%.
Συνεπώς, το μακροπρόθεσμο επιτόκιο είναι πραγματικά μια μεγάλη διέξοδος μέχρι να διευθετηθεί η πλευρά της προσφοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές και οικονομολόγοι «βλέπουν» το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4% έως το τέλος του 2022, με 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και στη συνέχεια τρεις αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στη σειρά.
Φυσικά, θα ακολουθήσει ύφεση, με τις απόψεις να συγκλίνουν για το β’ εξάμηνο του 2023.
Ως εκ τούτου, θα μπορούσε κανείς να δει άμεσα την τεράστια ανοδική κλίση στην καμπύλη των ομολόγων και το ράλι μετοχών να αντιστρέφεται.

Swaps…

Tην Παρασκευή 17 Ιουνίου ανακοινώνει τις αποφάσεις της Bank of Japan, η οποία παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα, περίπου, με την ΕΚΤ.
Χθες σημειώθηκε πτώση στην απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς έως και 0,29% πριν μειωθεί ξανά στο 0,246% μέσω ακόμη μεγαλύτερης παρέμβασης.
Ωστόσο, όταν τελικά σπάσει αυτός ο δεσμός, οι αγορές θα πληγούν βάναυσα.
Σημειώνεται πως η Ιαπωνία είναι επί του παρόντος μια πηγή εξαιρετικά φθηνής χρηματοδότησης σε έναν κόσμο αυξανόμενων επιτοκίων και με ένα νόμισμα που πηγαίνει μόνο με έναν τρόπο - προς τα κάτω.
Αναμφισβήτητα θα χρειαστεί μια swap line με τη Fed σύντομα, όπως και πολλοί άλλοι.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα «μοιράσουν» μόνο σε γεωπολιτικούς φίλους, όπως η Τουρκία, η οποία θέλει να εκτοξεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 και στέλνει UAV κατά της Ελλάδας ενώ μπλοκάρει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Πληθωρισμός

Άμα τη εμφανίσει της παγκοσμιοποίησης, ο πληθωρισμός βυθίστηκε και παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα λόγω της διάλυσης των συνδικάτων, των ιδιωτικοποιήσεων και των υπεράκτιων εταιρειών - ειδικά στην Κίνα.
Και πάλι, αυτό δεν είχε καμία σχέση με τις κεντρικές τράπεζες – οι οποίες παρόλα αυτά πήραν όλα τα credits.
Αυτή η απορρύθμιση προκάλεσε, φυσικά, κυλιόμενη χρηματοπιστωτική αστάθεια, με την απάντηση των νομισματικών αρχών να έχει να κάνει πάντα με μείωση επιτοκίων «για να φυσήξει περισσότερος αέρας στην παγκόσμια φούσκα».
Έτσι, η κοινωνία έγινε πιο άνιση και οι πραγματικοί μισθοί άρχισαν να υστερούν σε σχέση με την παραγωγικότητα.
Η απάντηση σε αυτή την κατάσταση, λέει η Rabobank, ήταν να αυξηθούν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων και όχι οι μισθοί.
O πρώην διοικητής της Fed, Alan Greenspan, σε αυτό ήταν μαέστρος…
Στη συνέχεια βιώσαμε τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, το οποίο οι κεντρικές τράπεζες δεν το είδαν καθόλου να έρχεται παρά το γεγονός ότι ήταν «ειδικοί» σε αυτό.
Τότε προσπάθησαν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2% κάνοντας πλουσιότερους τους ήδη πλούσιους.
Στη συνέχεια, ανακαλύψαμε ξανά τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια του Covid το 2020…και ο πληθωρισμός επανήλθε.
Εν ολίγοις, οι κεντρικές τράπεζες τα τίναξαν όλα στον αέρα…
«Το λυπηρό γεγονός είναι ότι τίποτα δεν λειτουργεί για πολύ σε ένα περίπλοκο, δυναμικό σύστημα όπως μια παγκοσμιοποιημένη χρηματοοικονομική οικονομία.
Λογικά, αν θέλουμε αληθινή σταθερότητα, τότε πραγματικά δεν θα έπρεπε να έχουμε» καταλήγει σιβυλλικά η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης