Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ποια η επίδραση των επανεπενδύσεων της ΕΚΤ στην Ελλάδα - Γιατί θα αποδειχθούν κενό γράμμα

Goldman Sachs: Ποια η επίδραση των επανεπενδύσεων της ΕΚΤ στην Ελλάδα - Γιατί θα αποδειχθούν κενό γράμμα
Η κεντρική τράπεζα, λέει η Goldman Sachs, ετοιμάζει νέο εργαλείο για τη στήριξη των ομολόγων της περιφέρειας, προκειμένου να σταματήσει ο κατακερματισμός

Κενό γράμμα μπορεί να αποδειχθεί το νέο backstop της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες δικαιοδοσίες, λόγω νομικών κωλυμάτων και παραβιάσεων συγκεκριμένων ευρωπαϊκών αρχών, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, η οποία προσθέτει πως, αν παρά ταύτα πάνε όλα κατά τον σχεδιασμό η Ελλάδα θα είναι ωφελημένη, αφού ο αντίκτυπος στο ελεύθερο σε διασπορά χρέος της θα αποδειχθεί σημαντικός.
Ειδικότερα, το συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε στις 15 Ιουνίου, σε μία προσπάθεια να διασώσει τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, μετά το sell off που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη τις αποδόσεις, κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία.
Στο πλαίσιο αυτό μία από τις λύσεις που επεξεργάστηκε και τελικά θα εφαρμόσει η ΕΚΤ είναι η επανενεργοποίηση των επεναπενδύσεων του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP), προκειμένου να διατηρηθούν χαμηλά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
Στον βαθμό που αφορά την Ελλάδα, ο αντίκτυπος των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του PEPP στη χώρα αγγίζει τα 5 δισεκ. ευρώ. ή 2,6% επί του ελεύθερου σε διασπορά χρέους.
Ωστόσο, με προσαρμοσμένες τις επαναγορές, το ποσό ανεβαίνει σε 13 δισ. ευρώ ή 12,9% ως ποσοστό του διαπραγματεύσιμου χρέους, με τον αντίκτυπο στο spread να αγγίζει τις 83,6 μονάδες βάσης.
1_364.JPG
Επίσης, η κεντρική τράπεζα, λέει η Goldman Sachs, ετοιμάζει νέο εργαλείο για τη στήριξη των ομολόγων της περιφέρειας, προκειμένου να σταματήσει ο κατακερματισμός.
Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρεί την πρόβλεψή της για αύξηση 25 μ.β. στο βασικό επιτόκιο αναφοράς τον Ιούλιο, ακολουθούμενη από 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Οι λεπτομέρειες…

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, «η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το εργαλείο των επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του PEPP σε δύο κύριες διαστάσεις: σε βάθος χρόνου και δικαιοδοσίας.
Όσον αφορά τη διάσταση του χρόνου, μπορούμε να βασιστούμε στην τρέχουσα πρακτική της ΕΚΤ για να συμπεράνουμε σε πόσες επανεπενδύσεις είναι διατεθειμένη να προχωρήσει.
Επί του παρόντος, η ΕΚΤ επανεπενδύει πλήρως τα έσοδα από τίτλους χρέους στο πλαίσιο των PEPP και PSPP και, για να αποφευχθούν τοπικές μετατοπίσεις μετά από μεγάλες εξαγορές, εξομαλύνει την επανεπένδυση σε μια περίοδο που κυμαίνεται από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.
Αυτό μας υποδηλώνει ότι: Ενώ υπάρχει μεγάλος βαθμός διακριτικής ευχέρειας στη λειτουργική διαδικασία, η ΕΚΤ είναι απίθανο να προχωρήσει σε επανεπενδύσεις άνω των 18-24 μηνών.
Όσον αφορά την κατανομή των επανεπενδύσεων ανά χώρα, η ανακοίνωση της ΕΚΤ, καταρχήν, δείχνει πλήρη ευελιξία.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, ενώ αυτή η ευελιξία αποτελούσε ήδη χαρακτηριστικό των καθαρών αγορών PEPP, ασκήθηκε με φειδώ.
Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει περιορισμένη προθυμία να διατηρηθούν αποκλίσεις κεφαλαιακών κλειδιών σε μια περίοδο που εκτείνεται πέρα από μερικούς μήνες.
2_314.JPG
Επίδραση… και κωλύματα

Βάσει των εκτιμήσεων για τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP, ο αντίκτυπος στην Ισπανία και την Ιταλία θα κυμανθεί στις 30-40 μ.β., ενώ στην Ελλάδα, όπως προειπώθηκε, θα αγγίξει τις 83,6 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, λέει η Goldman Sachs, μπορεί να προκύψουν νομικά κωλύματα, που θα αφορούν πιθανή παραβίαση της νομισματικής χρηματοδότησης, την αρχή της αναλογικότητας και, ενδεχομένως, την απαγόρευσης προνομιακής πρόσβασης.
Τα πιο κρίσιμα χαρακτηριστικά του εν λόγω backstop, όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι η απουσία κεφαλαιακής κλείδας, η έλλειψη εκ των προτέρων ορίου στις αγορές και η μη ενοποίηση συμμετοχών με άλλα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων – οπότε το πρόγραμμα μπορεί να καταπέσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης