Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Στις 27 Ιουλίου 2022 η FED θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50% και όχι 0,75%... ενώ η Goldman Sachs βλέπει 0,75%

Barclays: Στις 27 Ιουλίου 2022 η FED θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50% και όχι 0,75%... ενώ η Goldman Sachs βλέπει 0,75%
Η Barclays επανήλθε μετά τις ανακοινώσεις της FED προβλέποντας ότι η FED στις 27 Ιουλίου 2022 θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50%... ενώ η αγορά αναμένει νέα αύξηση 0,75%

Η βρετανική τράπεζα Barclays ήταν η πρώτη τράπεζα που προέβλεψε ότι η FED θα αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης κατά 0,75% στο εύρος 1,50% με 1,75%... όταν η πλειοψηφία της αγοράς έβλεπε αύξηση 0,50%.

Η Barclays επανήλθε μετά τις ανακοινώσεις της FED προβλέποντας ότι η FED στις 27 Ιουλίου 2022 θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50%... ενώ η αγορά αναμένει νέα αύξηση 0,75%.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι στην επόμενη συνεδρίαση τέλη Ιουλίου 2022 η FED θα αυξήσει τα επιτόκια 0,75%.
Η Barclays ωστόσο υποστηρίζει ότι «η Fed στην επόμενη συνεδρίαση θα προχωρήσει σε αύξηση 0,50%... εν μέσω ενδείξεων ότι η κατανάλωση και οι τιμές στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ επιβραδύνονται».

Τι εκτιμάει η Barclays

Στις 10 Ιουνίου, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αναπροσαρμόσαμε την πρόβλεψη για τη συνεδρίαση της Fed στις 15 Ιουνίου 2022, από αύξηση επιτοκίων 0,50% σε 75 μονάδες βάσης.
Η Fed έπρεπε να δράσει μετά το μέγεθος της έκπληξης για τον πληθωρισμό του Μαΐου οπότε μια αύξηση επιτοκίων 0,75% ήταν εύλογη.
Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα περιμέναμε.
Η Fed αύξησε το επιτόκιο κεφαλαίων κατά 75 μονάδες βάσης για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Σίγουρα όμως, οι αγορές αναμένουν τώρα νέα αύξηση 0,75% τον Ιούλιο, δίνοντας μεγάλη πιθανότητα.
Αλλά δεν θα συμφωνήσουμε με την αγορά.
Αναμένουμε τώρα ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων 0,50% στη συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου, ανατρέποντας τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς, για ορισμένους λόγους.

1)Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.
Όπως ο Άτλας με το βάρος του κόσμου στους ώμους του, ο καταναλωτής στηρίζει την οικονομία των ΗΠΑ ετησίως.
Όμως τα νοικοκυριά αντιδρούν τελικά στον υψηλό πληθωρισμό και την αρνητική αύξηση των πραγματικών μισθών.
Τα δεδομένα δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού δαπανών τις τελευταίες 4-6 εβδομάδες, τόσο σε αγαθά όσο και σε υπηρεσίες και από καταναλωτές υψηλού και χαμηλού εισοδήματος.
Οι λιανικές πωλήσεις δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση, όπως και τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

2)Η πορεία της στεγαστικής πίστης.
Ενώ ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών των κατοικιών δεν έχει ακόμη επιβραδυνθεί, η οικονομική δραστηριότητα που σχετίζεται με τη στέγαση υποχωρεί.
Οι υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 13% από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2022, οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά σχεδόν 30%.
Τα δάνεια συνήθως κλειδώνονται δύο μήνες πριν από το κλείσιμο μιας συναλλαγής, πράγμα που σημαίνει ότι η τελευταία αύξηση του επιτοκίου στεγαστικών δανείων κατά 150-200 μονάδες βάσης δεν έχει πλήξει τις πωλήσεις κατοικιών.
Ο δείκτης αγορών στεγαστικών δανείων έχει πέσει στα επίπεδα του 2016, ενώ αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη πτώση.

Η άλλη άποψη

Φυσικά, πολλοί αναλυτές αντιτίθενται, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και τα στοιχεία του Ιουνίου 2022 θα το επιβεβαιώσουν καθώς θα ενσωματωθεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας.
Επίσης υπάρχει κίνδυνος η αύξηση των τιμών της ενέργειας το δεύτερο τρίμηνο να διαμορφώσει τις βάσεις για έναν νέο γύρο μισθολογικών αυξήσεων αργότερα μέσα στο 2022.
Ο επικεφαλής της FED δεν έχει αποκλείσει τίποτα στο μέλλον αλλά τόνισε ότι οι κινήσεις με αυξήσεις επιτοκίων 0,75% ήταν «ασυνήθιστες».

Επίσης, η προθυμία της Fed να αυξηθεί στο 3,8%, 130 μονάδες βάσης πάνω από τη δική της εκτίμηση το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο (2,5%), θα πρέπει να μετριάσει τις προσδοκίες για νέα αύξηση 0,75% στην συνεδρίαση στα τέλη Ιουλίου 2022.

Το συμπέρασμα της Barclays είναι ότι στις 27 Ιουλίου 2022 η FED θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50% και όχι 0,75%...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης