Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η ΕΚΤ απέτυχε να παρουσιάσει μόνιμη λύση - Καμία εγγύηση για το νέο εργαλείο

Capital Economics: Η ΕΚΤ απέτυχε να παρουσιάσει μόνιμη λύση - Καμία εγγύηση για το νέο εργαλείο
Η ΕΚΤ απέτυχε να παρουσιάσει μία μόνιμη λύση, σχολιάζει η Capital Economics
Σχετικά Άρθρα
Η ΕΚΤ απέτυχε να παρουσιάσει μία μόνιμη λύση, σχολιάζει η Capital Economics σε μία πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης για ένα νέο εργαλείο στήριξης ενάντια στον κατακερματισμό.
«Η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο καταπολέμησης του κατακερματισμού, που θα μπορούσε να προσφέρει μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
Οι ευέλικτες επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP (έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας) ενδέχεται να αγοράσουν λίγο χρόνο, αλλά το νέο «μέσο κατά του κατακερματισμού» το οποίο επεξεργάζεται η ΕΚΤ,  θα πρέπει να προχωρήσει πολύ περισσότερο.
Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα καταλήξουν σε συναίνεση για ένα τέτοιο εργαλείο στην επόμενη συνεδρίαση τον Ιούλιο, επομένως θα μπορούσαμε να δούμε τα spread να διευρύνονται περαιτέρω το επόμενο διάστημα», σχολιάζει ο Jack Allen - Reynolds, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη.
Η απόφαση για τις επανεπενδύσεις ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να ανακοινώσει η ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι στο άκουσμα της είδησης για την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναλυτές της Capital Economics αλλά και άλλων οίκων, όπως η Citi,  εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να ανακοινώσεις συγκεκριμένα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν τους φόβους των αγορών.

Δεν αρκούν οι επανεπενδύσεις ομολόγων

Όπως έχει αναλύσει ήδη η Capital, αυτές οι επανεπενδύσεις δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τον πανικό στην αγορά.
Ομολογουμένως, όπως ανέφερε και νωρίτερα η Capital Economics σε προηγούμενη ανάλυση, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ λαμβάνουν πλέον πιο σοβαρά υπόψη την απειλή της αύξησης των αποδόσεων της περιφέρειας από ό,τι την περασμένη Πέμπτη στην τακτική συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.
Σε εκείνη τη συνάντηση δεν συζήτησαν σχεδόν καθόλου τη διεύρυνση των spreads και επέμειναν στη διατύπωση ότι οι επανεπενδύσεις PEPP θα χρησιμοποιούνται με ευελιξία μόνο «σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία».
Φαινομενικά η αναφορά αφορά πλέον οποιονδήποτε κατακερματισμό που πιστεύουν ότι δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.
Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι επέλεξαν να μην ξεκινήσουν εκ νέου τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP, κάτι που θα είχε σημαντικότερα αντίκτυπο στην αγορά, τονίζει ο αναλυτής.

Καμία εγγύηση συναίνεσης για το νέο εργαλείο

Η πιο σημαντική ανακοίνωση αφορά τον σχεδιασμό ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού για το οποίο θα συζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο, πιθανώς στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της 21ης ​​Ιουλίου, εκτός εάν οι διαφορές στους κόλπους της ΕΚΤ διευρυνθούν δραματικά μέχρι τότε.
Οι επανεπενδύσεις, μαζί με το σαφές μήνυμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει ένα λεπτομερές σχέδιο για ένα εργαλείο καταπολέμησης του κατακερματισμού, ενδέχεται να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα spreads μέχρι τότε.
Αλλά η πίεση είναι έντονη για να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη συμφωνία τον επόμενο μήνα.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα καταλήξουν σε άμεση συναίνεση, επομένως δεν θα ήταν περίεργο εάν τα spreads διευρυνθούν περαιτέρω, πριν αναγκαστούν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ να δράσουν.

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης