Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Οι 2 επιλογές της ΕΚΤ και η μεγάλη πρόκληση που δεν θα απαντήσει

tags :
Citigroup: Οι 2 επιλογές της ΕΚΤ και η μεγάλη πρόκληση που δεν θα απαντήσει

Η Citigroup δεν πιστεύει ότι η ΕΚΤ έχει ήδη συμφωνήσει τις λεπτομέρειες μιας πολιτικής ή μέσου «κατά του κατακερματισμού»

 

Σχετικά Άρθρα

Το κύριο ζήτημα οποιασδήποτε πολιτικής «κατά του κατακερματισμού», στην οποία πρέπει να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι ο τρόπος καθορισμού των ορίων "πόνου", δηλαδή το επίπεδο των spread στο οποίο απαιτείται η παρέμβαση, αλλά και τα επίπεδα στα οποία πρέπει να να σταματήσει.
Αυτό αναφέρει η Citigroup κατά την έκτακτη ανάλυσή της για την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία αναζητά απαντήσει στην τελευταία αναταραχή της αγοράς.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η απάντηση στο ερώτημα ποιο επίπεδο spread είναι «υπερβολικά μεγάλο» και ποιο επίπεδο spread είναι «δίκαιη» κατά την άποψη της Citigroup είναι εξαιρετικά υποκειμενική.
Κατά συνέπεια, ήταν –και παραμένει– η άποψή της ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν πιθανό να μεταφράσει στην πράξη τη γενική του δέσμευση να μην ανεχτεί τον κατακερματισμό της ζώνης του ευρώ εάν (1) σημειωθεί ταχεία και συστημική επιδείνωση των spreads και (2) η πρόσβαση στην αγορά ορισμένων κυβερνήσεων θεωρηθεί ότι διατρέχει κίνδυνο.
Σε εκείνο το σημείο, η αξιολόγηση του εάν τα spreads είναι «υπερβολικά» παύει να είναι υποκειμενική, υπενθυμίζει η Citigroup.
Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία του SMP υπό την ηγεσία του Jean-Claude Trichet, του OMT από τον Mario Draghi και του PEPP στις αρχές της προεδρίας της Christine Lagarde.

Οι κόκκινες γραμμές

Σύμφωνα με τη Citigroup, παραμένει φυσικά ένα μεγάλο στοιχείο υποκειμενικότητας στην αντίληψη του κινδύνου ότι η πρόσβαση των κυβερνήσεων στην αγορά κινδυνεύει, για παράδειγμα.
Είναι πιθανό ότι με την πάροδο του χρόνου το όριο για να καταλήξει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σε αυτό το συμπέρασμα έχει μειωθεί.
Το γεγονός ότι πολλές φορές η ΕΚΤ χρειάστηκε ήδη να παρέμβει για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη απροθυμία να το πράξει ξανά, ιδίως δεδομένης της εμπειρίας του πόσο δαπανηρή μπορεί να είναι αυτή η απροθυμία.
Η εμπειρία του Μαρτίου 2020 μπορεί να έχει σημασία από αυτή την άποψη, καθώς θα είναι φρέσκια στη μνήμη πολλών μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Η προφανής και κατά την άποψη της Citigroup ελαφρώς απροσδόκητη προθυμία της Isabel Schnabel να εξετάσει το όριο της παρέμβασης μπορεί να ερμηνευθεί ότι μια συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με πρακτικά βήματα για την αντιμετώπιση της διεύρυνσης των spread μπορεί να είναι επικείμενη.
Δεν πιστεύει όμως η Citigroup ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει ήδη συμφωνήσει τις λεπτομέρειες μιας πολιτικής ή μέσου «κατά του κατακερματισμού».
Αν είχε, θα το είχε ήδη αποκαλύψει.

Οι 2 επιλογές

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει μία από τις δύο διαδρομές.
Η μία είναι να δημιουργήσει ένα νέο όργανο συνολικά.
Η δεύτερη είναι να ξεκινήσει απλώς ενεργοποιώντας ή επεκτείνοντας τα «υφιστάμενα» μέσα, δηλαδή την ευελιξία που έχει χορηγήσει η ΕΚΤ στην «επανεπένδυση» των τρεχουσών συμμετοχών της.
Στην πρώτη περίπτωση, το άμεσο ερώτημα είναι εάν ένα νέο όργανο θα είχε ξεκάθαρα καθορισμένα κατώφλια παρέμβασης και μια σαφή συνάρτηση αντίδρασης ή εάν ο τρόπος λειτουργίας του θα ήταν πιο αδιαφανής (όπως στην περίπτωση του SMP).
Το τελευταίο θα μείωνε σημαντικά την αποτελεσματικότητά του.
Στη δεύτερη περίπτωση, το άμεσο ερώτημα είναι αν η ευελιξία στην επανεπένδυση ισχύει μόνο για τις συμμετοχές PEPP (που θα περιόριζε την ικανότητά της) ή μπορεί να επεκταθεί σε ολόκληρο τον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος (δηλαδή να συμπεριλάβει τις συμμετοχές APP), κάτι που θα παρείχε περισσότερη δύναμη πυρός.
Συμπερασματικά, η Citigroup παραμένει σκεπτική για το αν η ΕΚΤ μπορεί να φτάσει τόσο μακριά, για παράδειγμα, στον καθορισμό των μέγιστων ανεκτών επιπέδων spread (δηλαδή μετάβαση σε άνευ όρων ανώτατο όριο spread).
Σε πρώτο στάδιο, μια ενεργοποίηση ή επέκταση της ευέλικτης επανεπένδυσης φαίνεται πιο εύλογη.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, η Citigroup αναμένει τώρα ότι αυτή η συζήτηση θα επιταχυνθεί αισθητά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης