Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Επενδυτές, προσοχή! Βλέπετε φως στο τούνελ, αλλά είναι το τρένο που έρχεται - Προσεχώς βίαιη πρόσκρουση

Nomura: Επενδυτές, προσοχή! Βλέπετε φως στο τούνελ, αλλά είναι το τρένο που έρχεται - Προσεχώς βίαιη πρόσκρουση
Ζοφερή η Nomura…

Ιδιαίτερα ζοφερή είναι η εκτίμηση του ιαπωνικού επενδυτικού οίκου Nomura για το μέλλον των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ναι μεν υπάρχει φως στο τούνελ, αλλά μάλλον είναι το τρένο το οποίο έρχεται να συντρίψει τους επενδυτές».
Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα το σοκ που επεφύλασσε ο πληθωρισμός (8,6%), σε συνδυασμό με τα αποκαρδιωτικά δεδομένα για τον δείκτη καταναλωτικού συναισθήματος του πανεπιστημίου Michigan (50,2 μονάδες έναντι εκτίμησης για 58,1 μονάδες), αποκρυστάλλωσαν τους «χειρότερους φόβους» των οικονομολόγων, οι οποίοι και επιβεβαιώθηκαν για τους επενδυτές, που πλέον δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν… - πέρα από τοποθετήσεις long στον δείκτη VIX.

Όπερ, σύμφωνα με τη Nomura, σημαίνει «σκληρή προσγείωση», αφού οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται ξανά…

Σαν να χρειαζόταν υπενθύμιση, λοιπόν, ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάτι που σημαίνει καταστροφή για μια αγορά που προσπαθεί να προβάλει το αφήγημα της «κορύφωσης του πληθωρισμού» και του «φωτός στην άκρη του τούνελ».
Τώρα, όμως, γίνεται σαφές ότι το εν λόγω «φως στο τέλος του τούνελ» ήταν στην πραγματικότητα ένα επερχόμενο τρένο… λέει ο αναλυτής της Nomura, Charles McElligott, που προσθέτει ότι η απάντηση της Fed θα είναι δυναμική – εξού και το bear-flattening στις καμπύλες καθώς τα επιτόκια αναμένεται να κινηθούν ανοδικά…
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα μέσα ενημέρωσης είχαν ενθουσιαστεί με τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed, Jerome Powell, τον Μάιο, ο οποίος απέκλεισε επιτοκιακές αυξήσεις 75 μ.β. – αν και αργότερα διευκρίνισε σε συνέντευξή του ότι αποτελούν μια επιλογή:
«Είπα ότι δεν το σκεφτόμασταν πολύ, πρώτη επιλογή μας θα ήταν μια αύξηση κατά 50 μ.β.
Σε κάθε περίπτωση έχουμε μια σειρά προσδοκιών και στόχων για την οικονομία.
Εάν τα πράγματα πάνε καλύτερα από ό,τι περιμένουμε, τότε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λιγότερα.
Αν έρθουν χειρότερα από ό,τι περιμένουμε, τότε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα».

Πάντως, η Nomura προειδοποιεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο παραμένουν ακόμη πολύ πάνω από τα προ Covid επίπεδα, άρα είναι εκτεθειμένα σε επερχόμενο κύμα ύφεσης.

• Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον SPX παραμένουν +12,5%, σε σχέση με τα προ Covid, στις 19 Φεβρουαρίου 2020, οπότε ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου ήταν στις 3.387 μονάδες
• Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον Nasdaq είναι στο +18% έναντι του υψηλού προ Covid επιπέδου στις 19 Φεβρουαρίου 2020, στις 9.733 μονάδες
• Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Bitcoin εξακολουθούν να είναι +25% σε σχέση με τα προηγούμενα υψηλά της 17ης Δεκεμβρίου 2017, στις 19.041 δολ.
Και για να ολοκληρωθεί το τοπίο αυτής της τέλειας καταιγίδας, αυτή την εβδομάδα έχουμε λήξεις option στον δείκτη φόβου VIX.

Σε τακτική βάση, το SpotGamma σημειώνει ότι η διαπραγμάτευση στον δείκτη S&P στις 3.700 μονάδες είναι εκεί όπου οι ροές των options μετατοπίζονται από την «επαγωγή» της αστάθειας στη «μείωση» της αστάθειας – σημείο που θεωρείται κατώτερο όριο.

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι όσο «χαμηλώνουν» οι τιμές των μετοχών πριν από τη συνάντηση των μελών της Fed στις 15 Ιουνίου τόσο πιο επιθετική πρέπει να γίνει η τράπεζα, προκειμένου να καταφέρει να πυροδοτήσει κύμα πωλήσεων.
Με άλλα λόγια, οι χαμηλότερες τιμές στις μετοχές αντικατοπτρίζουν τα υψηλά επιτόκια και η Fed πρέπει να υπερβεί αυτές τις αυξημένες προσδοκίες σέρνοντας τις μετοχές σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τη Nomura, η λήξη στα options θα προκαλέσει ράλι, ωστόσο η διάρκειά του θα εξαρτηθεί από τη διαδρομή…
Εάν η FOMC θεωρηθεί «ήπια», τότε το καύσιμο για το ράλι θα μπορούσε να αντληθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Εάν η Fed πυροδοτήσει περαιτέρω πωλήσεις την Παρασκευή, τότε θα αναζητούσαμε ένα βραχυπρόθεσμο χαμηλό τη Δευτέρα, με ένα ράλι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Τελικά, αυτή η λήξη εκκαθαρίζει πολλή προστασία από put options για τις μετοχές, διανοίγοντας τον δρόμο για νέα χαμηλά τις επόμενες εβδομάδες.
Ο αναλυτής της Nomura τα συνοψίζει όλα με ένα απλό hashtag: #yikesyikesyikes.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης