Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκπληξη από Capital Economics για Ελλάδα: Ανάπτυξη +5,5% το 2022, με ώθηση από τον Τουρισμό - Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές

Έκπληξη από Capital Economics για Ελλάδα: Ανάπτυξη +5,5% το 2022, με ώθηση από τον Τουρισμό - Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές
Πλήρης ανάκαμψη για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Capital Economics

Στο 5,5% εκτιμά την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2022 η Capital Economics, παρότι αναγνωρίζει τα εμπόδια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, εν μέσω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος.
Επισημαίνει δε ότι, όπως έχουν τα πράγματα, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2023.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος, η Ελλάδα έχει ανακάμψει από τις πληγές τις οποίες επέφερε η πανδημία Covid, και μάλιστα τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι οι εταίροι της.
Σημειώνει δε πως η χώρα είναι λιγότερο εκτεθειμένη στους κινδύνους τους οποίους επιφυλάσσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, ενώ τα έσοδα από τον Τουρισμό θα προσφέρουν την ανάλογη ώθηση στο ΑΕΠ.
«Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το α’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), κοντά δηλαδή στο 3,0% πάνω από το προ-Covid επίπεδό του.
Αυτή είναι η ισχυρότερη ανάκαμψη στον Νότο της ευρωζώνης (βλ. Διάγραμμα 1) και σε όλες τις μεγάλες βασικές οικονομίες εκτός από την Ολλανδία.
(οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας εξακολουθούν να φαίνονται τρομερές όταν μετρώνται σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα - βλ. Διάγραμμα 2)» επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου.

5_134.JPG

Oι λόγοι...

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι αρκετά λαμπρές για την Ελλάδα, λέει η Capital Economics.

Πρώτα και κύρια
, η τουριστική περίοδος είναι πιθανό να είναι ισχυρή.
Οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας στο 87% των επιπέδων του 2019 τον Μάιο (βλ. Διάγραμμα 3.)

sf.JPG

Η πείρα του προηγούμενου έτους δείχνει ότι τα έσοδα από τον Τουρισμό θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο και πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 τους επόμενους μήνες.
Σημειώστε ότι, σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ρωσία δεν υπήρξε σημαντική πηγή τουριστών για την Ελλάδα.

Δεύτερον, ο μεταποιητικός τομέας, αν και μικρός, τα πηγαίνει επίσης αρκετά καλά.
Η παραγωγή ήταν 10% πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα και ο δείκτης μεταποίησης PMI υποδηλώνει ότι, αν και η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, εξακολουθεί να επεκτείνεται.
Ο ευρύτερος δείκτης οικονομικού κλίματος της ΕΚ υποδηλώνει επίσης ότι η ανάπτυξη δεν έχει επιβραδυνθεί δραστικά (βλ. Διάγραμμα 4)
Οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% της οικονομίας της, επομένως το άμεσο πλήγμα από τη συρρίκνωση της εμπορικής δραστηριότητας θα είναι μικρό. 

Τρίτον, η απασχόληση αυξήθηκε πολύ γρήγορα – πράγματι, αυξήθηκε με διψήφιο ρυθμό σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο (βλ. Διάγραμμα 5).
6_111.JPG

Αυτό βοήθησε να γυρίσει η ανεργία σε προπανδημικά επίπεδα, ευθυγραμμιζόμενη με την προπανδημική τάση της. (Βλ. Διάγραμμα 6.)
Και καθώς φαίνεται να υπάρχει ακόμη κάποια πλεονάζουσα ικανότητα στην αγορά εργασίας, η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται για κάποιο χρονικό διάστημα. 
Φυσικά, η οικονομία αντιμετωπίζει πολλούς αντίθετους ανέμους. Ο πιο πιεστικός είναι ο πληθωρισμός (10,7% τον Μάιο), λόγω των ανατιμήσεων στην Ενέργεια άνω του 60%, ο οποίος θα συμπιέσει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και θα μειώσει την κατανάλωση.
Τούτου λεχθέντος, το χτύπημα στα πραγματικά εισοδήματα θα αμβλυνθεί από την αύξηση κατά 9% του κατώτατου μισθού.
Εν τω μεταξύ, αν και το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας σκιάζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, οι κίνδυνοι είναι αρκετά χαμηλοί για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.
Ο λόγος χρέους μειώθηκε από 206% το 2020 σε 193% πέρυσι και πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω λόγω της ταχείας αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του βελτιωμένου πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον δείκτη χρέους της Ελλάδας τον Μάιο και το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα υποχωρήσει περισσότερο από αυτό οποιασδήποτε άλλης μεγάλης προηγμένης οικονομίας (Βλ. Διάγραμμα 7).

7_77.JPG

Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους είναι επίσης λιγότερο ευαίσθητο στις αποδόσεις των ομολόγων σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Υψηλό ποσοστό του χρέους της Ελλάδας κατέχουν επίσημοι πιστωτές (ιδίως ο ESM και ο EFSF), επομένως η μέση ληκτότητα είναι υψηλή σε σχέση με την αναδιάρθρωση το 2012. (Βλ. Διάγραμμα 8.)
Ομολογουμένως, το spread στα ελληνικά ομόλογα αυξήθηκε καθώς η ΕΚΤ κατήργησε το PEPP.
Ωστόσο, καθώς με αξιολόγηση BB+ από τη Standard and Poor's, η Ελλάδα είναι πιθανό να λάβει επενδυτική βαθμίδα εντός δώδεκα περίπου μηνών, γεγονός που θα την καθιστούσε επιλέξιμη για συμπερίληψη στα τυπικά προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.
Συνολικά, σύμφωνα με την Capital Economics, οι προοπτικές για την οικονομία της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια είναι ευοίωνες.
Η ανάπτυξη θα επηρεαστεί από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά, δεδομένης της ισχυρής βάσης από το περασμένο έτος και το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 5,5% φέτος ενώ προσδοκάται μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους.
Τέλος, τι άλλο; Μετά το ροζ συννεφάκι της οικονομίας στο οποίο ζούμε, όπως τα παρουσίασε η Capital Economics, δεν μπορούσε να παραλειφθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ θα κερδίσουν τις εκλογές το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης