Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έχουμε δει τον πυθμένα των αγορών; - Όχι... τα 5 σημάδια που θα δείξουν ότι τελείωσε η πτώση

Έχουμε δει τον πυθμένα των αγορών; - Όχι... τα 5 σημάδια που θα δείξουν ότι τελείωσε η πτώση
Όχι μόνο δεν υπάρχουν τα σημάδια του πυθμένα της αγοράς, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από επίπεδα που συνάδουν με ένα σημαντικό πυθμένα
Την ώρα που οι διεθνές αγορές βιώνουν ένα ακόμη sell off, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναζητούν τον πάτο, ώστε να γνωρίζουν πότε θα αρχίσουν και πάλι τις τοποθετήσεις.
Δυστυχώς μέχρι τώρα όμως, κανένας κλάδος δεν δείχνει να έχει δει τον πάτο, ειδικά όταν κάποιος διασταυρώσει τη λίστα ελέγχου των κορυφαίων και των κατώτερων αγορών μας να αξιολογήσει αντικειμενικά πόσες προϋποθέσεις πληρούνται.

Όπως διαπιστώνει κανείς από την παραπάνω λίστα, όχι μόνο δεν υπάρχουν τα σημάδια του πυθμένα της αγοράς, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από επίπεδα που συνάδουν με ένα σημαντικό πυθμένα.
Τα στοιχεία που θα το δείξουν είναι: σταθερή καθαρή πίεση πωλήσεων, αντιστροφή ομολόγων (δηλαδή άνοδος των αποδόσεων από τα χαμηλά) και βουτιά στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Μέχρι τώρα, οι συνθήκες της αγοράς και του κλίματος είναι συνεπείς με τα κατώτατα όρια της αγοράς, αλλά οι εταιρικοί δείκτες, η αποτίμηση και ιδιαίτερα οι οικονομικοί δείκτες μοιάζουν με κορυφές της αγοράς.

Τα LEI ανάπτυξης συνεχίζουν να υποχωρούν από υψηλά επίπεδα.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι συνθήκες ρευστότητας δεν έχουν δείξει σημάδια ανακούφισης.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα είναι αρνητική και το BCFI θα πρέπει να συνεχίσει να καταρρέει καθώς οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του G20 συσφίγγουν την πολιτική τους.
Αυτό θα πρέπει να ενισχύει την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αν και πολλά στοιχεία συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια εκτεταμένη αιχμή για τους βιομηχανικά εκτεθειμένους τομείς.
Οι κλασικοί κορυφαίοι δείκτες ανάπτυξης, όπως οι οικοδομικές άδειες, δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει από τα υψηλά τους.

Οι έρευνες για το επενδυτικό κλίμα έχουν υποχωρήσει (π.χ. AAII) και βρίσκονται σε πτωτική τροχιά.
Τα δεδομένα για το καταναλωτικό συναίσθημα είναι λίγο πιο ανάμεικτα, αλλά ο δείκτης Conference Board παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Συνολικά, η λίστα ελέγχου με τις κορυφαίες/κάτω θέσεις της αγοράς δεν βλέπει αρκετά σημάδια χαμηλού πυθμένα στην αγορά που θα δικαιολογούσαν επιθετικές πτώσεις της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης