Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Μόλις έλθει η ύφεση στις ΗΠΑ, o S&P 500 θα φτάσει στις 3.150 μονάδες

tags :
Goldman Sachs: Μόλις έλθει η ύφεση στις ΗΠΑ, o S&P 500 θα φτάσει στις 3.150 μονάδες
Τα καθαρά περιθώρια του S&P 500 εξαιρουμένων των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας θα υποχωρήσουν από 12,7% το 2021 σε 12,6% το 2023
Μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας, ο S&P 500 οδεύει, όπως δείχνουν τα παράγωγα, σε μία ακόμη πτωτική συνεδρίαση.
Και ο δείκτης βρίσκεται μόλις λίγες μονάδες μακριά από μια bear market (3.856 μονάδες είναι 20% πτώση από το υψηλό όλων των εποχών του Ιανουαρίου), με όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία - ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα - να βρίσκονται επίσης σε πτωτική τροχιά.
Και όλα αυτά στα πρώτα στάδια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, με την ομάδα ανάλυσης της Goldman Sachs να ανμένει ότι η Fed θα αυξήσει το επίτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, εάν διατηρήσει την αύξηση του Ιουνίου στις 50 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η διάμεση αναλογία P/E του S&P 500 είναι στο 18x κατατάσσεται στο 87ο εκατοστημόριο από το 1976.
Το Μάρτιο του 2020 ο διάμεσος P/E ήταν 14x (47ο εκατοστημόριο).
Οι αποτιμήσεις φαίνονται πιο ελκυστικές στο πλαίσιο των επιτοκίων, αλλά και πάλι δεν είναι «φθηνές» αναφέρει η Goldman Sachs.

Σταθερές οι αποτιμήσεις

Σύμφωνα με τον David Kostin της Goldman Sachs, η βασική πρόβλεψη για τις αποτιμήσεις αναμένεται να παραμείνει σχεδόν σταθερή, ενώ η αύξηση των κερδών μπορεί να ωθήσει τον S&P πίσω στις 4.300 στο τέλος του 2022, περίπου +10% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ωστόσο, όπως παραδέχεται στη συνέχεια ο Kostin, «ορισμένες από τις οικονομικές εξελίξεις που προμηνύονται θετικές στη μάχη της Fed με τον πληθωρισμό έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές κερδών».

Και αφού αναλύει τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, παραδέχεται τελικά ότι και αυτός "αναμένει περαιτέρω αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις συναινετικές εκτιμήσεις για τα κέρδη".
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι τα καθαρά περιθώρια του S&P 500 εξαιρουμένων των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας θα υποχωρήσουν από 12,7% το 2021 σε 12,6% το 2023, ακόμη και καθώς η συναίνεση αναμένει άνοδο 30 μ.β. στο 13,0%, παρόλο που οι περισσότεροι κλάδοι έχουν πρόσφατα αναθεωρηθεί με αρνητικό περιθώριο.

Το χειρότερο σενάριο γίνεται βασικό

Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι η παραδοχή της Goldman ότι είναι πιθανό ένα χειρότερο σενάριο και τι θα σήμαινε αυτό για τον S&P:
Σε μια ύφεση, εάν η εκτίμηση του EPS κινηθεί στα 200 δολ., ένα 14x P/E θα έφερνε τον S&P 500 στις 3.150 μονάδες.
Έτσι, οι επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες αξίας θα πρέπει να λάβουν υπόψη τόσο τις αποτιμήσεις όσο και τον πιθανό καθοδικό κίνδυνο για τις εκτιμήσεις κερδών.
Για παράδειγμα, σε επίπεδο κλάδου, η ενέργεια διαπραγματεύεται πολύ κάτω από το μέσο P/E πολλαπλάσιο της 30ετίας σε απόλυτες τιμές και κοντά στα χαμηλά ρεκόρ σε σχέση με τον S&P 500.
Ο λόγος P/E σήμερα θα εξακολουθούσε να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των 30 ετών.
Ενώ ο κλάδος της υγείας διαπραγματεύεται με P/E κοντά στον μέσο όρο των 30 ετών, έχει αυξηθεί το EPS κατά τη διάρκεια κάθε μιας από τις τελευταίες έξι υφέσεις και φαίνεται να αποτιμάται πιο ελκυστικά σήμερα από άλλους αμυντικούς τομείς όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης