Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μ.β. στις 15 Ιουνίου - Στο 3,25% στις αρχές του 2023

Barclays: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μ.β. στις 15 Ιουνίου - Στο 3,25% στις αρχές του 2023
Αύξηση 75 μ.β. αναμένει από τη Fed η βρετανική Barclays

Κατά 0,75% αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμά της η βρετανική τράπεζα Barclays.
Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο εύρος του 3%-3,25% στις αρχές του 2023.
Πιο συγκεκριμένα, με τη Wall Street να κλυδωνίζεται λόγω του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού που παρατηρείται στις ΗΠΑ (8,6% τον Μάιο) και τη συνεπακόλουθη ραγδαία επιδείνωση στις αποδόσεις των ομολόγων –ενδεικτικά αναφέρεται πως το διετές ξεπέρασε το 3%– οι επενδυτικοί οίκοι αλλά και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για το ύψος της σύσφιξης σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της Fed.
Όπως γράφει ο αναλυτής της Barclays, Jonathan Millar, «η Fed είναι ακόμη πίσω από την καμπύλης, οπότε πρέπει να αναμένουμε αύξηση 75 μ.β. στη συνεδρίαση του Ιουνίου».
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά προεξοφλούσε επιτοκιακή αύξηση 50 μ.β., αλλά σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, πλέον, συντρέχουν λόγοι για επιθετικότερη πολιτική: 
«Για αυτό αλλάζουμε την πρόβλεψή μας για αύξηση 75 μ.β. στις 15 Ιουνίου.
Αυξήσαμε επίσης την πρόβλεψή μας για το τελικό επιτόκιο κατά 25 μ.β., στο 3,00%-3,25%, στις αρχές του 2023».

Οι λόγοι της αναθεώρησης…  

Σύμφωνα με την Barclays, οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της νομισματικής σύσφιξης είναι οι εξής:

α) Η αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,6% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, μετά την άνοδο του προηγούμενου μήνα κατά 8,3%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Αυτός είναι το υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού από το 1981.
Από τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να αυξηθεί κατά 0,7% σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.
Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,6% από μήνα σε μήνα και 6% από ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας ελαφρώς από το 6,2% του προηγούμενου μήνα.
Οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων άλλαξαν κατεύθυνση και αυξήθηκαν ξανά.
Οι αεροπορικές εταιρείες παρουσίασαν μια ακόμη βαριά προσαύξηση, παρά το μεγάλο άλμα τον προηγούμενο μήνα και ο πληθωρισμός των ενοικίων επιταχύνθηκε στο 0,6% m/m.
Με άλλα λόγια, μην κατηγορείτε την ενέργεια.

β) Οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Tα 5ετή swaps για τον πληθωρισμό δεν βρίσκονται ακόμη στα απόλυτα υψηλά του έτους, αλλά είναι κοντά.
Επιπλέον, άλλοι δείκτες των μεσοπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η Fed μπορεί να χάσει την αξιοπιστία της, με τη συνιστώσα των προσδοκιών για τον πληθωρισμό 5-10 ετών της Έρευνας Καταναλωτή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να αυξάνεται κατά 0,3 π.μ., στο 3,3%, τον Ιουνίο.
Αυτό συμβαίνει παρά τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη που μειώνονται επιθετικά τους τελευταίους μήνες - έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο.
Επίσης, σχεδόν σε κάθε μεγάλη οικονομία (ακόμη και στην Ιαπωνία) τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τρομάζουν.
Οι κεντρικές τράπεζες, υπό την ηγεσία της Fed, έχουν κινηθεί σκληρά, αλλά είναι ακόμη πίσω από την καμπύλη.
Το δύσκολο κομμάτι πίσω από την αύξηση των 75 μ.β., φυσικά, είναι ότι η Fed πρέπει στη συνέχεια να μειώσει τις προσδοκίες για αυξήσεις 75 μ.β. σε επόμενες συνεδριάσεις.
Είναι επίσης πιθανό να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις. 
Τα περιθώρια κέρδους των πωλητών αυτοκινήτων θα μπορούσαν να μειωθούν απότομα και οι μετοχές ειδικά των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου μπορεί να τύχουν μεγάλης πτώσης.
Από την άλλη, υπάρχουν σημάδια συγκράτησης των μισθών, αλλά και των ενοικίων.
Σε κάθε περίπτωση, χρόνος δεν υπάρχει…

Συμπερασματικά, η Barclays αναφέρει ότι, ιστορικά, η Fed αποφεύγει τις εκπλήξεις, ωστόσο αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα, παρότι ο πρόεδρος Powell δεσμεύτηκε πως το επιτόκιο δεν πρόκειται να αυξηθεί πάνω από 0,5%.
«Είναι πιθανό να βιώσουμε μια έκπληξη, προκειμένου η Fed να δώσει ένα σαφές σήμα ότι είναι αποφασισμένη να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, για αυτό κάνουμε την πρόβλεψη για 75 μ.β. στη συνεδρίαση του Ιουνίου»
Κάπως έτσι η αγορά υπονοεί πλέον ότι οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα μόλις αυξήθηκαν στο 55%... 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης