Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Υψηλό ρίσκο για τα ομόλογα της περιφέρειας - «Θολό τοπίο» από ΕΚΤ για τα μέτρα στήριξης

Capital Economics: Υψηλό ρίσκο για τα ομόλογα της περιφέρειας - «Θολό τοπίο» από ΕΚΤ για τα μέτρα στήριξης
Για υψηλό ρίσκο στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης κάνουν λόγο οι αναλυτές της Capital Economics
Σχετικά Άρθρα
Για υψηλό ρίσκο στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης κάνουν λόγο οι αναλυτές της Capital Economics, στον απόηχο των ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς παραμένει θολό το τοπίο σχετικά με τα πιθανά νέα μέτρα για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η περαιτέρω ανοδική πίεση στις «βασικές» αποδόσεις θα περιοριστεί.
Αντίθετα, η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τα σχέδια για την πρόληψη του κατακερματισμού, αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο sell off στα ομόλογα της περιφέρειας.

Έλλειψη σαφήνειας για την περιφέρεια

Το spread των 10ετών περιφερειακών κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης έναντι των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε επίσης σημαντικά μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, στην περίπτωση της Ιταλίας κατά 30 μονάδες βάσης.
Οι προσδοκίες για ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων πιθανότατα έπαιξαν ρόλο στην αύξηση.
«Ωστόσο, υποψιαζόμαστε ότι ο κύριος καταλύτης ήταν ότι, εκτός από την επαναβεβαίωση ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό με υπάρχοντα και νέα εργαλεία, η ΕΚΤ δεν παρείχε καμία σαφήνεια σχετικά με τα χαρακτηριστικά τέτοιων νέων εργαλείων και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα αναπτυχθούν», εξηγεί η Capital Economics.

Πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων σωρευτικά κατά 125 μονάδες βάσης, στο 0,75%, μέχρι το τέλος του 2022, ωστόσο οι αναλυτές δεν θα εκπλαγούν αν ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός οδηγήσει σε πιο επιθετική σύσφιξη φέτος.
«Ακόμα κι έτσι, υποπτευόμαστε ότι οι περαιτέρω αυξήσεις στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στον πυρήνα της Ευρωζώνης, θα είναι περιορισμένες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξακολουθούμε να περιμένουμε το επιτόκιο καταθέσεων να κορυφωθεί στο 1,5%, λίγο χαμηλότερα από αυτό που προεξοφλείται επί του παρόντος από τους επενδυτές. (Βλέπε διάγραμμα 1.)

capital1_7.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης