Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παράδειγμα προς αποφυγήν η Αργεντινή, αποκαλύπτει τα πραγματικά αίτια του τοξικού πληθωρισμού σε ΕΕ, ΗΠΑ

Παράδειγμα προς αποφυγήν η Αργεντινή, αποκαλύπτει τα πραγματικά αίτια του τοξικού πληθωρισμού σε ΕΕ, ΗΠΑ
Το μεγάλο λάθος των πολιτικών στην Αργεντινή είναι να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός έχει πολλές αιτίες και ότι όλα λύνονται με αυξανόμενες δόσεις παρεμβατισμού

Ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος έχει κατηγορήσει τον Putin τον ρώσο Πρόεδρο για τον πληθωρισμό λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Προφανώς και αυτό είναι ανοησία.
Οι ευρωπαίοι επίσης ρίχνουν την πέτρα του αναθέματος στην Ρωσία ως υπαίτια του πληθωρισμού…
Όμως ο πληθωρισμός ως οικονομικό και νομισματικό φαινόμενο δεν το δημιούργησε η Ρωσία αλλά οι λάθος πολιτικές των κεντρικών τραπεζών…
Η περίπτωση της Αργεντινής έρχεται να καταδείξει του λόγου το αληθές.
Όπως αναφέρει ο Ισπανός Οικονομολόγος Daniel Lacalle, οι πιο επικίνδυνες λέξεις στη νομισματική πολιτική και την οικονομία είναι ότι «αυτή η φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά».

Το μεγάλο λάθος των πολιτικών στην Αργεντινή είναι να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός έχει πολλές αιτίες και ότι όλα λύνονται με αυξανόμενες δόσεις παρεμβατισμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Αργεντινή εκτοξεύθηκε στο 58% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο του 2022, πραγματική καταστροφή.
Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή είναι πάνω από έξι φορές υψηλότερος από εκείνον της Ουρουγουάης, πέντε φορές υψηλότερος από εκείνον της Χιλής, τέσσερις φορές υψηλότερος από εκείνον της Βραζιλίας ή της Παραγουάης, γειτονικές χώρες που εκτίθενται στα ίδια παγκόσμια προβλήματα.

Η λάθος νομισματική πολιτική

Όχι, ο πληθωρισμός στην Αργεντινή δεν είναι πολυπαραγοντικός, έχει μόνο μία αιτία: την λάθος νομισματική πολιτική.
Η εκτύπωση pesos του εθνικού νομίσματος της Αργεντινής, χωρίς έλεγχο και χωρίς ζήτηση.
Η Αργεντινή εξωθεί τη νομισματική της πολιτική με γνώμονα να χρηματοδοτήσει υπερβολικές, διογκωμένες και καταστροφικές δημόσιες δαπάνες.
Μέχρι στιγμής για το 2022, η νομισματική βάση έχει αυξηθεί κατά 43,83%, που είναι απόλυτη τρέλα.

Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 58,2%...

Την τελευταία τριετία η νομισματική βάση αυξήθηκε κατά 179,73% και σε 10 χρόνια πάνω από 1.543,8%.
Αυτό αποτελεί οικονομική καταστροφή, όχι απλά «νομισματική πολιτική χωρίς αποκλεισμούς».

Τα τελευταία δέκα χρόνια το Pesos της Αργεντινής έχει χάσει το 99% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Απαλλοτριώνεται ο πλούτος της Αργεντινής τυπώνοντας άχρηστα pesos.

Πολλοί Αργεντινοί Περονιστές – θιασώτες του Περόν - υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν επίσης μαζικά την προσφορά χρήματος και δεν έχουν πληθωρισμό.
Το επιχείρημα δεν ισχύει.
Η νομισματική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνεται με ρυθμό 9,9%, έξι φορές λιγότερο από αυτή της Αργεντινής και, επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν επίσης από πληθωρισμό 8,5%. Στο αποκορύφωμα του πλεονάσματος χρήματος των ΗΠΑ, η νομισματική βάση αυξήθηκε κατά 26,9%.
Την ίδια περίοδο, της Αργεντινής τριπλασιάστηκε, και με μείωση της ζήτησης για pesos, ενώ η ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ αυξήθηκε.

Συνολικά, η προσφορά χρήματος, συμπεριλαμβανομένων όλων των νομισμάτων σε κυκλοφορία, έχει εκτοξευθεί στην Αργεντινή κατά 2.328,09% σε δέκα χρόνια, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διπλασιαστεί.
Με άλλα λόγια, η συνολική προσφορά χρήματος στην Αργεντινή την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί περισσότερο από έντεκα φορές από τον αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μόνο η Βενεζουέλα έχει ξεπεράσει την Αργεντινή στην τρέλα.

Δεν είναι μόνο οι ξένοι που δεν συναλλάσσονται με pesos.
Οι πολίτες της Αργεντινής δεν δέχονται το εθνικό τους νόμισμα ως αποθεματικό, μονάδα μέτρησης και τρόπο πληρωμής τις περισσότερες φορές.

Το πιο λυπηρό είναι ότι στην Αργεντινή πολλοί λένε ότι η οικονομία έχει ήδη δολαριοποιηθεί αλλά αυτό συνέβη στο παρελθόν και δεν λειτούργησε.
Στην Αργεντινή δεν υπήρχε δολαριοποίηση, όλα ήταν μια απάτη καθώς είχαν συνδέσει το 1 pesos με 1 δολάριο.
Το pesos έχει ήδη καταρρεύσει.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα… ακόμα.
Η εμπιστοσύνη στο δολάριο ΗΠΑ δεν έχει υποχωρήσει, αντίθετα, αυξάνεται και γι' αυτό ενισχύεται σε σχέση με τα περισσότερα σημαντικά νομίσματα παγκοσμίως.
Ο κύριος λόγος για αυτή τη σχετική ισχύ είναι ότι η Federal Reserve παρακολουθεί την παγκόσμια ζήτηση δολαρίων και λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα κατά του πληθωρισμού.
Ωστόσο, η συχνά επαναλαμβανόμενη πλάνη ότι η μαζική εκτύπωση χρήματος δεν προκαλεί πληθωρισμό έληξε απότομα με την καταστροφή που σημειώθηκε το 2020.
Οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη και οι περισσότερες παγκόσμιες οικονομίες αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν ένα σοκ προσφοράς με μαζικές πολιτικές από την πλευρά της ζήτησης, χρηματοδοτώντας την άνευ προηγουμένου αύξηση των κρατικών δαπανών με νέο χρήμα και ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε έντονα.
Ο πληθωρισμός είναι δημιούργημα της λάθος νομισματικής πολιτικής και της λάθος δημοσιονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Να μην επαναπαύεται στις δάφνες η FED

Το δολάριο ΗΠΑ δεν έχει πληγεί επειδή οι εναλλακτικές είναι χειρότερες, είτε επειδή τυπώνουν νόμισμα ακόμη πιο επιθετικά είτε επειδή έχουν επίσης ελέγχους κεφαλαίων και έλλειψη επενδυτικής και νομικής ασφάλειας στις χώρες τους.
Ωστόσο, η Federal Reserve δεν πρέπει να επαναπαύεται στις δάφνες της.
Η εμπιστοσύνη σε ένα νόμισμα που λειτουργεί ως αποθεματικό, ως μονάδα μέτρησης και μέσο πληρωμής μπορεί να εξαφανιστεί πιο γρήγορα από ότι φαντάζονταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Το υφιστάμενο σύστημα ελέγχων και ισορροπιών στην οικονομία των ΗΠΑ και το ανοιχτό χρηματοπιστωτικό της σύστημα κρατούν ζωντανό το δολάριο ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά τα σύννεφα μαζεύονται.
Από τη μία πλευρά, οι πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται ολοένα και περισσότερο πιο επιθετικές νομισματικές πολιτικές για τη χρηματοδότηση ενός μη προσιτού και αυξανόμενου κρατικού προϋπολογισμού.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένα έθνη αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου ΗΠΑ για να πουλήσουν εμπορεύματα, όπως η Ρωσία.
Αυτές είναι ακόμα μακρινές απειλές, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθούν.
Οι αναγνώστες μπορεί να πιστεύουν ότι η Αργεντινή είναι ένα τρελό παράδειγμα σύγκρισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η σύγκριση αυτή είναι σκόπιμη.
Απλώς κοιτάξτε την ιστορία των κυβερνήσεων που ωθούσαν το κίνητρο για μαζική αύξηση του προϋπολογισμού που χρηματοδοτείται από ένα νόμισμα με ολοένα και λιγότερο ζήτηση και οι κίνδυνοι για το ευρώ ή το δολάριο γίνονται πιο εμφανείς.
Ο αναγνώστης μπορεί να πει ότι οι πολίτες των ανεπτυγμένων οικονομιών δεν θα επέτρεπαν ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο στα έθνη τους, αλλά η Αργεντινή ήταν επίσης μια πλούσια και ευημερούσα οικονομία πριν από δεκαετίες.
Ήταν μια από τις πλουσιότερες και μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ένας συνδυασμός προστατευτισμού, λαϊκιστικών παρεμβατικών πολιτικών και παράλογων νομισματικών αποφάσεων κατέστρεψε την οικονομία σε σημείο όπου δεν ανέκαμψε ποτέ.

Όλες οι προαναφερθείσες τραγικές αποφάσεις των κυβερνήσεων της Αργεντινής υποστηρίζονται τώρα από πολιτικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη που συχνά λένε «δεν θα συμβεί σε εμάς» και «αυτή η φορά είναι διαφορετικά τα πράγματα».
Δεν είναι διαφορετικά.

Πέφτουν οι αυτοκρατορίες

Οι αυτοκρατορίες πάντα πέφτουν επειδή αρχίζουν να καταστρέφουν την αγοραστική δύναμη του νομίσματός τους και η θέση τους στον κόσμο καταρρέει καθώς ο προστατευτισμός και ο παρεμβατισμός διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τους θεσμούς της.
Μόλις ξεκινήσει η καταστροφή, είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν οι πολίτες να αποταμιεύουν χρυσό ή άλλα πραγματικά αποθέματα αξίας.
Υπάρχει ένα μάθημα για όλους εκείνους που υπερασπίζονται τη διαρκή υπέρβαση των ορίων της νομισματικής πολιτικής και των μέτρων απομόνωσης.
Εάν ξεπεράσεις τα όρια, δεν υπάρχει γυρισμός.

Η JP Morgan έλεγε ότι ο χρυσός είναι χρήμα και όλα τα άλλα είναι πίστωση.
Η πίστωση είναι εμπιστοσύνη.
Μόλις χαθεί η εμπιστοσύνη, το νόμισμα διαλύεται.
Αυτό είναι ένα μάθημα για όλους.
Argentina-map_AdobeStock_347139278_E.jpg

argentina-macro-shot-map-44580645.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης