Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρόβλεψη - σοκ από Evercore: Στις 2.900 μονάδες ο S&P 500 ή πτώση -30% ως το τέλος του 2022

tags :
Πρόβλεψη - σοκ από Evercore: Στις 2.900 μονάδες ο S&P 500 ή πτώση -30% ως το τέλος του 2022
Προ των πυλών μεγάλη διόρθωση στον S&P 500…εκτιμάει η Evercore ISI

Σε μια πρόβλεψη σοκ για τη Wall Street προβαίνει η Evercore ISI, που αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει στις 2.900 μονάδες (πτώση -30% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του 2022. 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Evercore ISI, Julian Emanuel, οι αμερικανικές μετοχές, στο δυσμενές σενάριο, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη 30%, εάν η ένταση αύξησης του ενεργειακού κόστους προκαλέσει οικονομική συρρίκνωση.
Ο Emanuel αναθεώρησε επί τα χείρω την τιμή - στόχο του για τον δείκτη S&P 500 το 2022, στις 4.300 μονάδες, από 4.800 μονάδες, ωστόσο «περιέγραψε» άλλο ένα, ακόμα πιο πτωτικό σενάριο, με τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου να υποχωρεί στις 2.900 μονάδες - ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2020, μόλις η αγορά άρχισε να ανακάμπτει μετά την κατάρρευση που επέφερε η πανδημική κρίση.
«Αυτό που δεν έχουμε δει είναι ο θεμελιώδης καταλύτης και όλοι γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος θεμελιώδης καταλύτης είναι η πτώση στις τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της Evercore στο Bloomberg Television την Πέμπτη.
«Τον ψάχνουμε καθημερινά και δεν συμβαίνει».
Οι υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο «αυξάνουν την πιθανότητα ύφεσης», ανέφερε σε ενημερωτικό σημείωμα την Τετάρτη 9 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι, ιστορικά, υφέσεις με ανάλογα χαρακτηριστικά δύνανται να παρασύρουν το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια διολίσθηση περίπου 41%. 
Αν μη τι άλλο, οι προβλέψεις για το χρηματιστήριο σπάνια ήταν τόσο δύσκολες, λόγω του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού, τις επικείμενες απότομες αυξήσεις επιτοκίων, τον πόλεμο στην Ευρώπη και την πολιτική zero – Covid, που επιφέρει μεγάλο οικονομικό κόστος.
Μέχρι τώρα το 2022, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχει υποχωρήσει 14%, ενώ η πορεία ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει «έσβησε», λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν σε μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και της συρρίκνωσης των εταιρικών περιθωρίων κέρδους.
«Οι άνθρωποι αρχίζουν να ανησυχούν για το αν θα δούμε περαιτέρω αρνητική αναθεώρηση στο guidance πριν από την έναρξη της σεζόν κερδών τον Ιούλιο.
Πάντως, οι επενδυτές γίνονται σίγουρα πιο αμυντικοί και πάλι».
Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, ο Emanuel έχει ένα bullish σενάριο, στις 4.800 μονάδες, αν οι επενδυτές λάβουν κάποια ελάφρυνση από ενδεχόμενη μείωση τιμών.
Εν προκειμένω πρέπει να επισημανθεί ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 8%, σύμφωνα με έκθεση που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.
«Αν πετύχετε αυτό το σπάσιμο του πληθωρισμού και κρατήσετε τις καταναλωτικές δαπάνες εκεί, τότε θα έχουμε άνοδο στη Wall Street», είπε ο αναλυτής της Evercore.
494c0bf9a167787e0fd0b216e4321a99.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης