Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υψηλό πληθωρισμό και ασθενική παγκόσμια ανάπτυξη έχει το «menu» του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου

Υψηλό πληθωρισμό και ασθενική παγκόσμια ανάπτυξη έχει το «menu» του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί στο 2,5% φέτος και στο 1,2% το 2023.
Τα τύμπανα των ζοφερών οικονομικών προβλέψεων συνεχίζονται, καθώς ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτεί τον ταχύ πληθωρισμό και επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο Mathias Cormann, γενικός γραμματέας του οργανισμού, τόνισε επανειλημμένα ότι «δεν προβάλλουμε την ύφεση» αυτή τη στιγμή, αλλά αναγνώρισε ότι οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις ήταν προς τα κάτω και θα επιδεινωθούν εάν ο πόλεμος συνεχιστεί.
Ο οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί 38 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου, μείωσε την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3% φέτος από το 4,5% που προέβλεπε στα τέλη του περασμένου έτους. Εκτίμησε δε ότι ο μέσος πληθωρισμός μεταξύ των χωρών-μελών του οργανισμού ήταν πιθανό να φτάσει κοντά στο 9% φέτος, διπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψή του.

Πολλές από τις χώρες της Βαλτικής αναμένεται να είναι χειρότερα, με διψήφιο πληθωρισμό.

Η Laurence Boone, επικεφαλής οικονομολόγος, αναφέρθηκε στη «θάλασσα των κόκκινων βελών» που δείχνουν προς τα κάτω να οδηγούνται τα πράγματα. Την ίδια ώρα η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε τη δική της προοπτική, με ελαφρώς χαμηλότερη πρόβλεψη 2,9 % της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος.
Οι εκτοξευόμενες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, οι κατακλυσμένες αλυσίδες εφοδιασμού και το κλείσιμο που σχετίζεται με τον Covid, ιδιαίτερα στην Κίνα, έχουν επιδεινώσει την οικονομική κρίση. Η Κίνα, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης, έχει πλέον μετατραπεί σε «μηχανή αστάθειας», ο κ. είπε ο Cormann.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Boone τόνισαν ότι ο κόσμος παράγει αρκετό λάδι και σιτηρά για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση

Η παραγωγή σιταριού τους τελευταίους 12 μήνες είχε στην πραγματικότητα αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, είπε ο κ. Cormann. Και άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο είχαν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε ρωσικό πετρέλαιο αφαιρέθηκε από την αγορά, είπε η κα Boone. Όμως ο πόλεμος, οι έλεγχοι των εξαγωγών, τα όρια παραγωγής, τα τεχνικά μπερδέματα και άλλοι παράγοντες εμπόδιζαν αυτά τα βασικά προϊόντα να φτάσουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και αναδυόμενες χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Υπάρχει αρκετό φαγητό, είπε η κ. Boone, «το πρόβλημα είναι να το πάρεις εκεί που χρειάζεται σε προσιτές τιμές». Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πιο αισθητές στην Ευρώπη. Στη Βρετανία, ένας συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού, αυξήσεων φόρων και κινήσεων της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσει σε μηδενική ανάπτυξη το επόμενο έτος μετά από άνοδο 3,6 % το 2022. Η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, αναμένεται να έχει ανάπτυξη χαμηλότερη από 2 % για τα επόμενα δύο χρόνια. Η Πολωνία, η οποία έχει δεχθεί εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, προβλέπεται να έχει 4,4. % αύξηση φέτος και 1,8 % το επόμενο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί στο 2,5% φέτος και στο 1,2% το 2023.

«Η κρίση του κόστους ζωής θα προκαλέσει κακουχίες και κινδύνους πείνας», ανέφερε η έκθεση, απηχώντας πολλές άλλες παρόμοιες προειδοποιήσεις από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Ταυτόχρονα, η οργάνωση υπογράμμισε πόσο αβέβαιη θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις ιδιοτροπίες του πολέμου, της πανδημίας και πολλά άλλα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης