Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Istanbul Topkapi University: Ο Μητσοτάκης είναι οπαδός της Μεγάλης Ιδέας - Στο στόχαστρο η Τουρκία λόγω εκλογών στην Ελλάδα

Istanbul Topkapi University: Ο Μητσοτάκης είναι οπαδός της Μεγάλης Ιδέας - Στο στόχαστρο η Τουρκία λόγω εκλογών στην Ελλάδα
«Ο Μητσοτάκης ήθελε να εκφοβίσει την Τουρκία λέγοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά του να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα σε άλλες θαλάσσιες περιοχές στο μέλλον» επισημαίνει ο Yavuz.

Για μεγαλοϊδεατισμό ενόψει εκλογών κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, με άρθρο του στo ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο δρ Celalettin Yavuz του Istanbul Topkapi University.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, η τουρκική κοινή γνώμη έχει επικεντρωθεί στα ζητήματα του Αιγαίου, τα οποία έφερε στην ημερήσια διάταξη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», αναφέρει ο δρ Yavuz, προσθέτοντας:
«Η ελληνική κυβέρνηση, σαν να μας θύμιζε τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν είχαμε φτάσει στο χείλος του πολέμου.
Είναι άξιο μνείας για ποιους λόγους η Ελλάδα ένιωσε την ανάγκη να πραγματοποιήσει τις ενέργειες που θα προκαλούσαν την Τουρκία.
Στο στόχαστρο του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη η Τουρκία
Κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία στις 22 Ιανουαρίου 2022, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει αποβατικό στόλο κατά των ελληνικών νησιών.
Παρ’ όλα αυτά, στις 25 Ιανουαρίου 2022, μετά από παύση 11 ετών, πραγματοποιήθηκε η «5η Σύνοδος της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας».
Στην κοινή δήλωση τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση, η οποία είχε ως στόχο τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της οικονομίας, του πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών και του περιβάλλοντος των δύο χωρών, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας, αναφέρθηκε ότι «η προσπάθεια προώθησης της θετικής ατζέντας θα συνεχιστεί».
Ωστόσο, με την πρόκληση της ελληνικής πλευράς στις 17 Φεβρουαρίου, η διαδικασία εγκαταλείφθηκε».
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας, λέει ο Τούρκος καθηγητής, σε ομιλία του στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, υποστήριξε ότι η Τουρκία παραβίασε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το Δίκαιο της Θάλασσας αντιτιθέμενος στα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Δήλωσε δε ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια θεωρείται από την Τουρκία αιτία πολέμου (casus belli) από το 1995.
Ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Νορβηγία και την Ισλανδία, Fazlı Çorman, αντέδρασε λέγοντας ότι αυτές οι κινήσεις βασίστηκαν στις παραβιάσεις της Ελλάδας.
Παρά την εξέλιξη αυτή, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου 2022.
Οι δυο τους συμφώνησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτοί…

«Είναι σύμπτωση»

«Έκτοτε πολλά άλλαξαν. Είναι σύμπτωση οι προκλήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη;» αναρωτιέται ο Celalettin Yavuz, και απαντά:
«Πριν σχηματιστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχαν προκύψει προβλήματα σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τον Ιούλιο του 2019, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Η Ελλάδα, η οποία προσέγγισε το Ισραήλ και την Αίγυπτο για τη διευθέτηση της λεγόμενης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που κήρυξε η Κύπρος (GCA) και την αξιολόγηση του φυσικού αερίου στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου, ξεκίνησε νέες έρευνες.
Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Τουρκία «ενήργησε στα πλαίσια των επιδιώξεων του οθωμανικού ιμπεριαλισμού».
Στη συνέχεια, υπέγραψε τη Συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020.
Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αλληλεπικαλύπτονται.
Απέναντι σε αυτόν τον ελιγμό της Ελλάδας, το Oruç Reis Ship ξεκίνησε ξανά τις έρευνες του στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.
Με αυτή την κίνηση η Τουρκία έδειξε ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία.

«Να εκφοβίσει…»

«Ο Μητσοτάκης ήθελε να εκφοβίσει την Τουρκία λέγοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμά του να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα σε άλλες θαλάσσιες περιοχές στο μέλλον» επισημαίνει ο Yavuz.
Ακολούθησαν οι κυρώσεις από τους Αμερικανούς… στο πλαίσιο του νόμου CAATSA και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Επίσης, η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση εκσυγχρονισμού πλοίων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την προμήθεια 4 πολεμικών πλοίων αξίας 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021.
Στο «Τριετές Στρατηγικό Σχέδιο» που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο στις αρχές Ιανουαρίου 2022, ήρθαν στο προσκήνιο τα ακόλουθα θέματα που στοχεύουν άμεσα/έμμεσα την Τουρκία:
(1) Εξήγηση των ελληνικών θέσεων για τα εθνικά συμφέροντα στη διεθνή σκηνή,
(2) ενίσχυση της θέσης της στην ΕΕ,
(3) Ενίσχυση συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το γεγονός ότι η Σουηδία και η Φινλανδία εμπόδισαν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» προσπάθησε επίσης να μετατραπεί σε ευκαιρία από την Ελλάδα.
Ο σκοπός σας εδώ; Είναι σαφές ότι ενεργώντας σύμφωνα με το «Τριετές Στρατηγικό Σχέδιο» της Ελλάδας, προστατεύει τα δικά της εθνικά συμφέροντα με την υποστήριξη «ισχυρών» χωρών.
«Ο Μητσοτάκης επαναπροωθεί το ελληνικό ιδεώδες της Μεγάλης Ιδέας πριν από τις γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στη χώρα του το 2023».
δφσφδσαφσδα.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης