Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι αγορές πρέπει να προετοιμαστούν για μια κατάσταση «φωτιάς και πάγου»

Morgan Stanley: Οι αγορές πρέπει να προετοιμαστούν για μια κατάσταση «φωτιάς και πάγου»
Οι πιθανότητες ύφεσης είναι υψηλότερες εάν ο πληθωρισμός εδραιωθεί στην οικονομία, λέει ο οικονομολόγος της Morgan Stanley
Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για συνεχή αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο της Morgan Stanley, καθώς η εποχή των χαμηλών επιτοκίων και του φθηνού χρέους έχει σταματήσει.

Ο Ted Pick, επικεφαλής θεσμικών τίτλων στην επενδυτική τράπεζα, προειδοποίησε ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να βιώσει συνεχείς περιόδους αστάθειας καθώς η οικονομία κυριαρχείται από διπλές απειλές: φόβους για θερμό πληθωρισμό και επικείμενη ύφεση, την οποία ονόμασε αντίστοιχα «φωτιά». και «πάγος».

"Θα έχουμε αυτές τις περιόδους όπου αισθάνεται τρομερά φλογερό, και άλλες περιόδους όπου αισθάνεται παγωμένος και οι πελάτες πρέπει να περιηγηθούν γύρω από αυτό", είπε ο Pick κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Στρατηγικών Αποφάσεων Bernstein. «Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση για τους επόμενους 12, 18, 24 μήνες».
Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι στη Wall Street ότι η Fed μπορεί να προκαλέσει ακούσια ύφεση με τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού, ο οποίος ανέβηκε κατά 8,3% τον Απρίλιο, κοντά στο υψηλό 40 ετών. Άλλες εταιρείες που προβλέπουν ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια είναι οι Bank of America, Fannie Mae και Deutsche Bank.

Πληθωρισμός τιμές τροφίμων

Ο Pick είπε ότι υπάρχει πιθανότητα οι Η.Π.Α. να διολισθήσουν σε ύφεση, αλλά συνέχισε λέγοντας ότι αυτό δεν θα είναι βέβαιο μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Εάν «ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές προσδοκίες εδραιωθούν» στην οικονομία μέχρι το φθινόπωρο, ο Pick είπε ότι οι πιθανότητες ύφεσης και επιβράδυνσης των τραπεζικών εργασιών είναι πολύ υψηλότερες, καθώς θα ανάγκαζε την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα.

Η οικονομική ανάπτυξη στις Η.Π.Α. επιβραδύνεται

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε απροσδόκητα το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από την άνοιξη του 2020, όταν η οικονομία βρισκόταν ακόμα βαθιά στη δίνη της ύφεσης που προκάλεσε η COVID-19. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αύξησαν ήδη το επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες και έχουν δείξει ότι περισσότερες αυξήσεις παρόμοιου μεγέθους βρίσκονται στο τραπέζι στις επόμενες συνεδριάσεις καθώς σπεύδουν να καλύψουν τη διαφορά του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell υποσχέθηκε πρόσφατα ότι οι αξιωματούχοι θα «συνεχίσουν να πιέζουν» έως ότου ο πληθωρισμός πέσει πιο κοντά στον στόχο του 2% της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης