Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Καλή αρχή τα αποτελέσματα α' 3μηνου 2022

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Καλή αρχή τα αποτελέσματα α' 3μηνου 2022
Οι τιμές στόχοι είναι στα 1,42 ευρώ για την Alpha Bank, στα 4,50 ευρώ για την Εθνική και στα 1,80 ευρώ για την Πειραιώς
Σχετικά Άρθρα
Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου υποδηλώνουν μια καλή αρχή του 2022, αναφέρει η Eurobank Equities στην ανάλυσή της για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ανέφεραν σημαντικά καθαρά κέρδη (1,2 δισ. ευρώ) για το 1ο τρίμηνο του 2022 λόγω των έκτακτων εσόδων, των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων και της σημαντικής μείωσης των προβλέψεων.
Τα βασικά έσοδα ήταν χαμηλότερα τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, καθώς η πτώση των επιτοκιακών εσόδων - NII (-14% ετησίως) επισκίασε την εντυπωσιακή δημιουργία εσόδων από τέλη (+28% ετησίως).
Οι τάσεις στην ποιότητα των οργανικών περιουσιακών στοιχείων ήταν ουδέτερες (μέσος λόγος NPE στο 9,6%, -30bps q/q), ενώ το εποπτικό κεφάλαιο (FL) βελτιώθηκε.

Αισιόδοξες οι διοικήσεις

Είναι ενδιαφέρον ότι οι διοικήσεις ήταν αρκετά αισιόδοξες στις ανακοινώσεις κερδών:
i) επανέλαβαν τους στόχους κερδοφορίας για το έτος, με μερικές από αυτές μάλιστα να υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι είναι κυρίως ανοδικοί,
ii) δήλωσαν ότι υπάρχει ισχυρή γραμμή για τη χρηματοδότηση έργων, επαναλαμβάνοντας τους ετήσιους στόχους πιστωτικής τους επέκτασης (που κυμαίνονται από 1,2 δισ. ευρώ έως πάνω από 2,0 δισ. ευρώ) και
iii) δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πίεσης στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, ενώ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τα επόμενα τρίμηνα, δεδομένων των κρατικών πρωτοβουλιών στήριξης και το επίπεδο των καταθέσεων στο σύστημα.

Υψηλότερες εκτιμήσεις

Η Eurobank Equities αύξησε τις εκτιμήσεις της για το 2022 κυρίως λόγω των σημαντικών κερδών συναλλαγών του 1ου τριμήνου.
Οι νέες εκτιμήσεις για τα προ προβλέψεων κέρδη αναθεωρούνται προς τα πάνω κατά 8% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-24, αντανακλώντας κυρίως τα υψηλότερα βασικά έσοδα, εν μέρει λόγω της ενσωμάτωσης της αύξησης του Euribor κατά 50 μονάδες βάσης και των υψηλότερων προμηθειών.
Η ενσωμάτωση μιας περαιτέρω αύξησης του επιτοκίου κατά 60 μονάδες βάσης (υποθέτοντας ότι το Euribor θα είναι περίπου 60 μονάδες βάσης έως το 2023) θα μεταφραστεί σε περίπου 12% αύξηση του PPI.
Επαναλαμβάνει, επίσης, την άποψη ότι τα κέρδη του κλάδου βρίσκονται σε κατάσταση ανάκαμψης με τους κινδύνους ωστόσο να παραμένουν αυξημένοι λόγω της επικρατούσας εξωτερικής αβεβαιότητας.

Θετικοί μεσοπρόθεσμα

Η Eurobank Equities διατηρεί επίσης μια εποικοδομητική στάση όσον αφορά την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών του κλάδου, με βάση ένα αρκετά θετικό μακροοικονομικό πλαίσιο, πολύ καθαρότερους ισολογισμούς που επιτρέπουν την εστίαση στη δημιουργία κερδών, την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων και της στρατηγικής στροφής σε δραστηριότητες δημιουργίας εσόδων από τέλη.
Όσον αφορά την απόδοση της αγοράς, πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το ασταθές και επισφαλές εξωτερικό περιβάλλον, και ως εκ τούτου διατηρεί μια προσεκτική στάση από τακτικής σκοπιάς, αν και βλέπει αξιοπρεπή ανοδική πορεία μεσοπρόθεσμα.
Δεδομένων των προοπτικών κερδοφορίας, η Eurobank Equities βρίσκει την αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών (0,5x P/TBV) αρκετά ελκυστική.

Υψηλότερες τιμές στόχους

Η Eurobank Equities αύξησε τις τιμές στόχους ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις εκτιμήσεις της για το 2022-24, ενσωματώνοντας πλέον κάπως καλύτερες τάσεις λειτουργίας, κυρίως στην πρώτη γραμμή.
Αναβαθμίζει επίσης τη σύσταση της Alpha Bank σε «Αγορά» από «Διατήρηση», καθώς το προφίλ κινδύνου/απόδοσης της έχει βελτιωθεί μετά την πρόσφατη υποαπόδοση.
Επαναλαμβάνει τη σύσταση «Αγοράς» τόσο στην Εθνική Τράπεζα όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς, δεδομένης της θετικής απόκλισης κινδύνου-ανταμοιβής, με την Εθνική Τράπεζα ωστόσο να απολαμβάνει θεμελιώδη μεγέθη υψηλότερης ποιότητας.
Οι τιμές στόχοι είναι στα 1,42 ευρώ για την Alpha Bank, στα 4,50 ευρώ για την Εθνική και στα 1,80 ευρώ για την Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης