Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα 140 δολάρια βλέπει πλέον το πετρέλαιο η Goldman Sachs - Ο ρόλος της Ρωσίας

Στα 140 δολάρια βλέπει πλέον το πετρέλαιο η Goldman Sachs - Ο ρόλος της Ρωσίας

Η Goldman Sachs αύξησε τον στόχο της μέγιστης καλοκαιρινής τιμής του πετρελαίου από 125 σε 140 δολάρια

 

Σχετικά Άρθρα

Σε ανοδική αναθεώρηση, για ακόμη μία φορά, των εκτιμήσεων για την πορεία του πετρελαίου προχώρησε η Goldman Sachs, καθώς διαπίστωσε ότι οι διαρθρωτικές ελλείψεις παραμένουν ανεπίλυτες μέχρι σήμερα (παρά τη σύντομη περίοδο κατά την οποία η αγορά πετρελαίου γνώρισε το πρώτο της πλεόνασμα από τον Ιούνιο του 2020).
Σε αυτό το περιβάλλον, η τράπεζα αύξησε τον στόχο της μέγιστης καλοκαιρινής τιμής του πετρελαίου από 125 σε 140 δολάρια, ενώ παράλληλα αύξησε τους στόχους της για τις τιμές του πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2022 και του 2023 κατά 10 δολάρια υψηλότερα από πριν.


Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, με τα θεμελιώδη μεγέθη να αποδυναμώνονται τον Απρίλιο-Μάιο, λόγω της μέτριας πτώσης των ρωσικών εξαγωγών, των μεγάλων πωλήσεων SPR και των αυστηρών κινεζικών μέτρων για τον Covid 19, η αγορά πετρελαίου σημείωσε το πρώτο της πλεόνασμα από τον Ιούνιο 2020.
Ωστόσο, αυτό το πολιτικά δημιουργημένο πλεόνασμα τελειώνει ήδη (ακόμα και με το SPR να αντλεί ακόμα ένα εκατομμύριο κάθε μέρα), λόγω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης...

... επίσης περίπου 0,5 mb/d αναμένεται να είναι η περαιτέρω μείωση της ρωσικής παραγωγής μετά την ευρωπαϊκή απαγόρευση.

Ως εκ τούτου, το διαρθρωτικό έλλειμμα του πετρελαίου παραμένει άλυτο, και στην πραγματικότητα έχουμε μια ακόμη πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου μέχρι τον Απρίλιο από ό,τι αναμενόταν μέχρι τώρα.
Η προσφορά παραμένει ανελαστική σε υψηλότερες τιμές με τις μεταβολές παραγωγής του ΟΠΕΚ (υψηλότερη) και άλλων χωρών (χαμηλότερη) να αντισταθμίζονται σε γενικές γραμμές.

Από την πλευρά της ζήτησης, η αρνητική ώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει ανεπαρκής για την εξισορρόπηση των αποθεμάτων σε τρέχουσες τιμές.

Ως αποτέλεσμα, η Goldman πιστεύει ότι οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να εξομαλυνθούν τα μη βιώσιμα χαμηλά επίπεδα των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, καθώς και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και της διύλισης.

Προειδοποιώντας για τις ανεπίλυτες διαρθρωτικές ελλείψεις, η Goldman Sachs αναφέρει ότι οι αυξανόμενες μακροπρόθεσμες ελλείψεις θα απαιτήσουν βραχυπρόθεσμα πλεονάσματα και ότι δεδομένων τόσο των ιστορικών χαμηλών αποθεμάτων όσο και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ, «η αγορά θα λύσει την εξισορρόπηση βραχυπρόθεσμα και την αναδημιουργία απαραίτητων αποθεμάτων ασφαλείας το επόμενο έτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης