Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Έρχεται μια μεγάλη περίοδος αστάθειας 1-2 ετών - Έκλεισε ο κύκλος που ο κόσμος «έκαιγε χρήματα»

Morgan Stanley: Έρχεται μια μεγάλη περίοδος αστάθειας 1-2 ετών - Έκλεισε ο κύκλος που ο κόσμος «έκαιγε χρήματα»
Ο συνδυασμός της πανδημίας, του πολέμου, του πληθωρισμού, σηματοδοτεί μια αλλαγή της ιστορίας
Οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται στην αρχή μιας θεμελιώδους αλλαγής μετά από μια περίοδο σχεδόν 15 ετών που καθορίστηκε από τα χαμηλά επιτόκια και το φτηνό εταιρικό χρέος.
Αυτό ανέφερε ο συμπρόεδρος της Morgan Stanley, Ted Pick, εξηγώντας ότι η μετάβαση από τις οικονομικές συνθήκες που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 θα χρειαστεί «12, 18, 24 μήνες» για να ξεδιπλωθεί.
Μιλώντας σε χρηματοοικονομικό συνέδριο της Νέας Υόρκης, ο Pick ανέφερε ότι «είναι μια ιδιαίτερη στιγμή.
Έχουμε την πρώτη μας πανδημία εδώ και 100 χρόνια.
Έχουμε την πρώτη μας εισβολή στην Ευρώπη μετά από 75 χρόνια.
Και έχουμε τον πρώτο μας πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο εδώ και 40 χρόνια», είπε ο Pick.
«Ο συνδυασμός της πανδημίας, του πολέμου, του πληθωρισμού, σηματοδοτεί μια αλλαγή της ιστορίας, το τέλος 15 ετών οικονομικής χαλάρωσης και την επόμενη εποχή που έρχεται».
Ο Pick - ένας βετεράνος της Morgan Stanley που ηγείται του τμήματος συναλλαγών και τραπεζών της εταιρείας επί τρεις δεκαετίες - έδωσε κάποιο ιστορικό πλαίσιο καθώς και την εντύπωσή του για το πώς θα μοιάζει και θα είναι η ταραχώδης περίοδος που ακολουθεί.

Φωτιά και πάγος

Οι αγορές θα κυριαρχούνται από δύο δυνάμεις – την ανησυχία για τον πληθωρισμό ή τη «φωτιά» και την ύφεση ή τον «πάγο», δήλωσε ο Pick, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τελικά τον CEO, James Gorman.
"Θα έχουμε αυτές τις περιόδους όπου αισθάνονται οι οικονομίες τρομερά φλογερές και άλλες περιόδους όπου θα αισθάνονται παγωμένες και οι επενδυτές θα πρέπει αν είναι προετοιμασμένοι γι' αυτό", είπε ο Pick.
Για τις τράπεζες της Wall Street, ορισμένες επιχειρήσεις θα αναπτυχθούν, ενώ άλλες μπορεί να αδρανήσουν.
Για χρόνια μετά την οικονομική κρίση, οι traders σταθερού εισοδήματος ασχολούνταν με τεχνητά ήρεμες αγορές, κάνοντας τα λιγότερα.
Τώρα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να παλεύουν με τον πληθωρισμό, οι traders κρατικών ομολόγων και νομισμάτων θα είναι πιο ενεργοί, σύμφωνα με το Pick.
Η αβεβαιότητα της περιόδου έχει, τουλάχιστον προς το παρόν, περιορίσει τη δραστηριότητα των συγχωνεύσεων, καθώς οι εταιρείες περιηγούνται στο άγνωστο.

Η οικονομική "καταστολή"

Βραχυπρόθεσμα, εάν η οικονομική ανάπτυξη συγκρατηθεί και ο πληθωρισμός ηρεμήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το αφήγημα της «χρυσομαλούσας» θα επικρατήσει, ενισχύοντας τις αγορές, είπε.
Αλλά οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ύφεση δεν θα επιλυθούν εν μία νυκτί.
Ο Pick αναφέρθηκε πολλές φορές στην εποχή μετά το 2008 ως περίοδο «οικονομικής καταστολής» — μια θεωρία στην οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατηρούν τα επιτόκια χαμηλά για να παρέχουν φθηνή χρηματοδότηση χρέους σε χώρες και εταιρείες.
«Τα 15 χρόνια οικονομικής καταστολής δεν δείχνουν απλώς στο τι θα ακολουθήσει σε τρεις ή έξι μήνες… θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση για τους επόμενους 12, 18, 24 μήνες», είπε ο Pick.

Λιγότερο από το μηδέν

Τα χαμηλά ή ακόμα και αρνητικά επιτόκια ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της προηγούμενης εποχής, καθώς και μέτρα για την αύξηση της ρευστότητας στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, γνωστά συλλογικά ως ποσοτική χαλάρωση.
Οι κινήσεις τιμώρησαν τους αποταμιευτές και ενθάρρυναν τον "αχαλίνωτο δανεισμό".
Με την εξαφάνιση του κινδύνου από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για χρόνια, οι κεντρικές τράπεζες ανάγκασαν τους επενδυτές να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο για να κερδίσουν απόδοση.
Οι μη κερδοφόρες εταιρείες διατηρήθηκαν στη ζωή χάρη στην άμεση πρόσβαση σε φτηνό χρέος.
Χιλιάδες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ανθίσει τα τελευταία χρόνια καίγοντας χρήματα... ανάπτυξη με οποιοδήποτε κόστος.
Αυτό έχει τελειώσει καθώς οι κεντρικές τράπεζες δίνουν προτεραιότητα στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό.
Ο αντίκτυπος των προσπαθειών τους θα αγγίξει όλους, από δανειολήπτες πιστωτικών καρτών μέχρι υπαλλήλους ταλαιπωρημένων εταιρειών έως τους επίδοξους δισεκατομμυριούχους που διευθύνουν νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley.
Οι επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου δίνουν οδηγίες στις νεοσύστατες επιχειρήσεις να διατηρούν μετρητά και να στοχεύουν στην πραγματική κερδοφορία.
Τα επιτόκια σε πολλούς διαδικτυακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου έχουν πλησιάσει το 1%.

Θυμάστε το 2018;

Αλλά τέτοιες αλλαγές μπορεί να είναι ανώμαλες.
Την τελευταία φορά που η Fed επιχείρησε ποσοτική σύσφιξη, το 2018, συνέβησαν περίεργα πράγματα στις αγορές μετοχών, συναλλάγματος και πετρελαίου.
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της εκστρατείας τους, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχασαν τον βηματισμό τους και σταμάτησαν τα προγράμματα QΤ εν μέσω επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν για γεγονότα τύπου Black Swan (μαύρου κύκνου) που συμβαίνουν στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης αυτού που ένας διαχειριστής hedge fund αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη πιστωτική φούσκα της ανθρώπινης ιστορίας».
Από τις στάχτες αυτής της μεταβατικής περιόδου, θα προκύψει ένας νέος επιχειρηματικός κύκλος, είπε ο Pick.
«Αυτή η αλλαγή κάποια στιγμή θα φέρει έναν νέο κύκλο», είπε.
«Έχει περάσει τόσος καιρός από τότε που έπρεπε να σκεφτούμε πώς είναι ένας κόσμος με πραγματικά επιτόκια και πραγματικό κόστος κεφαλαίου που θα διακρίνει τις εταιρείες που κερδίζουν από τις χαμένες, τις κερδισμένες από τις χαμένες μετοχές», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης