Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου – Ποια νομίσματα απειλούν την πρωτοκαθεδρία του στις αγορές

ΔΝΤ: Το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου – Ποια νομίσματα απειλούν την πρωτοκαθεδρία του στις αγορές

Το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έπεσε κάτω από το 59% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους

Σχετικά Άρθρα
Το δολάριο ΗΠΑ έχει διαδραματίσει κυρίως μεταπολεμικά σημαίνοντα ρόλο στις παγκόσμιες αγορές καθως κατέστη το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα.
Και εξακολουθεί να το κάνει ακόμη και όταν η αμερικανική οικονομία δημιουργεί ένα συρρικνούμενο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Αυτό υποστηρίζουν σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο IMFBlog οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Arslanalp , Barry Eichengreen και Chima Simpson-Bell που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου 2022.

Απόσυρση των κεντρικών τραπεζών

Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές παρόλο που η παρουσία του νομίσματος στο παγκόσμιο εμπόριο, το διεθνές χρέος και ο μη τραπεζικός δανεισμός εξακολουθεί να ξεπερνά κατά πολύ το μερίδιο των ΗΠΑ στο εμπόριο, την έκδοση ομολόγων και τον διεθνή δανεισμό, οι κεντρικές τράπεζες δεν διατηρούν το δολάριο στα αποθεματικά τους στο βαθμό που κάποτε το έκαναν.

Πτώση του μεριδίου

Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έπεσε κάτω από το 59% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, επεκτείνοντας την τάση πτώσης των ταλευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομισματικής Σύνθεσης των Επίσημων Συναλλαγματικών Αποθεμάτων του ΔΝΤ .

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ

Σε ένα παράδειγμα της ευρύτερης αλλαγής στη σύνθεση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, η Τράπεζα του Ισραήλ παρουσίασε πρόσφατα μια νέα στρατηγική για τα αποθέματά της άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων .
Από φέτος, θα μειώσει το μερίδιο των δολαρίων ΗΠΑ και θα αυξήσει τις κατανομές του χαρτοφυλακίου σε δολάριο Αυστραλίας, δολάριο Καναδά, κινεζικό ρενμίνμπι και γιεν Ιαπωνίας.

Διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκια

Οι αναλυτές του ΔΝΤ αναφέρουν ότι σε ένα πρόσφατο κείμενο εργασίας του Ταμείου, ο μειωμένος ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ δεν συνδυάστηκε με αυξήσεις των μετοχών των άλλων παραδοσιακών αποθεματικών νομισμάτων: του ευρώ, του γιεν και της λίρας.

Τα αποθέματα της Ρωσίας

Επιπλέον, ενώ σημειώθηκε κάποια αύξηση στο μερίδιο των αποθεματικών σε ρενμίνμπι, αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το ένα τέταρτο της μετατόπισης από τα δολάρια τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω του σχετικά κλειστού λογαριασμού κεφαλαίου της Κίνας.
Επιπλέον, μια επικαιροποίηση των δεδομένων που αναφέρονται στο εν λόγω κείμενο εργασίας δείχνει ότι, από τα τέλη του περασμένου έτους, μια μόνο χώρα —η Ρωσία— διατηρούσε σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων σε ρεντίμπι.

Οι μικρότερες οικονομίες

Αντίθετα, τα νομίσματα μικρότερων οικονομιών που παραδοσιακά δεν κατείχαν εξέχουσα θέση στα χαρτοφυλάκια αποθεματικών, όπως τα δολάρια Αυστραλίας και Καναδά, η κορόνα Σουηδίας και το γουόν Νότιας Κορέας, αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της μετατόπισης από τα δολάρια.

Υψηλές αποδόσεις και χαμηλότερη μεταβλητότητα

Δύο παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην εξήγηση της κίνησης σε αυτό το σύνολο νομισμάτων:
Αυτά τα νομίσματα συνδυάζουν υψηλότερες αποδόσεις με σχετικά χαμηλότερη μεταβλητότητα.
Αυτό ικανοποιεί ολοένα και περισσότερο στους διαχειριστές αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών, καθώς τα αποθέματα συναλλάγματος αυξάνονται , αυξάνοντας τα διακυβεύματα για την κατανομή χαρτοφυλακίου.
Οι νέες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες —όπως η «ρομποτική» δημιουργία αγορών και τα αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης ρευστότητας— καθιστούν φθηνότερη και ευκολότερη τη διαπραγμάτευση των νομισμάτων μικρότερων οικονομιών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκδότες αυτών των νομισμάτων έχουν επίσης διμερείς γραμμές ανταλλαγής με την Federal Reserve.

Ο ρόλος της εμπιστοσύνης

Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι τα νομίσματά τους θα διατηρήσουν την αξία τους έναντι του δολαρίου.
Μια πιο εύλογη εξήγηση είναι ότι αυτά τα μη παραδοσιακά αποθεματικά νομίσματα εκδίδονται από χώρες με ανοιχτούς λογαριασμούς κεφαλαίων και ιστορικό υγιών και σταθερών νομισματικών πολιτικών.
Σημαντικά χαρακτηριστικά των εκδοτών αποθεματικών νομισμάτων περιλαμβάνουν όχι μόνο το οικονομικό βάρος και το χρηματοοικονομικό βάθος, αλλά και τις διαφανείς και προβλέψιμες πολιτικές, είτε πρόκειται για τις δημοσιονομικές είτε πρόκειται για τις νομισματικές.
Με άλλα λόγια, η σταθερότητα της οικονομίας και οι αποφάσεις όσον αφορά την άσκηση πολιτικής έχουν σημασία για τη διεθνή αποδοχή ενός νομίσματος, επισημαίνουν οι ερευνητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης