Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

To φάντασμα των bear markets μόλις ξύπνησε, πότε θα τελειώσει; - Οι 7 κανόνες επιβίωσης στο sell off

tags :
To φάντασμα των bear markets μόλις ξύπνησε, πότε θα τελειώσει; - Οι 7 κανόνες επιβίωσης στο sell off
Υπάρχουν δείκτες που παρέχουν μια κάποια καθοδήγηση…

Πότε θα τελειώσει η bear market; Αυτό είναι το ερώτημα για το οποίο όλοι, αναλυτές και επενδυτές, αναζητούν μια λύση.
Και παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, υπάρχουν δείκτες που παρέχουν μια κάποια καθοδήγηση.
Από πλευράς διαχείρισης χαρτοφυλακίου, βάσει αυτών των παραμέτρων πρέπει να λειτουργούμε για να ελαχιστοποιήσουμε την καταστροφή κεφαλαίου και να περιορίσουμε τα λάθη που γίνονται βάσει συναισθήματος.
Το 2022 ήταν μια χρονιά διαφορετική από αυτή που έχουν δει πολλοί στη διάρκεια της επενδυτικής τους ζωής.
Αν και υπάρχουν μερικοί που «πέρασαν» από την bear market του 2008, ακόμη λιγότεροι βίωσαν το κραχ του «Dot.com».
Αυτή είναι η φύση των «πραγματικών» bear markets που τείνουν να καταστρέφουν τους επενδυτές και να τους απομακρύνουν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ενώ πολλοί επαγγελματίες «αγοράζουν και κρατούν» προτείνονται στους επενδυτές απλώς να ακολουθήσουν το μέσο κόστος του δολαρίου μέσω μιας ύφεσης, η πραγματικότητα τείνει να είναι πολύ διαφορετική.
Όταν οι αγορές πέφτουν αρκετά, υπάρχει ένα σημείο όπου κάθε επενδυτής ξεχνά τις αγορές στα χαμηλά και προσπαθεί άρον άρον να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία.
Όσον αφορά τις επενδύσεις, τα περισσότερα συστήματα διαχείρισης χαρτοφυλακίου λειτουργούν «εξαιρετικά» όσο οι αγορές ανεβαίνουν.
Ωστόσο, όταν έρχεται η διόρθωση, ο φόβος της απώλειας διαταράσσει ακόμα και τα καλύτερα καταρτισμένα σχέδια.
Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι «bear markets» είναι απλώς η φυσική ολοκλήρωση ενός «πλήρους κύκλου της αγοράς».
Κατά τη διάρκεια των bull markets, προκύπτουν υπερβολές που αντανακλώνται στις αποτιμήσεις καθώς οι επενδυτές πληρώνουν υπερβολικά για περιουσιακά στοιχεία βάσει προσδοκιών για «άπειρη» ανάπτυξη.
Προφανώς, δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κύκλος δεν είναι «άπειρος», η bear market είναι η αντιστροφή αυτών των υπερβολών.
Ενώ οι «bear markets» συχνά εκπλήσσουν τους επενδυτές, αποτελούν το λογικό επακόλουθου της προηγούμενης προόδου.
Επί του παρόντος, με bear market… σίγουρη, τη Fed να αυξάνει τα επιτόκια, τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά και την οικονομία να επιβραδύνεται, εύλογο είναι το ακόλουθο ερώτημα: «Πότε θα τελειώσει αυτή η bear market;»

Βear market…

Υπάρχουν σημαντικές τεχνικές ενδείξεις ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ βρίσκονται σε «bear market».
Στον NYSE Composite (μετοχές ΗΠΑ + ADR + ETF ομολόγων), ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 100 εβδομάδων έχει σπάσει.
Τα τελευταία 25 χρόνια, κάθε ύφεση και/ή κρίση συνέπεσε με τη διάσπαση αυτού του μακροπρόθεσμου κινούμενου μέσου όρου.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, οι bear markets δεν είναι συχνές και συνήθως ακολουθούν προηγούμενες υπερβολές των bull markets.
Τα τελευταία 120 χρόνια, υπήρξαν αγορές 14-bears markets, με πτώση από τα υψηλά, κατά μέσο όρο, περίπου 33%.

Αν μη τι άλλο, η πορεία στις τιμές των μετοχών ομοιάζει ή, μάλλον, είναι ανάλογη με αυτή που είχε παρατηρηθεί πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers.
«Το σχέδιο του κεφαλιού και των ώμων είναι αρκετά εμφανές.
Το σπάσιμο του ανερχόμενου λαιμού ήταν η πρώτη προειδοποίηση για μια πτωτική αγορά.
Το ράλι που ακολούθησε και η αποτυχία στη λαιμόκοψη επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε».

Βλέπουμε την ίδια δράση στην αγορά το 2022.

Και πάλι, βλέπουμε τη διαδικασία topping, το ξεκάθαρο σπάσιμο του λαιμού και ένα αποτυχημένο τεστ του λαιμού, που το μετατρέπει σε αντίσταση.
Ενώ η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμα σημεία, οποιαδήποτε αποτυχία θα επιβεβαιώσει ύφεση και ότι η bear market βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα τεχνικά δεδομένα απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη βλέπουμε και οικονομικά.
Ο EOCI (σύνθετος δείκτης παραγωγής) συρρικνώνεται καθώς ο Κορυφαίος Οικονομικός Δείκτης (LEI) επιβεβαιώνει την τάση των δεδομένων.
Ενώ το αρνητικό 1ο τρίμηνο-ΑΕΠ μπορεί να αντιστραφεί ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο, αυτό δεν θα μας γλιτώσει από την ύφεση τελικά.

Η Bear Market θα τελειώσει… Τελικά

Υπάρχουν σίγουρα πολλές τεχνικές και οικονομικές υποστηρικτικές αρνητικές απόψεις για την αγορά, ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι bear markets τελειώνουν τελικά.
Ναι, οι επενδυτές τείνουν να προεκτείνουν τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς επ' αόριστον.
Το ερώτημα είναι πώς θα καταλάβουμε ότι ο τρέχων κύκλος της bear market κλείνει;
Δεδομένου ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές οδηγούν σε οικονομικούς κύκλους, η αγορά μπορεί να παρέχει πολλές ενδείξεις για το πότε τα πράγματα μπορεί να γίνονται πιο θετικά από επενδυτική άποψη.
Το πρώτο είναι το πιο προφανές:
Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων σταματούν να πέφτουν.
Βάσει της αναλογία του 2008, οι τιμές των μετοχών που βγαίνουν από μια πτώση της αγοράς αρχίζουν να δημιουργούν μια σειρά από υψηλότερα υψηλά και χαμηλά.
Το πιο σημαντικό είναι να αρχίσετε να βλέπετε τους δείκτες ορμής να δημιουργούν μια θετική τάση και οι κινούμενοι μέσοι όροι να αποκτούν ανοδική κλίση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία βγήκε από την ύφεση μέχρι τον Ιούνιο του 2009, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές την προεξόφλησαν πολύ νωρίτερα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων υφέσεων και των επακόλουθων bear markets, η τυπική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα EPS πριν από την έναρξη μιας ύφεσης κυμαινόταν από -6% έως -18%, με διάμεσο 10%.
Βγαίνοντας από την ύφεση, οι αναλυτές αρχίζουν να αυξάνουν αισθητά τις εκτιμήσεις.

Επί του παρόντος, μόλις ξεκινάμε τη φάση της αρνητικής αναθεώρησης, αλλά η αντιστροφή αυτής της τάσης θα είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό του τέλους της bear market.

Επιμείνετε στη διαδικασία σας

Υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο επενδυτών και συμβούλων, που δεν έχουν βιώσει ποτέ μια πραγματική bear market.
Έπειτα από έναν ανοδικό κύκλο δέκα ετών, που τροφοδοτήθηκε από τη ρευστότητα της Κεντρικής Τράπεζας, είναι κατανοητό γιατί το κυρίαρχο αφήγημα «έλεγε» ότι οι αγορές θα μπορούσαν μόνο να ανέβουν.
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει σημαντικό να είστε πειθαρχημένοι…

Οι 7 κανόνες

1 Κινηθείτε αργά. Δεν υπάρχει βιασύνη για δραματικές αλλαγές. Το να κάνεις οτιδήποτε σε μια στιγμή «πανικού» τείνει να είναι λάθος.
2 Εάν είστε overweight σε μετοχές, ΜΗΝ προσπαθήσετε να προσαρμόσετε πλήρως το χαρτοφυλάκιό σας στην κατανομή του στόχου σας με μία κίνηση.
Και πάλι, μετά από μεγάλες πτώσεις, όλοι αισθάνονται ότι «πρέπει» να κάνουν κάτι. Σκεφτείτε λογικά πάνω από το σημείο που θέλετε να είστε και χρησιμοποιήστε το ράλι για να προσαρμοστείτε σε αυτό το επίπεδο.
3 Ξεκινήστε πουλώντας «χαμένους» ή θέσεις οι οποίες υποαπέδωσαν.
4 Ενταχθείτε σε κλάδους ή θέσεις που αποδίδουν ή έχουν καλύτερη απόδοση στην ευρύτερη αγορά, εάν χρειάζεστε έκθεση σε κίνδυνο.
5 Μετακινήστε τα επίπεδα «stop-loss». Η διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου χωρίς επίπεδα «stop-loss» είναι σαν να οδηγείς με κλειστά μάτια. Να είστε έτοιμοι να πουλήσετε στο ράλι και να μειώσετε τον συνολικό κίνδυνο χαρτοφυλακίου
7 Εάν τίποτα από αυτά δεν έχει νόημα για εσάς – σκεφτείτε να προσλάβετε κάποιον για να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιό σας για λογαριασμό σας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης