Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Πάνω από 1 δισ. το όφελος των ελληνικών τραπεζών από πιθανή αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ - Ελκυστικές οι αποτιμήσεις

Euroxx: Πάνω από 1 δισ. το όφελος των ελληνικών τραπεζών από πιθανή αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ - Ελκυστικές οι αποτιμήσεις

Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν ως επί το πλείστον βελτιωτικές τάσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους

Σε τροχιά για να πετύχουν τους στόχους του 2022 βλέπει η Euroxx ότι είναι οι ελληνικές τράπεζες, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Επίσης, θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες έχουν τη βοήθεια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, τη μείωση της ανεργίας, την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ (με όφελος άνω του 1 δισ. ευρώ στα NII - επιτοκιακά έσοδα) και το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που συσσωρεύτηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας, ώστε να κατευνάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του πληθωρισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, διατηρεί τη σύσταση overweight για τον κλάδο, και τιμές στόχους υψηλότερες των τρέχοντων επιπέδων.
Ειδικότερα, για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στα 1,60 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,30, για την Εθνική στα 4,20 και για την Πειραιώς στα 2,20 ευρώ. 
unnamed_7.png

Αποτελέσματα 1ου τριμήνου 22

Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν ως επί το πλείστον βελτιωτικές τάσεις, αντανακλώντας κυρίως την αξιοσημείωτη δημιουργία προμηθειών, την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με συνολικές εκταμιεύσεις 7,5 δισ. ευρώ και εξοικονόμηση κόστους από το εφαρμοσμένο VES και την ψηφιοποίηση, αντισταθμίζοντας την πίεση (ακόμα πιο ήπια από το αναμενόμενο) στα επιτοκιακά έσοδα (NII).
Επιπλέον, παρά τις ανησυχίες για επιδείνωση της συμπεριφοράς πληρωμών λόγω της ενεργειακής κρίσης και του αυξανόμενου πληθωρισμού, η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, λόγω ανόργανων ενεργειών καθώς και από το σχηματισμό αρνητικών NPE, με αποτέλεσμα τη μείωση του υποκείμενου Κόστους Κινδύνου.
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα στέρεα κεφάλαια τους και την άφθονη ρευστότητα που μπορούν πλέον να επενδυθούν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης.

Αποτίμηση

Από άποψη αποτίμησης, παρά την κρίση στην Ουκρανία και την Ενέργεια και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, η Euroxx εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ελκυστικό επενδυτικό story του κλάδου, το οποίο βασίζεται στη μεγάλη πτώση του CoR και την επιστροφή της αύξησης των δανείων, παραμένει άθικτο.
Ως εκ τούτου τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (τώρα διαπραγματεύονται στο 0,50x σε όρους P/TBV) παραβλέπουν την ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή (EPS) του κλάδου και τις προοπτικές διανομής μερίσματος.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν άμεση ή έχουν ελάχιστη έκθεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει την αναμενόμενη πιστωτική επέκταση και να αυξήσει τις εισροές νέων NPEs.
Παρόλα αυτά, η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες έχουν τη βοήθεια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, τη μείωση της ανεργίας, την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ (με όφελος άνω του 1 δισ. ευρώ στα NII) και το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που συσσωρεύτηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας, ώστε να κατευνάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του πληθωρισμού.
Ως εκ τούτου, η Euroxx αναμένει ότι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών θα επιτευχθούν σε γενικές γραμμές όσον αφορά την επέκταση του PE και του ROE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης