Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άλλαξε τον χάρτη του πετρελαίου η Ρωσία - Τα βαρέλια "ταξιδεύουν" πλέον στο νερό και όχι στην Ευρώπη

Άλλαξε τον χάρτη του πετρελαίου η Ρωσία - Τα βαρέλια
Το αργό πετρέλαιο Urals της χώρας διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα για την απαγόρευση μεγάλου μέρους των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.
Αλλά το ρωσικό πετρέλαιο έχει ήδη αλλάξει τις παγκόσμιες ροές.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου είχαν ήδη πληγεί από ορισμένα μέλη της ΕΕ που ενεργούσαν προληπτικά εν αναμονή πιθανών μέτρων, πέραν των απαγορεύσεων από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων εμπορευμάτων Kpler.
Η ποσότητα του ρωσικού αργού πετρελαίου που βρίσκεται «στο νερό», δηλαδή ταξιδεύει με πλοία, αυξήθηκε σε σχεδόν 80 εκατομμύρια βαρέλια αυτόν τον μήνα, σημείωσε η εταιρεία, από λιγότερο από 30 εκατομμύρια βαρέλια πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
«Η αύξηση του όγκου του αργού πετρελαίου στο νερό οφείλεται στο ότι περισσότερα βαρέλια κατευθύνονται πιο μακριά —ειδικά προς την Ινδία και την Κίνα», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Kpler.
«Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, πολύ περισσότερο ρωσικό αργό μεταφερόταν σε κοντινούς προορισμούς στη βορειοδυτική Ευρώπη», πρόσθεσε.

Στιγμιότυπο_2022-06-01_8.53.50_πμ.png
Η αναταραχή της αγοράς

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές ενέργειας.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και προϊόντων στον κόσμο και η Ευρώπη εξαρτάται ιδιαίτερα από τα ρωσικά καύσιμα.
Οι ηγέτες της ΕΕ συζητούσαν για τον έκτο γύρο κυρώσεων για εβδομάδες, αλλά το εμπάργκο πετρελαίου ήταν το σημείο κλειδί των διαπραγματεύσεων.
Η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των εθνών που δεν συμφώνησαν σε μια γενική απαγόρευση.
Ο πρωθυπουργός Viktor Orban, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, είπε ότι η απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας θα ήταν «ατομική βόμβα» για την οικονομία της Ουγγαρίας.
Η συμφωνία της Δευτέρας (30/5) μεταξύ των ηγετών του μπλοκ στοχεύει το ρωσικό θαλάσσιο αργό, αφήνοντας περιθώριο στις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, να συνεχίσουν να εισάγουν προμήθειες μέσω αγωγού.
Στιγμιότυπο_2022-06-01_8.53.59_πμ.png

Η έκρηξη των τιμών

Τον Μάρτιο, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι αγοραστές ανησυχούσαν για τη διαθεσιμότητα ενέργειας, δεδομένων των ήδη δύσκολων συνθηκών της αγοράς.
Η ζήτηση ανέκαμψε στον απόηχο της πανδημίας, ενώ οι παραγωγοί κράτησαν την παραγωγή υπό έλεγχο, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές αυξάνονταν ήδη πριν από την εισβολή.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο η παγκόσμια αγορά προμηθεύονταν ιστορικά τα βαρέλια», ανέφερε η RBC.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε τον Μάρτιο ότι 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ρωσικής παραγωγής πετρελαίου κινδυνεύουν.
Αυτές οι εκτιμήσεις έκτοτε αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, αλλά τα δεδομένα που συλλέχθηκαν πριν από τη συμφωνία της ΕΕ να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο δείχνουν ότι οι εξαγωγές ρωσικών καυσίμων στη βορειοδυτική Ευρώπη είχαν ήδη πέσει από τον γκρεμό.
Ωστόσο, το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκει αγοραστές, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς το αργό πετρέλαιο Urals της χώρας διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent.

Στιγμιότυπο_2022-06-01_8.54.10_πμ.png
Σε Ινδία και Κίνα το ρωσικό πετρέλαιο

Η Wolfe Research τόνισε ότι ενώ η ρωσική παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί από την έναρξη του πολέμου, οι εξαγωγές παρέμειναν «αναπάντεχα ανθεκτικές».
Η εταιρεία είπε ότι η Ρωσία έχει επαναδρομολογήσει τις εξαγωγές σε μέρη συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, η οποία εμφανίζεται στην κυκλοφορία πλοίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
H Wolfe Research σημείωσε ότι η κυκλοφορία μέσω της βασικής πλωτής οδού αυξήθηκε κατά 47% τον Μάιο σε σύγκριση με αυτήν την περίοδο πέρυσι.
«Η αναδρομή των δεξαμενόπλοιων της Μαύρης Θάλασσας προς το Σουέζ σε αντίθεση με την Ευρώπη είναι μια μακρύτερη διαδρομή και επομένως πληθωριστική για τις τιμές του πετρελαίου, και αυτά τα εμπορικά πρότυπα «έσχατης ανάγκης» μπορούν να προμηνύουν μεγαλύτερα προβλήματα εφοδιασμού στο μέλλον», τόνισε η Wolfe.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης