Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Επενδυτές, το επενδυτικό ρίσκο είναι υψηλό - Αποσυρθείτε από ομόλογα και μετοχές

BlackRock: Επενδυτές, το επενδυτικό ρίσκο είναι υψηλό - Αποσυρθείτε από ομόλογα και μετοχές
Η αγορά προεξοφλεί ισχυρές επιτοκιακές αυξήσεις, κάτι που αποτελεί κίνδυνο, με την ανάκαμψη να μην αναμένεται... άμεσα

Το επενδυτικό ρίσκο είναι ιδιαίτερα υψηλό την τρέχουσα περίοδο, αναφέρει σε ανάλυσή του ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock, επισημαίνοντας πως το μακροοικονομικό τοπίο αλλά και η νομισματική σύσφιξη... επιφυλάσσουν πολλούς κινδύνους τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σχετικώς, τα επόμενα πέντε χρόνια ο οίκος θα σχεδιάζει την επενδυτική στρατηγική της βάσει των πληθωριστικών πιέσεων, που αναμένεται να ενταθούν.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι τιμές θα μειωθούν μεν, αλλά δεν πρόκειται να πέσουν στα προ Covid επίπεδα.
Οι κεντρικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να ανεχτούν ένα οξυμμένο πληθωριστικά περιβάλλον, για το οποίο, αν μη τι άλλο, ευθύνονται τα προβλήματα προσφοράς, αντί να καταστρέψουν θέσεις εργασίας για να τιθασεύσουν τις πιέσεις.
Ως εκ τούτου, η BlackRock είναι overweight απέναντι στις μετοχές και underweight έναντι των ομολόγων.
Από την άλλη, η αγορά προεξοφλεί ισχυρές επιτοκιακές αυξήσεις, κάτι που αποτελεί κίνδυνο, με την ανάκαμψη να μην αναμένεται... άμεσα.
fdgfg.JPG
Aλλαγή στρατηγικής…

Η βασική αλλαγή στη στρατηγική του οίκου είναι η σταδιακή απόσυρση από συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, δεδομένων των μεγάλων κινήσεων της αγοράς.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, η δυναμική των μετοχών, μοιραία, έχει περιοριστεί καθώς οι αποδόσεις στα ομόλογα έχουν αυξηθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock περικόπτει τη σύσταση underweight για τα ομόλογα του δημοσίου ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση overweight για τις μετοχές που εκφράζονται σε σκληρό νόμισμα.
Από την άλλη, λέει, «οι μετοχές σε γερμανικά μάρκα και τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό παραμένουν τα μεγαλύτερα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα.
Βλέπουμε την πορεία των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων να κινείται προς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η αντιστάθμιση της πολιτικής για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού γίνεται πιο ξεκάθαρη, με την οικονομία να επιβραδύνεται»
Σε κάθε περίπτωση, λέει η BlackRock, η πορεία των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων των ΗΠΑ θα είναι μικρότερη από αυτή την οποία προεξοφλεί η αγορά – εξ ου και προτιμώνται οι μετοχές έναντι των ομολόγων.
Σημειώνεται πως μπορεί να απαιτηθούν μήνες μέχρι η Fed να διαμορφώσει έναν βασικό άξονα πολιτικής.

Συμπέρασμα

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι φαίνονται απειλητικοί για την ανάπτυξη και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου: οι κεντρικές τράπεζες έχουν αναπτύξει μια σκληρή ρητορική για τον πληθωρισμό, ενώ ένα συνεχιζόμενο σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων και τα lockdown της Κίνας για την Covid ενισχύουν τις πιο αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές.
Ως εκ τούτου, λέει η BlackRock, οι συνέπειες αυτών των κινδύνων θα γίνουν πιο αισθητές στις αγορές.
Και ο χρόνος θα δείξει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης