Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ανεπαρκή τα εργαλεία της ΕΚΤ στη μάχη των spread των κρατικών ομολόγων - Αδύναμη σε ένα πιθανό sell off

Capital Economics: Ανεπαρκή τα εργαλεία της ΕΚΤ στη μάχη των spread των κρατικών ομολόγων - Αδύναμη σε ένα πιθανό sell off
Οι επανεπενδύσεις PEPP δεν υποκαθιστούν το εργαλείο καταπολέμησης της ανόδου των spread
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναφέρει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις επανεπενδύσεις των τίτλων που απέκτησε μέσω του PEPP, του προγράμματος της πανδημίας, για να περιορίσει τα spread ομολόγων.
Αλλά αυτή η τακτική έχει μερικούς μεγάλους περιορισμούς, σύμφωνα με την Capital Economics.
Εάν οι επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων προκαλέσουν την έκρηξη των περιθωρίων, η ΕΚΤ θα χρειαστεί είτε να αλλάξει τους κανόνες που διέπουν τις επανεπενδύσεις της είτε, πιο πιθανό, να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο καταπολέμησης των spread.
Όπως έχουν τα πράγματα, το μόνο εργαλείο που διαθέτει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τη διεύρυνση των spread των ομολόγων είναι οι επανεπενδύσεις των τίτλων PEPP.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η Τράπεζα θα επανεπενδύει τα έσοδα από τα γερμανικά ομόλογα που λήγουν σε ιταλικά ομόλογα σε μια προσπάθεια να μειώσει τα ιταλικά spread.
Ωστόσο, οι επανεπενδύσεις τίτλων PEPP είναι ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση ενός σημαντικού sell off στην αγορά, σύμφωνα με την Capital Economics.

Οι 3 λόγοι

Η Capital Economics στηρίζει την εκτίμηση για την ανεπάρκεια του εν λόγω εργαλείου σε τρεις βασικούς λόγους.
Πρώτον σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την αντιμετώπιση της διεύρυνσης του spread που προκαλείται από τον Covid.
Εάν τα spread διευρύνονταν λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής ή εν μέσω ενός γενικότερου ξεπουλήματος επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, με την τρέχουσα ρύθμιση η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί αλλάζοντας τις επανεπενδύσεις της.
Δεύτερον, ακόμα κι αν αυτοί οι κανόνες άλλαζαν, οι επανεπενδύσεις PEPP είναι πολύ μικρές.
Καθώς η ΕΚΤ δεν δημοσιεύει στοιχεία για τις εξαγορές PEPP, εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε δύο μεθόδους.
Η πρώτη προϋποθέτει ότι το μερίδιο των ομολόγων που λήγουν τους επόμενους 12 μήνες είναι το ίδιο στο πλαίσιο του PEPP με το PSPP, για το οποίο η ΕΚΤ δημοσιεύει στοιχεία εξαγορών.
Και το δεύτερο υποθέτει ότι το μερίδιο των ομολόγων PEPP που λήγουν τους επόμενους 12 μήνες είναι το ίδιο με το μερίδιο για την αγορά ομολόγων συνολικά.
Στη συνέχεια, η Capital Economics υποθέτει ότι όλα τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν επανεπενδύονται στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Αυτές οι δύο μέθοδοι υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν διαθέσιμα μεταξύ 108 και 205 δισ. ευρώ για επανεπένδυση σε αυτές τις τέσσερις χώρες το επόμενο έτος, που ανέρχεται σε 9 έως 17 δις ευρώ το μήνα.
Αυτό φαίνεται ανεπαρκές.
Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η ΕΚΤ επένδυσε περίπου 40 δισ. ευρώ το μήνα μόνο σε αυτές τις τέσσερις χώρες.
Και σε ένα σημαντικό sell off της αγοράς, οι αγορές ομολόγων άλλων χωρών είναι επίσης πιθανό να δεχτούν πίεση και να απαιτήσουν υποστήριξη από την ΕΚΤ.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι μπορεί να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των ημερομηνιών λήξης των ομολόγων και των χρόνων που τα χρειάζεται η ΕΚΤ.
Όπως δείχνει το Διάγραμμα 2, το προφίλ ληκτότητας των ομολόγων που διακρατούνται στο πλαίσιο του PSPP είναι κατ' αποκοπή – κυμαινόμενο από κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο έως σχεδόν 35 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.
Ενώ η Τράπεζα εξομαλύνει ήδη τις επανεπενδύσεις της με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο εάν χρειαζόταν να αυξήσει δραματικά τις αγορές της.
Στιγμιότυπο_2022-05-27_1.31.07_μμ.png
Η ανάγκη εργαλείων

Αντίστοιχα με τα παραπάνω, εάν οι αυξήσεις επιτοκίων οδηγούσαν σε επιζήμιο ξεπούλημα ομολόγων, η ΕΚΤ θα χρειαζόταν ένα νέο εργαλείο με περισσότερη δύναμη πυρός.
Μια επιλογή θα ήταν η εφαρμογή της πολιτικής επανεπένδυσης PEPP στο PSPP.
Τα έσοδα από τα ομόλογα PSPP που λήγουν πρέπει να επανεπενδυθούν στην ίδια χώρα, επομένως η αλλαγή αυτού του κανόνα θα αυξήσει σημαντικά τα διαθέσιμα κεφάλαια για ανακατεύθυνση στην περιφέρεια.
Αλλά το PSPP σχεδιάστηκε για να τονώσει τον πληθωρισμό, επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να μην είναι πρόθυμοι να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο καταπολέμησης της αύξησης των spread.
Εν πάση περιπτώσει, σε μια κρίση μπορεί να μην υπάρχει ακόμη το αποτέλεσμα της ανακοίνωσης «σοκ και δέους» που απαιτείται για να ηρεμήσουν οι αγορές.
Έτσι, είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε ένα νέο μέσο για τον περιορισμό των spreads.
Μένει να δούμε αν και πότε θα δημιουργήσουν ένα τέτοιο εργαλείο, αλλά ο κίνδυνος είναι να περιμένουν τις αγορές να τους αναγκάσουν να δράσουν, καταλήγει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης