Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Κρατηθείτε... μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Fed, έρχεται κύμα χρεοκοπιών στην Κίνα

Goldman Sachs: Κρατηθείτε... μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Fed, έρχεται κύμα χρεοκοπιών στην Κίνα
Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ακινήτων σε 30 μεγάλες πόλεις μειώθηκε κατά 50% τον Μάιο στην Κίνα
Σε μια μεγάλη αλλαγή των εκτιμήσεων για την πορεία του κλάδου των ακινήτων της Κίνας προχώρησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, καθώς πλέον πρέπει, οπως τονίζουν, να αναθεωρηθεί επί τα χείρω το δυσμενές σενάριο.
Περίπου 22 εκδότες ομολόγων υψηλής απόδοσης της Κίνας, όλοι σχετίζονται με τον τομέα ακινήτων, είτε έχουν αθετήσει τα ομόλογά τους σε δολάρια ΗΠΑ είτε ανέβαλαν την αποπληρωμή τους με ανταλλαγές ομολόγων από την αρχή του τρέχοντος έτους, έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές Kenneth Ho και Chakki Ting της Goldman Sachs.
«Καθώς οι πιέσεις κλιμακώνονται, αυξάνουμε την πρόβλεψη του επιτοκίου αθέτησης ακινήτων για το 2022 (China Property HY) στο 31,6% (από 19,0% προηγουμένως), η οποία ήταν η προηγούμενη υπόθεση bear case», ανέφεραν οι αναλυτές.
Αύξησαν επίσης την εκτίμησή τους για το ποσοστό εταιρικής χρεοκοπίας υψηλής απόδοσης της Ασίας στο 15,5%, από 9,3% προηγουμένως, καθώς η κινεζική δραστηριότητα κυριαρχεί στην κατηγορία.
Η νέα πρόβλεψη είναι ελαφρώς χαμηλότερη από το ποσοστό αθέτησης πληρωμών 17,8% πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι προσπάθειες της Κίνας

Το Πεκίνο προσπάθησε να περιορίσει την κερδοσκοπία στην κάποτε καυτή αγορά ακινήτων του.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επικεντρωθεί ειδικά στη μείωση της εξάρτησης των κατασκευαστών ακινήτων στο χρέος για την ανάπτυξη.
Ορισμένες εταιρείες έχουν προσαρμοστεί, αλλά άλλες όπως η Evergrande έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές με το μέγεθος του χρέους τους και τις πιθανές συνέπειες από μεγάλης κλίμακας χρεοκοπία.
«Είναι απίθανο να δούμε μια ευρύτερη ανάκαμψη στον δείκτη China Property HY έως ότου οι πωλήσεις ακινήτων αρχίσουν να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης», έγραψαν οι αναλυτές της Goldman.
«Πιστεύουμε ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης προτού ανακάμψουν οι πωλήσεις ακινήτων, ιδιαίτερα με τους περιορισμούς Covid που ισχύουν σε πολλές πόλεις της Κίνας», είπαν, σημειώνοντας ότι αναμένουν ότι οι ισχυρότεροι όμιλοι θα έχουν πολύ καλύτερη απόδοση από τους πιο αδύναμους στο τρέχον περιβάλλον.
Από τον Μάρτιο, η ηπειρωτική Κίνα αντιμετώπισε το χειρότερο ξέσπασμα Covid των τελευταίων δύο ετών, με αποτέλεσμα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και παραγγελίες παραμονής στο σπίτι σε πολλά μέρη της χώρας, ειδικά στη μητρόπολη της Σαγκάης.
Με τους αντιπροσώπους και τους πιθανούς αγοραστές να μην μπορούν να δουν ακίνητα — πέρα ​​από μια ήδη αδύναμη αγορά — οι πωλήσεις έχουν πέσει.
Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ακινήτων σε 30 μεγάλες πόλεις μειώθηκε κατά 50% τον Μάιο.
Αυτόν τον μήνα, οι κινεζικές αρχές μείωσαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ενώ πολλές τοπικές κυβερνήσεις έχουν επίσης μειώσει τις προκαταβολές ή ανακοίνωσαν άλλα μέτρα για να διευκολύνουν την αγορά ακινήτων σε τοπικό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης