Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Εξαιρετικά ευάλωτα και ακριβά τα ελληνικά ομόλογα, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις

JP Morgan: Εξαιρετικά ευάλωτα και ακριβά τα ελληνικά ομόλογα, παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις
Στην περιφέρεια της ΕΕ, η ψαλίδα των spreads άρχισε πάλι να ανοίγει...

Άκρως επιφυλακτική είναι η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμά της, απέναντι στα ελληνικά ομόλογα ενόψει και της νέας έκδοσης του ΟΔΔΗΧ, χαρακτηρίζοντάς τα ακριβά και υπερτιμημένα.
Όπως επισημαίνει, τo αρνητικό momentum επανήλθε στην αγορά ομολόγων στη ζώνη του ευρώ αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την JP Morgan, oι κινήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων οφείλονται στην επιθετική ρητορική κεντρικών τραπεζών, τη σφιχτή αγοράς εργασίας και στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι αποδόσεις των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, πιθανότατα λόγω του sell off στη Wall Street και του αυξανόμενου κινδύνου αποτυχίας της Fed να αποφύγει μια σκληρή προσγείωση, δηλαδή την ύφεση.

Περιφέρεια

Στην περιφέρεια της ΕΕ, η ψαλίδα των spreads άρχισε πάλι να ανοίγει, μετά τη σύντομη κίνηση «σύσφιξης» την περασμένη εβδομάδα, με τη διαφορά του ελληνικού δεκαετούς από το γερμανικό bund να είναι στις 273 μ.β.
Ως εκ τούτου, η μείωση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ως επί το πλείστον τεχνική, καθώς δεν είχαν αλλάξει πολλά σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη.
5_130.JPG
Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan αναφέρει πως βραχυπρόθεσμα οι συνεχιζόμενες αυξημένες μακρο/νομισματικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, αλλά και η απότομη μείωση του QE της ΕΚΤ θα περιορίσει την όρεξη των επενδυτών, παρά τα ελκυστικά επίπεδα απόδοσης.
Από την πλευρά τους, όμως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, για να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός, θα προβούν στα ακόλουθα βήματα:
α. Λεκτική παρέμβαση…
β. Οι επανεπενδύσεις ομολόγων μέσω PEPP
γ. Η εισαγωγή ενός νέου εργαλείου για την αξιόπιστη ενίσχυση του διχτυού ασφαλείας της πολιτικής
Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, μια αξιόπιστη ώθηση από την ΕΚΤ είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να «παρέμβουν» οι επενδυτές.
Εν τω συνόλω… πάντως:
α. Η JP Morgan διατηρεί short θέση στα πορτογαλικά 15ετή… έναντι της Ισπανίας λόγω των «τεντωμένων» αποτιμήσεων,
β. Η διαφορά των ομολόγων 30ετών / 50ετών ομολόγων της Ισπανίας σε ελκυστικά ακόμη επίπεδα με οφέλη από την κυρτότητα και επίσης την περιορισμένη προσφορά στο μέλλον και
γ. Επιφύλαξη για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις, καθώς τα ελληνικά ομόλογα (GGB) παραμένουν ευάλωτα σε απότομη ανατιμολόγηση και προεξόφληση της ρευστότητας σε ενδεχόμενες κινήσεις μείωσης του κινδύνου.

«Ακριβή η αγαπητή Ελλάδα»

Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται εντός ΕΕ εκδόσεις ομολόγων ύψους 7 δισεκ. ευρώ, αφού έχουν προγραμματιστεί συμβατικές δημοπρασίες σε Βέλγιο, Ολλανδία, Ελλάδα και Γερμανία.
Η αγαπητή Ελλάδα, λέει η JP Morgan, προσανατολίζεται στην πανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,90%, λήξης 30 Ιανουαρίου 2033, προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 30η Μαΐου 2022.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην επανέκδοση με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση.
Στη δημοπρασία συμμετείχαν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος.
Με βάση πληροφορίες του bankingnews το ομόλογο αυτό ήταν έκδοσης του 2017 που είχε ανταλλαγεί με ομόλογα του PSI+.
Υπάρχουν 3 εκδόσεις ομολόγων 2033, 2037 και 2042 όπου εμφανίζουν χαμηλή ρευστότητα.
Σύμφωνα με την JP Morgan, η δημοπρασία έρχεται να προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα σε αυτό το σημείο λήξης της καμπύλης του ελληνικού ομολόγου.
Ωστόσο, «το GGB Jan33 είναι ακριβό, καθώς διαπραγματεύεται σταθερά σε αποδόσεις GGB Jan32.»
6_109.JPG
wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης