Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: Είναι ώρα για αγορές, με τις χρηματοοικονομικές συνθήκες τόσο σφιχτές

tags :
HellasFin: Είναι ώρα για αγορές, με τις χρηματοοικονομικές συνθήκες τόσο σφιχτές
Οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες σαν θερμόμετρο

Για τους οικονομολόγους οι οικονομικές συνθήκες (financial conditions) ή οι χρηματοοικονομικές συνθήκες (ΧΣ), είναι ένα σύνολο από δείκτες στους οποίους αποτυπώνονται επιτόκια κρατικών και εταιρικών ομολόγων, μέτρα πιστωτικού κινδύνου, καταμέτρηση της αβεβαιότητας μέσω της διακυμανσιμότητας, του επιπέδου ρευστότητας και μόχλευσης, στις αγορές διαπραγμάτευσης περιουσιακών στοιχείων όπως μετοχές για παράδειγμα, αλλά και τιμές ακινήτων. Γενικότερα μεταβλητές που αφορούν στον πλούτο των νοικοκυριών και στην δυνητική τους κατανάλωση, όπως επίσης στην επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων σύμφωνα με ανάλυση της HellasFin.
Αυτές οι μεταβλητές σε τελική ανάλυση αποτελούν προπομπό ή ακόμη και ορίζουν τις μελλοντικές συνθήκες της οικονομικής δραστηριότητας.
Παγίως οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τις ΧΣ, σαν θερμόμετρο αλλά και σαν μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής τους πολιτικής στην μακροοικονομία και στον οικονομικό κύκλο λόγω της ισχυρής συσχέτισης μεταξύ τους ή αλληλεπίδρασής τους.
Θα πρέπει να είναι απολύτως κατανοητό ότι η FED, στα πλαίσια μιας σθεναρής αντιπληθωριστικής στάσης, θα επιθυμούσε την σύσφιξη των ΧΣ, την για παράδειγμα σε κάποιο βαθμό υποχώρηση των χρηματιστηριακών αγορών, την διεύρυνση του διαφορικού αποδόσεων εταιρικών και κρατικών ομολόγων (Spreads) ή ακόμη και την μείωση των τιμών των ακινήτων.
Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα περιθώρια ανοχής αυτής της σύσφιγξης εκ μέρους της FED, παρακολουθώντας όμως τον σχετικό δείκτη Financial Conditions Index της FED του Chicago και παραβλέποντας την περίοδο της έλευσης της πανδημίας, ήδη βρισκόμαστε σε έδαφος σφιχτότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών από τον Ιούλιο του 2012 και κρίνουμε ότι επειδή σε λίγο μάλλον θα αρχίσουν να εμφανίζονται “ρωγμές” στο σύστημα, η περαιτέρω σύσφιξη των ΧΣ δεν θα είναι πλέον επιθυμητή από την FED. Σχετικά με τον S&P 500, η μέχρι τώρα υποχώρηση του από τα πρόσφατα υψηλά του ανέρχεται στο 18,68% (με επίσκεψη μέσω διακύμανσης και του -20,56%). Ιστορικά ο S&P 500 σαν προπομπός ύφεσης υποχωρούσε κατά 24,4%. Ήδη λοιπόν ο δείκτης αποτιμά το ενδεχόμενο μιας ύφεσης με πιθανότητα 75-84%.
Το στατιστικό δείγμα διορθώσεων (19-22%) χωρίς να ακολουθήσει ύφεση (7 περιπτώσεις μεταπολεμικά) αναδεικνύει σαν μέση τιμή υποχώρησης το -20,98%.
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΛΟΙΠΟΝ; Αναμφισβήτητα και απροϋπόθετα ΝΑΙ. Μακριά από συναισθηματικές εξάρσεις, εάν ο S&P 500 υποχωρήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 19% από τα υψηλά του, δηλαδή χαμηλότερα του 3885, μπαίνουμε σε λειτουργία αγορών, διατηρώντας απαραιτήτως πυρομαχικά αγορών και για χαμηλότερα επίπεδα καταλήγει η έρευνα της HellasFin.
photo
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης