Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FreightWaves: Όποιος ποντάρει στις εφοδιαστικές αλυσίδες για τη μείωση του πληθωρισμού... θα χάσει

FreightWaves: Όποιος ποντάρει στις εφοδιαστικές αλυσίδες για τη μείωση του πληθωρισμού... θα χάσει

Οι προκλήσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα δεν σταματούν με τη λήξη της εποχής της πανδημίας

 

Η πλειονότητα των αναλυτών βλέπει τον κόσμο να ξεπερνά την πανδημία.
Ως εκ τούτου, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα επιστρέψουν στο «κανονικό».
Δυστυχώς, όμως, οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να αντιμετωπίσουν συνεχείς προκλήσεις για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με ανάλυση της FreightWaves.

Μεταξύ αυτών των προκλήσεων είναι:

  • Οι αλυσίδες εφοδιασμού θα παραμείνουν υπό συνεχή απειλή διακοπής για την επόμενη δεκαετία
  • Οι αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούν καλύτερα όταν ο κόσμος είναι ειρηνικός και σταθερός
  • Μια ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας απαιτεί «απόθεμα ασφαλείας», το οποίο είναι δύσκολο με τη μείωση των δημογραφικών στοιχείων του πληθυσμού
  • Υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ των περιβαλλοντικών, κοινωνικών στόχων και όρων διακυβέρνησης (ESG) και των αλυσίδων εφοδιασμού που έχουν βελτιστοποιηθεί για το κόστος και την ταχύτητα.

Κλειδί η τεχνολογία

Η τεχνολογία της εφοδιαστικής αλυσίδας θα γίνει ο μεγάλος νικητής της κατηγορίας επιχειρηματικών κεφαλαίων, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να πραγματοποιούν επενδύσεις σε τεχνολογίες που μπορούν να τις βοηθήσουν να μετριάσουν τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει την προοπτική περιορισμού των προμηθειών, υψηλότερο ενεργειακό κόστος, αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο και δυσκολίες στα δίκτυα μεταφορών, οι προηγμένες τεχνολογίες εφοδιαστικής αλυσίδας θα γίνουν κρίσιμες για πολλές περισσότερες εταιρείες.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού επωφελούνται από καιρούς ειρήνης

Οποιοσδήποτε ήταν μέρος της βιομηχανίας της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού πάντα υπόκεινται σε διακοπές.
Οι φυσικές καταστροφές, η τρομοκρατία, οι οικονομικοί κύκλοι και οι ελλείψεις χωρητικότητας έχουν δημιουργήσει προκλήσεις.
Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επωφεληθεί από το ειρηνικό εμπόριο μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.
Πολλές φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που προηγουμένως διοικούνταν από κομμουνιστικά ή αυταρχικά καθεστώτα εκμεταλλεύτηκαν τις νέες αγορές στον ανεπτυγμένο κόσμο και χρησιμοποίησαν το παγκόσμιο εμπόριο για να προχωρήσουν σε ευημερούσες οικονομίες.
Μερικές από αυτές τις χώρες εξελίχθηκαν σε καπιταλιστικές και δημοκρατικές χώρες, ενώ άλλες κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα της ελεύθερης αγοράς για να ωφελήσουν αποκλειστικά αυτούς που είχαν ήδη την εξουσία και έγιναν αρκετά πλούσιες και ισχυρές ώστε να απειλήσουν το ίδιο το σύστημα που επέτρεψε την άνοδό τους.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ήταν στο παρελθόν μέρος του σοβιετικού μπλοκ είναι παραδείγματα των χωρών που αγκάλιασαν τον καπιταλισμό και στράφηκαν προς τη δημοκρατία, ενώ η Κίνα έκανε το αντίθετο.
Το αρμπιτράζ μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών ήταν τεράστιο.
Το κόστος παραγωγής αγαθών σε χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό, χαλαρούς περιβαλλοντικούς και εργασιακούς κανονισμούς και ελάχιστη εκτίμηση για τους βιώσιμους φυσικούς πόρους έχει επιτρέψει στον κόσμο να απολαύσει πρωτοφανή ευημερία και ειρήνη.

Ο έλεγχος του πληθωρισμού

Επειδή τα αγαθά που παράγονται σε αυτά τα μέρη του κόσμου ήταν τόσο φθηνά, ήταν λογικό να παράγονται υπερβολικά.
Αυτό το ρυθμιστικό απόθεμα κράτησε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και παρείχε στις αλυσίδες εφοδιασμού άφθονες προμήθειες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις και διαταραχές.
Όλα αυτά συνέβησαν σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μόνη υπερδύναμη και η μόνη προσδοκία που είχαν οι ΗΠΑ από άλλα έθνη είναι ότι το εμπόριο θα έπρεπε να είναι απρόσκοπτο.

Οι απαιτήσεις ESG εμποδίζουν τη σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού

Οι εταιρείες έχουν θεσπίσει απαιτήσεις ESG που απαιτούν γνωστοποιήσεις και παρακολούθηση του πώς και πού προέρχονται τα προϊόντα.
Αυτή η πίεση σημαίνει ότι τα προϊόντα που παράγονται σε εργοστάσια που δεν ανταποκρίνονται στα δυτικά πρότυπα για περιβαλλοντικούς ελέγχους και ανθρώπινα δικαιώματα ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα στους δυτικούς καταναλωτές.
Τα εργοστάσια που παράγουν προϊόντα που ταιριάζουν με τα δυτικά πρότυπα θα είναι συχνά πιο ακριβά και επομένως θα υπάρχει μικρότερο απόθεμα αποθήκευσης στο σύστημα.
Τα ίδια πρότυπα ESG δημιουργούν επίσης προκλήσεις για τους παραγωγούς εμπορευμάτων, καθώς το κόστος της τήρησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών γνωστοποιήσεων το καθιστά πιο ακριβό και λιγότερο παραγωγικό.
Αποθαρρύνει επίσης τις επενδύσεις στην παραγωγή περιβαλλοντικά ευαίσθητων εμπορευμάτων – προφανώς στην ενέργεια.
Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και οι κανονισμοί που εμπόδισαν την εξερεύνηση και την παραγωγή και σκότωσαν τα έργα αγωγών είναι σε μεγάλο βαθμό ο λόγος που ο κόσμος δεν διαθέτει επί του παρόντος επαρκείς ενεργειακούς πόρους για να προστατευτεί από τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τριακονταετής ομαλότητα

Τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, οι αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούσαν σχετικά ομαλά, επειδή οι εταιρείες μπορούσαν να προμηθεύονται από όλο τον κόσμο και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για παγκόσμιες στρατιωτικές συγκρούσεις ή αυταρχικά καθεστώτα που θα κλείσουν την παραγωγή.
Ενώ οι κανονισμοί του διεθνούς εμπορίου ήταν πολύπλοκοι στην πλοήγηση, ο κόσμος γενικά έτεινε προς μεγαλύτερα, πιο ανοιχτά εμπορικά μπλοκ – όχι μόνο στη Βόρεια Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη και την Ασία.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσυρθεί από το να είναι ο παγκόσμιος αστυνομικός, και η Κίνα έχει αρχίσει να ανεβαίνει, να δημιουργεί έναν παγκόσμιο ανταγωνιστή των ΗΠΑ.
Έτσι, ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο ασταθής και λιγότερο ειρηνικός.
Αυτή η παγκόσμια τριβή είναι απίθανο να σταματήσει.

Η τεχνολογία της εφοδιαστικής αλυσίδας θα είναι ο μεγάλος νικητής

Οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την προμήθεια προϊόντων.
Το κίνημα Freedom Trade θα οδηγήσει τους επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή και την προμήθεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Λατινική Αμερική θα είναι ο μεγάλος νικητής, καθώς επωφελείται πολύ από την ύπαρξη απευθείας χερσαίων δικτύων μεταφορών με τη Βόρεια Αμερική και τις θάλασσες που προστατεύονται καλά από το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός Νότος και οι Μεσοδυτικές χώρες θα δουν επίσης μια επιτάχυνση στην κατασκευή και την παραγωγή, καθώς μπορούν να προσφέρουν προβλέψιμη και ανθεκτική προμήθεια, χωρίς τους γεωπολιτικούς κινδύνους των ξένων προμηθευτών ή των εργατικών συνδικάτων της Rust Belt.
Ο αυτοματισμός, συμπεριλαμβανομένης της ρομποτικής, θα γίνει πιο σημαντικός.
Οι κατασκευαστές Nearshoring θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος παραγωγής με ρομποτική και άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης