Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Τι κρύβουν οι ελβετικές «κουρτίνες» - Πώς ο Putin κατάφερε να ξεγελάσει το «τέρας» των δυτικών κυρώσεων

JP Morgan: Τι κρύβουν οι ελβετικές «κουρτίνες» - Πώς ο Putin κατάφερε να ξεγελάσει το «τέρας» των δυτικών κυρώσεων
Η JPM υπαναχώρησε επίσης από τις προηγούμενες προβλέψεις της για συρρίκνωση 35% του ρωσικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο και 7% για όλο το 2022, προβλέποντας τώρα ότι η ύφεση θα είναι λιγότερο σοβαρή

Τρεις μήνες μετά τις πιο αυστηρές και συντονισμένες κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις, η οικονομία της Ρωσίας αποδεικνύεται ότι είναι ένα σκληρό καρύδι.
Οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και το ενισχυμένο ρούβλι, επέτρεψαν στη Μόσχα να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της Δύσης πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο.
Σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες που χρονολογείται την περασμένη εβδομάδα και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, η JPMorgan Chase αναφέρει ότι οι έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα από τη χώρα "σημαδεύουν μια όχι πολύ βαθιά ύφεση στη Ρωσία και επομένως υποδηλώνουν ανοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη. μην υποδηλώνουν μια απότομη βουτιά στη δραστηριότητα, τουλάχιστον προς το παρόν».
Η JPM υπαναχώρησε επίσης από τις προηγούμενες προβλέψεις της για συρρίκνωση 35% του ρωσικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο και 7% για όλο το 2022, προβλέποντας τώρα ότι η ύφεση θα είναι λιγότερο σοβαρή.
Η τράπεζα, ωστόσο, σημείωσε ότι η Ρωσία σίγουρα θα αισθανθεί τον αντίκτυπο των τρεχουσών και των πιθανών κυρώσεων, προσθέτοντας ότι η ρωσική οικονομία θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση εάν η χώρα δεν είχε εισβάλει στην Ουκρανία.

Προ πολέμου το ρούβλι

Ίσως μια ακόμη πιο εντυπωσιακή απόδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομίας της Ρωσίας είναι το πόσο γρήγορα το ρούβλι έχει ανακάμψει από το κραχ του στις αρχές του έτους.
Αφήνοντας πίσω τα ενεργειακά και οικονομικά "φρένα", το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας, έκανε μια εκπληκτική ανάκαμψη και μάλιστα κατάφερε να επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα.
Αρχικά, το ρούβλι άρχισε να παίρνει τη κατηφόρα τις πρώτες ημέρες του πολέμου , υποχωρώντας έως και 30% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Το νόμισμα φαινόταν καταδικασμένο καθώς οι δυτικές χώρες χτύπησαν τη Μόσχα με ένα όλο και πιο σκληρό σύνολο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τον περιορισμό της ικανότητας της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας να έχει πρόσβαση στην τεράστια δεξαμενή συναλλαγματικών διαθεσίμων της.
Ωστόσο, το ρούβλι δεν υποχώρησε για πολύ καιρό και στα τέλη Μαρτίου, άρχισε σταδιακά να ανακάμπτει.
Μέχρι τα μέσα Απριλίου, η αξία του έφτασε στο 1 RUB = 0,013 USD, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά την παραμονή της εισβολής.
Επί του παρόντος, το ρούβλι ανταλλάσσεται με 0,016 USD, επίπεδο που άγγιξε τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2020.

Ποια είναι η εξήγηση;

Βασικά ήταν η απαίτηση του Putin να πληρώσουν οι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Μετά την αρχική αντίσταση, οι δυτικοί αγοραστές φυσικού αερίου ακολουθούν ολοένα και περισσότερο τη γραμμή, με έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου της Γερμανίας, τη VNG, να ανοίγει πρόσφατα λογαριασμό στην Gazprombank.
Σύμφωνα με τη Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Bruegel, μια δεξαμενή σκέψης οικονομικών με έδρα τις Βρυξέλλες, οι πληρωμές της ΕΕ για το ρωσικό αέριο αγωγών έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στη στήριξη του νομίσματος.
Πράγματι, ο Oleg Ustenko, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, έστειλε επιστολή στις τέσσερις εταιρείες απαιτώντας να σταματήσουν αμέσως να εμπορεύονται ρωσικούς υδρογονάνθρακες, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές χρηματοδοτούν την αγορά όπλων και πυραύλων από τη Μόσχα.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ενώ η G7 έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει ή να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, και ενώ οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία έχουν επιβάλει οριστικές απαγορεύσεις, η ΕΕ εξακολουθεί να μην μπορεί να προχωρήσει, με την Ουγγαρία να έχει απαγορεύσει όμηρος. Εν τω μεταξύ, η Ινδία και η Κίνα αναπληρώνουν μεγάλο μέρος των απωλειών για τη Ρωσία.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης πέφτει στην Ελβετία.
Η μερίδα του λέοντος των ρωσικών πρώτων υλών διακινείται μέσω της Ελβετίας και των σχεδόν 1.000 εταιρειών εμπορευμάτων της.

Ο Oliver Classen, υπεύθυνος μέσων ενημέρωσης στην ελβετική ΜΚΟ Public Eye, λέει ότι «αυτός ο τομέας αντιπροσωπεύει πολύ μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ στην Ελβετία από τον τουρισμό ή τη βιομηχανία μηχανημάτων».
Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής κυβέρνησης του 2018, ο όγκος συναλλαγών βασικών εμπορευμάτων φτάνει σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (903,8 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η Deutsche Welle ανέφερε ότι το 80% των ρωσικών πρώτων υλών διακινείται μέσω Ελβετίας, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής πρεσβείας στη Μόσχα.
Περίπου το ένα τρίτο των πρώτων υλών είναι πετρέλαιο και αέριο, ενώ τα δύο τρίτα είναι βασικά μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το αλουμίνιο.
Με άλλα λόγια, οι συμφωνίες που υπογράφονται σε ελβετικά γραφεία διευκολύνουν άμεσα το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να συνεχίσουν να ρέουν ελεύθερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης