Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αποδεκατίστηκαν οι επενδυτές στο ευρώ - Σε χαμηλά 20 ετών έναντι του δολαρίου, πιθανή η απόλυτη ισοτιμία

Αποδεκατίστηκαν οι επενδυτές στο ευρώ - Σε χαμηλά 20 ετών έναντι του δολαρίου, πιθανή η απόλυτη ισοτιμία
Τι εκτιμούν JP Morgan, Deutsche Bank, Capital Economics, BMO Capital Markets για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου
Στην απόλυτη ισοτιμία πλησιάζει το ευρώ έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, με τους αναλυτές να προσπαθούν να δουν τα σημάδια για το αν θα φτάσει εκεί και τι θα σημαίνει για τους επενδυτές και την οικονομία.
Σήμερα, 19 Μαΐου 2022, το ευρώ κυμαινόταν γύρω στα 1,05 δολ., έχοντας μια σταθερή πτώση για σχεδόν ένα χρόνο, από περίπου 1,22 δολ. τον περασμένο Ιούνιο.
Νωρίτερα είχε φτάσει ακόμη και στα επίπεδα των 1,03 ανά δολάριο.

Η άνοδος του δολαρίου

Το δολάριο έχει ενισχυθεί από την αποστροφή του κινδύνου στις αγορές, καθώς οι ανησυχίες για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησαν τους επενδυτές σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία «ασφαλούς καταφυγίου».
Η ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων οφείλεται επίσης στην απόκλιση στη νομισματική πολιτική μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα αύξησε τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, τη δεύτερη άνοδο του 2022, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών.
Ο πρόεδρος της Fed, J Powell, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός πέσει σε διαχειρίσιμο επίπεδο και επανέλαβε τη δέσμευσή του να τον φέρει πιο κοντά στον στόχο του 2% της Fed.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε αντίθεση με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, δεν έχει ακόμη αυξήσει τα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό-ρεκόρ σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, έχει σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υιοθετήσει έναν πιο επιθετικό τόνο τον τελευταίο καιρό.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau, δήλωσε ότι η υπερβολική αδυναμία του ευρώ απειλεί τη σταθερότητα των τιμών στο μπλοκ, αυξάνοντας το κόστος των εισαγόμενων αγαθών και εμπορευμάτων που εκφράζονται σε δολάρια και τροφοδοτώντας περαιτέρω τις πιέσεις τιμών που οδήγησαν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε υψηλά ρεκόρ.

Τι θα έφερνε την απόλυτη ισοτιμία;

Ο Sam Zief, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην JPMorgan Private Bank, δήλωσε ότι η πορεία προς την ισοτιμία θα απαιτούσε «μια υποβάθμιση των προσδοκιών ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ σε σχέση με τις ΗΠΑ, παρόμοια με ό,τι συνέβη αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία».
"Είναι αυτό εφικτό; Σίγουρα, αλλά σίγουρα δεν είναι το βασικό σενάριο, και ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται ότι το ευρώ στην απόλυτη ισοτιμία είναι το χειρότερο σενάριο», είπε ο Zief.
Πρότεινε ότι η ανταμοιβή κινδύνου σε μια περίοδο δύο έως τριών ετών - με την ΕΚΤ πιθανότατα να ξεφεύγει από το έδαφος του αρνητικού επιτοκίου - σημαίνει ότι το ευρώ φαίνεται «απίστευτα φθηνό» προς το παρόν.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί πελάτες που θα κοιτάξουν πίσω σε δύο με τρία χρόνια και πιστεύουν ότι η αγορά ευρώ κάτω του 1,05 δολαρίου θα ήταν κακή ιδέα», είπε ο Zief.
Σημείωσε ότι ο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed και η ποσοτική σύσφιξη τα επόμενα δύο χρόνια έχουν ήδη τιμολογηθεί στο δολάριο, μια άποψη που επαναλαμβάνεται από τον Stephen Gallo, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής FX της BMO Capital Markets.
Ο Gallo επισήμανε ότι δεν είναι μόνο η προοπτική ουσιώδους απόκλισης της πολιτικής μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ που θα επηρεάσει το ζεύγος ευρώ - δολαρίου.
«Είναι επίσης η εξέλιξη των ροών του βασικού ισοζυγίου πληρωμών του ευρώ και η προοπτική πρόσθετων αρνητικών κλυδωνισμών στον ενεργειακό εφοδιασμό, που επίσης παρασύρουν το νόμισμα χαμηλότερα», είπε.
«Δεν έχουμε δει ενδείξεις μεγάλης συσσώρευσης αρνητικών θέσεων στο ευρώ - δολάριο από την πλευρά των κεφαλαίων με μόχλευση στα δεδομένα που παρακολουθούμε, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι το ευρώ είναι αδύναμο λόγω της επιδείνωσης των υποκείμενων βασικών ροών», ανέφερε.
Μια κίνηση προς την ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου, πρότεινε ο Gallo, θα απαιτούσε «αδράνεια πολιτικής» από την ΕΚΤ το καλοκαίρι, με τη μορφή αμετάβλητων επιτοκίων, και ένα πλήρες γερμανικό εμπάργκο στις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, το οποίο θα οδηγούσε σε περιορισμό της προμήθειας ενέργειας.
«Δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε την αδράνεια της πολιτικής της ΕΚΤ να συνεχίζεται εάν η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει τον χειρότερο δυνατό συνδυασμό υψηλότερου κινδύνου ύφεσης στη Γερμανία και πρόσθετων απότομων αυξήσεων των τιμών (δηλαδή της επίφοβης στασιμότητας)», δήλωσε ο Gallo.
«Από την άλλη πλευρά, η Fed θα ανησυχούσε από μια κίνηση στο εύρος 0,98-1,02 στο ευρώ - δολάριο, και την έκταση της ισχύος του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Έτσι δεν αποκλείεται η Fed να σταματήσει ή να επιβραδύνει την εκστρατεία σύσφιξης της».

Το δολάριο «πολύ ψηλά»

Ο δείκτης του δολαρίου έχει σημειώσει άνοδο περίπου 8% από την αρχή του έτους, και σε σημείωμα της η Deutsche Bank ανέφερε ότι το ασφάλιστρο κινδύνου «ασφαλούς καταφυγίου» που αποτιμάται στο δολάριο βρισκόταν τώρα στο «ανώτερο άκρο ιστορικά».
Ο George Saravelos, συν-επικεφαλής του FX Research της Deutsche Bank, πιστεύει ότι ένα σημείο καμπής πλησιάζει.
Υποστήριξε ότι βρισκόμαστε τώρα σε ένα στάδιο όπου η περαιτέρω επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών «υπονομεύει τις προσδοκίες για σύσφιξη της Fed», ενώ μένει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη σύσφιξη για τον υπόλοιπο κόσμο, και ιδιαίτερα την Ευρώπη.
«Δεν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρόκειται να εισέλθει σε ύφεση και τα ευρωπαϊκά δεδομένα συνεχίζουν να ξεπερνούν τις ΗΠΑ», είπε ο Saravelos.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank το δολάριο ΗΠΑ είναι πλέον το «πιο ακριβό νόμισμα στον κόσμο», ενώ ο δείκτης τοποθέτησης συναλλάγματος δείχνει ότι οι θέσεις αγοράς σε δολάρια έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την κορύφωση της πανδημίας Covid-19.
«Όλα αυτά δίνουν το ίδιο μήνυμα: το δολάριο είναι πολύ υψηλά», κατέληξε ο Saravelos.
«Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι το ευρώ - δολάριο θα επιστρέψει στο 1,10 και όχι στην απόλυτη ισοτιμία τους επόμενους μήνες».

Το σενάριο της ισοτιμίας

Ενώ πολλοί αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι ότι θα επιτευχθεί απόλυτη ισοτιμία, τουλάχιστον επίμονα, δεν είναι λίγοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το ευρώ τελικά θα αποδυναμωθεί περαιτέρω.
Οι διαφορές επιτοκίων σε σχέση με τις ΗΠΑ μετατοπίστηκαν έναντι του ευρώ μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο του 2021, στην οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σηματοδοτούσαν έναν όλο και πιο επιθετικό ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής.
Ο Jonas Goltermann, ανώτερος οικονομολόγος αγορών στην Capital Economics, δήλωσε σε σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόσφατη επιθετική μετατόπιση της ΕΚΤ εξακολουθεί να μην ταιριάζει με τη Fed ή να είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη από την αλλαγή του 2022.
Ενώ η Capital Economics αναμένει ότι η πορεία της πολιτικής της Fed θα είναι παρόμοια με αυτή που τιμολογείται από τις αγορές, ο Goltermann αναμένει μια λιγότερο επιθετική από την προεξοφλημένη πορεία για την ΕΚΤ, υπονοώντας μια πρόσθετη μετατόπιση στα spread των ονομαστικών επιτοκίων έναντι του ευρώ, αν και πολύ μικρότερη από αυτήν που εμφανίστηκε τον περασμένο Ιούνιο.
Η επιδείνωση των όρων της ευρωζώνης και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση με περαιτέρω αναταράξεις στο μέλλον – με το ευρώ πιο εκτεθειμένο σε οικονομική σύσφιξη λόγω της ευπάθειας των αγορών ομολόγων της περιφέρειας – επιδεινώνουν περαιτέρω αυτήν την άποψη.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι –σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους αναλυτές– προβλέπουμε ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί λίγο περισσότερο έναντι του δολαρίου: αναμένουμε ότι η ισοτιμία ευρώ - δολάριο θα φτάσει την ισοτιμία αργότερα φέτος, πριν ανακάμψει προς το 1,10 το 2023 καθώς οι αντίθετοι άνεμοι για την οικονομία της ευρωζώνης θα χαλαρώσουν και η Fed θα φτάσει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της», δήλωσε ο Goltermann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης