Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η ΕΚΤ αργεί με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι μεγάλος

Capital Economics: Η ΕΚΤ αργεί με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι μεγάλος

Οι αναμενόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ θα επιδεινώσουν τα προβλήματα στις περιφερειακές αγορές ομολόγων, όπως η ελληνική

 

Στη σύγκριση της σύσφιξης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2011 και σήμερα προχωρά σήμερα η Capital Economics, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι κινδυνεύει να επιδεινώσει τα προβλήματα στις περιφερειακές αγορές ομολόγων, όπως η ελληνική.

Το λάθος του 2011

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2011 ήταν λάθος, όχι μόνο επειδή επέτειναν τη διεύρυνση των περιφερικών spread των ομολόγων, αλλά και ο υποκείμενος πληθωρισμός ήταν συγκρατημένος και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ασχολήθηκαν πολύ με το να ενεργήσουν προληπτικά για να συγκρατήσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Δύσκολα θα μπορούσαν να κατηγορηθούν γι' αυτό αυτή τη φορά, όμως, αναφέρει η Capital Economics.
Με βάση τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, η άποψη για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής είναι πλέον πολύ ισχυρότερη.
Στιγμιότυπο_2022-05-17_2.54.31_μμ.png

Τον Ιούλιο η πρώτη αύξηση

Καθώς η ΕΚΤ πρόκειται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην τελευταία φορά που το έκανε, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2011, και να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις με το σήμερα.
Αυτές οι αυξήσεις ήταν ένα λάθος, προφανώς επειδή η κρίση χρέους ήταν ήδη σε εξέλιξη.
Τα spread διευρύνονταν επί μήνες και, με εξαίρεση την Ιταλία, ήταν πολύ ευρύτερα από ό,τι σήμερα.
Η διαφορά των 10ετών ομολόγων προς τα Bunds ήταν πάνω από 9% στην Ελλάδα, σχεδόν 6% στην Ιρλανδία και πάνω από 5% στην Πορτογαλία.
Αλλά για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής εκείνη την εποχή, αυτό το λάθος δεν ήταν τόσο προφανές όσο φαίνεται εκ των υστέρων.
Ο Πρόεδρος Trichet εξηγούσε τότε ότι η ΕΚΤ ενεργούσε λόγω της θετικής «υποκείμενης δυναμικής της οικονομικής δραστηριότητας» και των «ανοδικών κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών».
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν πάνω από την τάση καθ' όλη τη διάρκεια του 2010, και στις αρχές του 2011 ο Σύνθετος PMI έδειξε συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη.
Ωστόσο, υπήρχαν λόγοι να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό η αιτιολόγηση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων.
Για αρχή, υπήρχε ακόμη μεγάλη πλεονάζουσα ικανότητα στην οικονομία.
Στα τέλη του 2010, το ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν ακόμη περισσότερο από 2% κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση και το ποσοστό ανεργίας μόλις είχε μειωθεί από το ανώτατο όριο του 2010.
Και παρόλο που ο συνολικός πληθωρισμός ήταν πάνω από τον στόχο, που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις τιμές της ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου.
Επιπλέον, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό ήταν πιθανώς μικρότεροι από ό,τι πίστευαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
Οι έρευνες για
Συνολικά, φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν πολύ πρόθυμοι να ενεργήσουν προληπτικά πριν ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές προσδοκίες βγουν εκτός ελέγχου.
Στιγμιότυπο_2022-05-17_2.54.39_μμ.png

Τι συμβαίνει σήμερα

Η αντίθεση με το σήμερα δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.
Βεβαίως, το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ ήταν μόλις 0,4% πάνω από το επίπεδο του τέταρτου τριμήνου του 2019 και η κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν πιθανώς ακόμα περίπου 3% κάτω από αυτό το επίπεδο.
Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός είναι τώρα πολύ υψηλότεροι από ό,τι ήταν το 2011 και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη του πληθωρισμού θα είναι πιο επίμονη.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται από ήδη υψηλά επίπεδα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και η αύξηση των μισθών επιταχύνεται.
Επομένως, η εξαιρετικά χαλαρή πολιτική στάση της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται πλέον δικαιολογημένη.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η Capital Economics πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από -0,5% σε +1,5% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, το οποίο είναι υψηλότερο επίπεδο από ό,τι αναμενόταν από άλλους αναλυτές και από ό,τι τιμολογείται στις αγορές.
Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο βαθμός σύσφιξης κινδυνεύει να επιδεινώσει τα προβλήματα στις περιφερειακές αγορές ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης