Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Αναβάθμισε του outlook του ΟΤΕ σε θετικό - Aμετάβλητη στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση

Standard & Poor's: Αναβάθμισε του outlook του ΟΤΕ σε θετικό - Aμετάβλητη στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση
Αναβάθμισε το Outlook του ΟΤΕ η Standard & Poor's...

Σε «θετικό» αναβάθμισε το outlook του ΟΤΕ η Standard and Poor's, ενώ άφησε αμετάβλητη την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας σε «ΒBB». 
Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει την πρόσφατη αναθεώρηση των προοπτικών της μητρικής του ΟΤΕ, Deutsche Telekom.
Επίσης, ακολουθεί την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε «ΒΒ+».
Σύμφωνα με τον οίκο, οι πολιτικές της εγχώριας κυβέρνησης φαίνεται να είναι αποτελεσματικές, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας είναι διαχειρίσιμες, χάρη τα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα που έχουν σωρεύσει τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας. 
H Standard & Poor’s αναμένει ότι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να επωφελείται από την ανάκαμψη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,4% το 2022 και 3,5% το 2023.
Οι πιστωτικοί δείκτες είναι ισχυροί.
Πιστεύουμε ότι ο σταθερός ισολογισμός του ΟΤΕ, οι ανθεκτικές ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές (FOCF) και οι υπηρεσίες του -όπως αποδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους το 2012 και εν μέσω της πανδημίας το 2020 και το 2021- θα προστατεύσουν την εταιρεία στην περίπτωση μιας κρατικής χρεοκοπίας.
Σημαντική είναι επίσης η συνεχιζόμενη επέκταση του δικτύου οπτικών ινών.
Τα θεμελιώδη, λαμβανομένων υπόψη των σταθερών περιθωρίων EBITDA του ΟΤΕ (περίπου 42%), του συντηρητικού ισολογισμού με προσαρμοσμένο χρέος σε EBITDA περίπου 0,9x και ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις στα €520 εκατ.-€550 εκατ. ανά έτος από το 2022, έναντι περίπου 412 εκατ. ευρώ το 2020, αναμένονται να είναι ισχυρά.
Ως αποτέλεσμα, οι προσαρμοσμένες στο χρέος ελεύθερες ταμειακές ροές του ΟΤΕ θα ενισχυθούν πάνω από 45% από το 2022.
Η δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ στην αγορά στα τμήματα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας της Ελλάδας συνεχίζει να υποστηρίζει την αξιολόγησή της επενδυτικής βαθμίδας («BBB» ή υψηλότερη) - πάνω από 50%.
Η θετική προοπτική υποδηλώνει μια πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης εάν αναβαθμιστεί η μητρική του ΟΤΕ, η Deutsche Telekom.
Επίσης, αντικατοπτρίζει επίσης τις προσδοκίες του οίκου ότι η προσαρμοσμένη μόχλευση του ΟΤΕ θα παραμείνει κάτω από το 1,5x και οι ελεύθερες προσαρμοσμένες στο χρέος ταμειακές ροές πάνω από το 40%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης