Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σοκάρει η Commerzbank: Έρχεται τσουνάμι χρεοκοπιών εν μέσω στασιμοπληθωρισμού… η Γερμανία διατρέχει κίνδυνο

Σοκάρει η Commerzbank: Έρχεται τσουνάμι χρεοκοπιών εν μέσω στασιμοπληθωρισμού… η Γερμανία διατρέχει κίνδυνο
Η Γερμανία θα βρεθεί με ένα δίλημμα, υποστηρίζει την Ουκρανία ή και κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση ή κρατάει ουδετερότητα και συνεχίζει να αγοράζει ενέργεια από την Ρωσία.
Σχετικά Άρθρα

Ένα τσουνάμι χρεοκοπιών θα μπορούσε να χτυπήσει την Ευρώπη καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι στασιμοπληθωρισμού λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα προειδοποιεί η Γερμανική τράπεζα Commerzbank.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός στη Γερμανία βρίσκεται σε κίνδυνο, οι αλυσίδες εφοδιασμού καταρρέουν, έχουμε υψηλό πληθωρισμό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Manfred Knof, στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η απειλή του στασιμοπληθωρισμού στη Γερμανία αυξάνεται καθώς η ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας ενισχύουν τον πληθωρισμό και προκαλούν συστημικά σοκ στις επιχειρήσεις.
Η Γερμανία θα μπορούσε να βιώσει μια ύφεση εάν επιβληθεί εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα , όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας.

Η Bundesbank προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου ότι σε ένα «σενάριο σοβαρής κρίσης , το πραγματικό ΑΕΠ το 2022, θα μειωνόταν σχεδόν κατά 2% σε σύγκριση με το 2021 και ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ήταν σημαντικά υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από εμπάργκο.
Αυτό το οικονομικό περιβάλλον είναι αλλιώς γνωστό ως στασιμοπληθωρισμός».

Πρόσφατα, αξιωματούχοι της ΕΕ συζήτησαν ένα πιθανό εμπάργκο ορυκτών καυσίμων, ειδικά πετρελαίου στη Ρωσία.
Η ευρωζώνη αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές τόσο αργού πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου για να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια.
Η απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο του 2022.

Ωστόσο, η αντικατάσταση μιας μορφής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας με μια άλλη εξάρτηση… έχει προκαλέσει οικονομική αναταραχή.
Θα μπορούσε να προκαλέσει ένα καταστροφικό σοκ στις γερμανικές επιχειρήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank εξήγησε ότι οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και οι αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν δεχθεί πλήγμα, έχουν επηρεάσει σχεδόν το ένα τρίτο του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας.
Μάλιστα προειδοποίησε:

«Δεν πρέπει να αυταπατόμαστε: ο αριθμός των πτωχεύσεων στις αγορές θα αυξηθεί και οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να διενεργήσουν νέες προβλέψεις, θα δημιουργηθούν νέα NPEs».

Η εμπιστοσύνη στη γερμανική οικονομία μειώθηκε δραστικά καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο.
Για την ευρωζώνη, ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 7,5% τον Μάρτιο του 2022.

Ένα άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία θα προκαλούσε ένα οικονομικό σοκ που θα μπορούσε γρήγορα να διαλύσει την οικονομία της Γερμανίας.
Ο Stefan Hartung, Διευθύνων Σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού Bosch, δήλωσε στο CNBC ότι «μια μεγάλη ύφεση βρίσκεται προ των πυλών».

Θα μπορούσε να είναι μόνο θέμα χρόνου να επαναστατήσει η Γερμανία ενάντια στην απόφαση των Βρυξελλών να τερματιστούν οι αποστολές ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην ευρωζώνη.
Η Γερμανία θα βρεθεί με ένα δίλημμα, υποστηρίζει την Ουκρανία ή και κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση ή κρατάει ουδετερότητα και συνεχίζει να αγοράζει ενέργεια από την Ρωσία.
xxx1_1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης