Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανάλυση HellasFin: ΗΠΑ - Χρηματιστηριακοί δείκτες και εκτιμήσεις για τον Μάϊο του 2022

tags :
Ανάλυση HellasFin: ΗΠΑ - Χρηματιστηριακοί δείκτες και εκτιμήσεις για τον Μάϊο του 2022
Σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι, κρίνουμε ότι με την αυριανή ολοκλήρωση της τακτικής συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και την αναμενόμενη απόφαση για αύξηση της τάξης του 0,50% του παρεμβατικού της επιτοκίου, κατά τα εσκαμμένα μάλλον θα ακολουθήσει ανοδική αντίδραση των χρηματιστηριακών δεικτών

Οι αγορές συνέχισαν και τον Απρίλιο να παλεύουν με ένα πρωτόγνωρο πλέγμα αντιξοοτήτων αναφέρει σε έκθεση της η HellasFin.
Προσπαθούν να αφομοιώσουν, την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τις εκτιμήσεις για την επικείμενη επιθετικότητα της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, τις ελλείψεις εμπορευμάτων σαν συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό, την μειωμένη αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 και τα πρόσθετα μέτρα εγκλεισμού στην Κίνα λόγω covid.
Σαν επιστέγασμα του αρνητικού περίγυρου, ήρθε η αρνητική έκπληξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ α’ τριμήνου με την κατά 1,4% συρρίκνωσή του, από προσδοκώμενη μεγέθυνση 1%.
Το αποτέλεσμα και εις πείσμα της θετικής εποχικότητας, ήταν ο S&P 500 να καταγράψει απώλειες 13,30 % το πρώτο τετράμηνο, η τρίτη χειρότερη απόδοση από το 1928.
Σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι, κρίνουμε ότι με την αυριανή ολοκλήρωση της τακτικής συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και την αναμενόμενη απόφαση για αύξηση της τάξης του 0,50% του παρεμβατικού της επιτοκίου, κατά τα εσκαμμένα μάλλον θα ακολουθήσει ανοδική αντίδραση των χρηματιστηριακών δεικτών.
Συμπληρωματικά, η εποχικότητα μας παραπέμπει σε ανοδικό Μάιο των δεικτών πριν την θερινή τους ανάπαυλα, η δε τεχνική τους εικόνα αναδεικνύει συνθήκη υπερπωλημένων αγορών και η ψυχολογία των επενδυτών σύμφωνα με την αγορά παραγώγων, βρίσκεται στα τάρταρα, καταλήγει η HellasFin.

Από την ακραία αυτή απαισιοδοξία μόνο ευκαιρίες μπορεί να προκύψουν!!!

Ευρώπη


  • Η αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων αναχαίτισαν την επίδραση των ενεργειακών τιμών και άφησαν το ποσοστό του πληθωρισμού Απριλίου αμετάβλητο στο 7,5%. Ο δομικός όμως, κλιμακώθηκε στο 3,5% από 3%, δίδοντας έτσι περιθώριο στην ΕΚΤ να γίνει περισσότερο επιθετική στον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.
  • Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΑΕΠ α’ τριμήνου 2022, η μεγέθυνση σε τριμηνιαία και ετήσια βάση ήταν 0,19% και 5% από 0,29% και 4,7% αντίστοιχα το προηγούμενο.

Γερμανία

  • Ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο. Η σημαντική υποχώρηση των τιμών της ενέργειας δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και υπηρεσιών. Ενδεχομένως παρά τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης το επίπεδο του πληθωρισμού θα παραμείνει υψηλότερα του 7% μέχρι τον Ιούνιο. Η σε ετήσια βάση διόγκωση των τιμών των τροφίμων κατά 12,3%, μετριάσθηκε από αυτήν των υπηρεσιών κατά 2,9%.

  • Δεδομένων των αντιξοοτήτων του α’ τριμήνου, αποτελεί αξιόλογο επίτευγμα η κατά 0,2% μεγέθυνση του ΑΕΠ από συρρίκνωση 0,3% προηγουμένως. Η ετήσια μεταβολή αναπήδησε στο 3,7% από 1,8%, αποδιδόμενη στην χαμηλή συγκριτική βάση. Οι επενδύσεις συνεισέφεραν σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα, παρά την κατά 0,9% υστέρηση του συνολικού ΑΕΠ από το προπανδημικό υψηλό του δ’ τριμήνου του 2019.

Ην. Βασίλειο

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν ετήσια αύξηση 0,9% από 7% τον προηγούμενο μήνα.

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας. Σε ετήσια βάση το εθνικό προϊόν αυξήθηκε κατά 3,57%, ενώ στην διάρκεια του α’ τριμήνου μειώθηκε κατά 0,36% σε σχέση με αυτό του δ’ τριμήνου του 2021. Η ιδιωτική κατανάλωση κινήθηκε με ρυθμό αύξησης 0,67% αποδιδόμενη περισσότερο στην δαπάνη για υπηρεσίες παρά για αγαθά. Η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε κατά 0,7%. Οι πάγιες επενδύσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό μεγεθύνθηκαν κατά 2,24% και στα ακίνητα 0,57%. Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η συνθήκη όπου το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών αφαίρεσε από το ΑΕΠ 3,2%.  Με την επίδοση αυτή το ΑΕΠ βρίσκεται σε επίπεδο 2,8% υψηλότερα του προπανδημικού και ο αναπτυξιακός κύκλος που είναι σε εξέλιξη από τα χαμηλά του 2020 είναι μεταπολεμικά, ο δεύτερος ισχυρότερος.

  • Συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τα δεδομένα του κατασκευαστικού τομέα κατοικιών με την άνοδο που παρουσίασαν και τον Μάρτιο οι ενάρξεις ανεγέρσεων.  Σε ετήσια βάση ανήλθαν στις 1,793εκτμ ( ανώτερο από τον Ιούνιο του 2006) και αυξημένες κατά 3,94% σε ετήσια βάση.

  • Υποχώρηση 4,47% σημείωσαν οι ετήσιες αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών. Η μέση τιμή πώλησης ήταν 375.300 $ ανά μονάδα, με μεταβολή 15% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021. Τα αποθέματα απούλητων κατοικιών ανέρχονται σε 950.000.

  • Ο δείκτης S&P Case-Shiller ο οποίος αποτυπώνει την μεταβολή του επιπέδου τιμών των κατοικιών 9 περιοχών των ΗΠΑ, κατέδειξε την κατά 19,8% ετήσια αύξηση των τιμών τον Φεβρουάριο, σε σχέση με το 19,1 % του προηγούμενου μήνα.

  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 5,18% από 5,31% τον προηγούμενο μήνα.

Ασία


Κίνα

  • Ευρεία και έντονη είναι η πτώση των πρόδρομων δεικτών ΡΜΙ, μεταποίησης και υπηρεσιών Απριλίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020. Οι διαταραχές των εφοδιαστικών αλυσίδων εξαιτίας της έξαρσης της Όμικρον και των μέτρων περιορισμού, έπληξαν όλες τις δραστηριότητες κυρίως όμως τις υπηρεσίες.

Ιαπωνία

  • Στο 1,2% και 0,8% κλιμακώθηκε ο ονομαστικός και δομικός πληθωρισμός τον Μάρτιο από 0,9% και 0,6% αντίστοιχα. Κύρια αιτία της εξέλιξης η αύξηση του ενεργειακού κόστους παρά τις κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Ν. Κορέα

  • Εξ αιτίας της μετάλλαξης Όμικρον η οποία περιόρισε την εγχώρια ζήτηση και παρά την αύξηση των εξαγωγών, η ετήσια μεγέθυνση του ΑΕΠ περιορίστηκε στην διάρκεια του α’ τριμήνου στο 3,1% από 4,2%.

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7

www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης