Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit negative για την Twitter η εξαγορά της από τον ιδρυτή της Tesla Elon Musk

Moody’s: Credit negative για την Twitter η εξαγορά της από τον ιδρυτή της Tesla Elon Musk
Ο ιδρυτής της Tesla ανέφερε για την εξαγορά της Twitter στρατηγικούς στόχους, όπως «η παγκόσμια ελευθερία του λόγου ως κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία»

Credit negative θεωρείται για την Twitter η εξαγορά της από τον Elon Musk, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
Πιο συγκεκριμένα, στις 25 Απριλίου, η Twitter, Inc. συμφώνησε στην πώλησή της, αντί 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εξαγορά είναι πιστωτικά αρνητική επειδή περιλαμβάνει νέο χρέος 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα αποδυναμώσει τους πιστωτικούς δείκτες της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Υπενθυμίζεται πως την επομένη της ανακοίνωσης της συμφωνίας, η Twitter υποβαθμίστηκε πιστοληπτικά, ώστε να αντικατοπτρίζονται τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια του νέου χρέους του.
Η δε προσφορά του Musk, ήτοι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, ισούται με την προσφορά της 14ης Απριλίου, στην οποία προέβη για να βγάλει την Twitter από τη Wall Street.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, Inc., ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχει ήδη αποκτήσει το 9,2% του Twitter.
Η προσφορά για το υπόλοιπο 90,8%, που ο Musk είπε ότι ήταν η «καλύτερη και τελική» πρότασή του, αντιπροσώπευε ένα premium 54% στην τιμή της μετοχής πριν αρχίσει να επενδύει στην εταιρεία, σύμφωνα με την αίτησή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όμως, επειδή έχει αγοράσει ήδη το 9,2%, η πλήρης εξαγορά θα κοστίσει στον Musk περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια, συν το κόστος κλεισίματος των μετοχών, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρέπει να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει τα υπάρχοντα senior μη εξασφαλισμένα ομόλογα και μετατρέψιμο ομολογιακό χρέος του Twitter.
Το υπόλοιπο μετρητών και βραχυπρόθεσμων επενδύσεων της Twitter στο τέλος του έτους 2021 ήταν: 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια pro forma, έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την πώληση του MoPub τον Ιανουάριο και άλλο 1 δισεκατομμύριο δολάρια μετά την έκδοση ομολογιακού δανείου τον Μάρτιο.
Αυτό το υπόλοιπο δεν περιλαμβάνεις τις ταμειακές ροές μέχρι την ημερομηνία και την επαναγορά μετοχών, στο πλαίσιο προγράμματος ιδίων μετοχών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το σχέδιο του Musk και γιατί credit negative

Το σχέδιο του Musk να συμπεριλάβει νέο χρέος 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εντείνει σε μεγάλο βαθμό τη μόχλευση, καθώς μάλιστα η εταιρεία στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ανακοίνωσε χρέος 5,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ως εκ τούτου, λέει η Moody’s, η μόχλευση είναι ήδη υψηλή για το επίπεδο αξιολόγησης Ba2 (περίπου 5,8x).
Το senior, μειωμένης εξοφλητικής προτεραιότητας χρέος της Twitter με βαθμολογία Ba2 (ομόλογα 700 εκατ. δολ. που λήγουν το 2027 και 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2030) είναι υψηλής απόδοσης – ενώ περιλαμβάνει ρήτρες που ενεργοποιούνται όταν ένας επενδυτής αποκτά περισσότερες από τις μισές μετοχές της εταιρείας και τόσο η Moody’s όσο και η S&P μεταβάλει επί τα χείρω τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας.
Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η Twitter θα υποχρεωθεί να επαναγοράσει το χρέος της κατά 101% (face value).
Η εταιρεία διαθέτει επίσης μετατρέψιμες μη εξασφαλισμένες ομολογίες, εκ των οποίων 1,15 δισεκ. δολάρια λήγουν το 2024 και έχουν επίσης ρήτρες.
Επομένως, εκτιμά η Moody’s, τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια ισοδυναμούν με νέα χρηματοδοτούμενη δομή χρέους.
Κατά την εξέταση της τρέχουσας καθαρής ταμειακής θέσης, είναι πιθανό η συμφωνηθείσα συναλλαγή να μειώσει σημαντικά το ποσό των ρευστών διαθεσίμων, αφού μεγάλο μέρος τους θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής.
Η προγραμματισμένη χρηματοδότηση του Musk για τη συναλλαγή περιλαμβάνει χρηματοδότηση 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως εξής:
«Μια δανειακή διευκόλυνση με εγγύηση σε συνολικό κεφάλαιο 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», μια υψηλής εξασφάλισης ανακυκλούμενη διευκόλυνση επί συνολικού δεσμευμένου ποσού 500 εκατομμυρίων δολαρίων, μια εξασφαλισμένη διευκόλυνση δανείου γέφυρας σε συνολικό κεφάλαιο έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια, μια διευκόλυνση δανείου σε συνολικό κεφάλαιο μέχρι 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Musk σκοπεύει επίσης να συγκεντρώσει άλλα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει τη συνεισφορά του στο μετοχικό κεφάλαιο με τη μορφή δανείου περιθωρίου (margin call).
Tέλος, ο ιδρυτής της Tesla ανέφερε στρατηγικούς στόχους, όπως «η παγκόσμια ελευθερία του λόγου ως κοινωνική επιταγή για μια λειτουργική δημοκρατία», «η υγεία της πλατφόρμας,η βελτίωση της αναλογίας σήματος προς θόρυβο», «η ανανέωση του Twitter Blue και η διερεύνηση άλλων, μη διαφημιστικών πρωτοβουλιών» καταλήγει η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης